"Тисячолітня мрія від часів Київської Русі": релігієзнавець про літургію предстоятеля ПЦУ у Лаврі

"Тисячолітня мрія від часів Київської Русі": релігієзнавець про літургію предстоятеля ПЦУ у Лаврі

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 7 січня вперше здійснив в Успенському соборі Києво-Печерської лаври різдвяну літургію. Про цю історичну подію та про традицію святкування Різдва в ефірі Українського радіо розповів доктор філософських наук, релігієзнавець Юрій Чорноморець.

0:00 0:00
10
1x

"Тисячолітня мрія від часів Київської Русі"

Це не просто історична подія. Вперше предстоятель визнаної автокефальної церкви України служить у Лаврі, оскільки 300 років тому це була автономна церква у складі Константинопольського патріархату, яка мала широку самостійність, але не була помісною православною автокефальною церквою. А ПЦУ такою сьогодні є. І у Лаврі нині атмосфера духовного торжества та українства, зауважує Юрій Чорноморець.

"Думка про те, щоби у Києві церква стала автокефальною вперше виникла у часи Ярослава Мудрого. Тож про це покоління наших предків мріяли тисячоліття", — наголошує релігієзнавець.

25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво?

"Афонські монахи є взірцем для всього православ'я. І 25 грудня вони їдуть в різні грецькі міста і разом із Елладською церквою служать Різдво", — зазначає Юрій Чорноморець.

Ченці повертаються і служать Різдво 7 січня на Афоні. Тобто, якщо людина духовна, вона шукає привід для радості і не задається питанням, яке Різдво правильне, вважає релігієзнавець. Усі святкування Різдва правильні, бо у той чи інший спосіб всі вони про Христа. Відповідно необхідно концентруватися на головному: на реальній причетності до Бога, на відносини між людиною і Богом, між народом і Богом. І коли є ці відносини, то будь-яка дата в очах людей є виправданою і люди святкують і 25 грудня, і 6 січня, як у Вірменії, і 7 січня. "Але взагалі найкраще, щоб кожен день Христос був народжений в тих яслах, якими є наше серце", — переконує Юрій Чорноморець. 

На думку релігієзнавця, Україна рано чи пізно перенесе святкування Різдва на 25 грудня як основну дату Різдва. Тому що за канонами — це час, коли день стає довшим. 

Фото: Аліна Смутко, Суспільне

Що буде з Києво-Печерською Лаврою?

"Зараз є повне сприяння Державної служби з етнополітики і свободи совісті, аби знайти розумні рішення, а не слухати московські наративи про те, що не треба ніколи чіпати Московський патріархат, тому що буде мовляв лише гірше. Вони завжди діють проти нас і в Україні, і на міжнародних майданчиках", – стверджує Юрій Чорноморець. За його словами, нині навіть 74% їхніх вірних підтримують заборону Московського патріархату в Україні. "Тому будемо сподіватися, що стосовно Лаври і взагалі церкви в Україні будуть ухвалюватися правильні рішення цього року", — сподівається Юрій Чорноморець.

Читайте також — Українська церква повертається до своєї Лаври ― Дмитро Горєвой

"Українська греко-католицька церква прагне об’єднання церков"  

Українська греко-католицька церква прагне, щоб до 2025 року (до 1700-ої річниці Вселенського собору — ред.) було досягнуто уніфікації всіх свят. Крім того, вони хочуть, щоб після втрати впливу Московського православ'я всі зусилля були спрямовані на відновлення сопричастя між католиками і православними в усьому світі, за винятком Москви. 

Релігієзнавець Юрій Чорноморець зауважує, що "Католицька церква дуже сильно рухається в бік православ’я і фактично визнає православне вчення про церкву, тож нам залишиться лише визнати григоріанський календар, а все інше не буде проблемою".

Фото: Аліна Смутко, Суспільне