"Це має бути розмова про перемогу!"— Гопко про візит Зеленського в США

"Це має бути розмова про перемогу!"— Гопко про візит Зеленського в США

Сьогоднішня головна подія дня — візит Володимира Зеленського до США. Про наші очікування і розрахунки від цієї зустрічі розповість слухачам Українського радіо голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах 2014-2019 роки, керівниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Ганна Гопко.

0:00 0:00
10
1x

Про що будуть говорити президенти

"Це надзвичайно важливий візит. Крім зустрічі з Байденом буде виступ в Конгресі. США є ключовими в Рамштайні, в питаннях санкцій щодо Росії, майбутньої конфіскації активів, в створенні трибуналу. Нам важливо, щоб у двох президентів було спільне розуміння, що таке українська перемога. 

Ми бачили за 9 років політико-дипломатичний шлях. Але без зброї Україні не перемогти. Останнє інтерв'ю Залужного показало, наскільки зброя зараз є ключовою, зважаючи на наміри Росії продовжувати атакувати Україну зі сторони Білорусі. Все буде залежати також від мобілізації росіян. Хоча для них не мають значення будь-які втрати. Тому зброя є і залишається для нас ключовою в порядку денному Зеленського. Має бути колективне рішення щодо постачань німецьких та американських танків. Ми повинні почути, що США зроблять все, щоби перемога України відбувалася швидше. Тому що США мають можливості пришвидшити поразку Росії. Бо ця війна забирає у нас найкращих захисників".

Читати також: 300 днів повномасштабної війни в Україні. Еволюція армій та перспективи нового наступу в лютому-березні

Які шанси зрушити складні питання щодо постачання Атакамів і бойових літаків

"Багато експертів говорили, що має бути особистий зв'язок двох президентів. Що Зеленський має їхати до Вашингтона. Як він може їхати туди, коли ситуація вимагає його постійної присутності в країні? Але зараз цей візит є важливим. Байден повинен побачити в президентові України Україну, сміливий український народ і найпотужнішу армію світу, яка стоїть на сторожі демократії. 

США є лідером вільного світу. Без України і нашої перемоги ми бачимо наступ авторитаризму. Зараз проти України воює не лише Росія, а й Китай, Північна Корея, Іран, Білорусь. Треба пояснити Байдену, чому важливо швидше нам виграти. Це в інтересах і США, і Заходу. Має бути чітке розуміння, як нам перемогти. І не затягувати це все далі. Тому що Захід не зумів запобігти геноциду у 21 столітті. Мирні переговори попередніх 8 років призвели саме до цього. Треба визнати і свої помилки. І те, що саме вони сприяли економічному зростанню Росії, нарощуванню нових видів зброї. Треба їм визнати і провал їхньої розвідки щодо стійкості України. 

Це має бути розмова про перемогу. Важливим буде виступ президента в Конгресі, бо там є важелі впливу і щодо надання зброї. Саме вони затверджують оборонний бюджет. Має бути спільне бачення, що таке українська перемога. І потім побудова сильної держави, як майбутнього члена НАТО і ЄС". 

Якщо США визнає Росію державою-спонсором тероризму 

"Ми також чекаємо визнання Росії державою-спонсором тероризму. Це є ключовим для економічної ізоляції. І важливим інструментом для подальших конфіскацій. Не в інтересах українців набирати зараз кредитів, маючи заморожені понад 300 мільярдів грошей від Центробанку Росії. І тут є важливою позиція США щодо зняття імунітету і початку реальної конфіскації для того, щоб ми могли отримувати ці гроші, щоб не набирати кредити.

Ті держави, які є спонсором тероризму, потрапляють під великі санкції. І також ті держави, які з цими країнами співпрацюють. Це буде ізоляція Росії на економічному фронті від всього світу. Неможливо буде США вести будь-які комунікації з РФ. 

Рішення Європарламенту щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму більше політичне. Але воно тепер відкриває можливості Єврокомісії готувати законні підстави, шукати, як розпочати конфіскацію. Але це лише початок добивати ворога на економічному фронті. Це також буде сигналом Китаю.

Треба вимагати позбавлення суверенного імунітету над активами і перейти до процесу їх конфіскації. США мають нарешті ухвалити стратегічне рішення. Україна вже не буде у сфері впливу Росії. Має бути терміновість наступальної зброї, терміновість жорсткіших санкцій. Росію треба дотискати з різних фронтів. Не дозволяти клубу авторитарних держав об'єднуватися проти нас і проти західного світу. Це війна за глобальне домінування авторитаризму на противагу західній цивілізації. 

Деякі російські опозиціонери вже говорять про план Маршалла для Росії. Замість того, щоби говорити про трибунал, про репарації. Треба, щоб російське суспільство пройшло той самий шлях покарання через виплати, що були після поразки Німеччини. 

Тут є питання і до глобального правосуддя: яка роль міжнародних інституцій, створених після Другої світової війни? Росія порушила багато міжнародних конвенцій".  

 Фото: KEVIN LAMARQUE REUTERSE 

Останні новини
Промінь рекомендує: OREST із треком "Ой, чий то кінь стоїть"
Промінь рекомендує: OREST із треком "Ой, чий то кінь стоїть"
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Новини по темі
Ми впевнені, що США проголосують за надання допомоги Україні — Данілов
Західні діячі, які працювали у Москві, дивляться на світ очима Кремля — Олександр Хара
Візит Зеленського може зрушити з місця воза американської допомоги Україні — Семенюк
Жоден політик у Великій Британії не ставить під сумнів пріоритетність допомоги Україні – Константинов
''Прогнозоване падіння ВВП РФ не сталося. У неї досі млрд доларів''. Гопко про необхідність тиску на РФ