"Це сигнал підтримки" — політолог про поїздку Зеленського у Бахмут

"Це сигнал підтримки" — політолог про поїздку Зеленського у Бахмут

Путін літав до Мінська домовлятися з Лукашенком про наступ на Україну з півночі, Зеленський тим часом поїхав у Бахмут до військових. Які цілі переслідує Президент України, коли регулярно буває на передовій? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський із неанонсованим візитом приїхав у Бахмут 20 грудня. Він відвідав передові позиції однієї з механізованих бригад, особовий склад якої протистоїть російським військовим на підступах до міста, вислухав звіт командування про ситуацію на передовій та вручив нагороди військовослужбовцям. 

Політолог Володимир Фесенко вважає поїздку Президента на передову необхідною:
"Меседж був спрямований нашим бійцям. Це сигнал підтримки. Він продемонстрував, що вся країна з ними. Це було дуже потрібно. Президент символічно відзначив 300 днів широкомасштабної війни. Тут не вперше виникає контраст із бункерним Путіним". 

Висловився політолог і щодо Проєкту закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці". Володимир Фесенко підкреслив: 

"Я б так його узагальнив, як закон про посилення військової дисципліни, і вважаю, що він доречний у цій ситуації. Певна анархія проявляється у нас навіть на фронті. Небойові втрати на Донбасі до 24 лютого були більшими, ніж бойові. І зараз не можна допустити такої ж ситуації. Це пояснив і Валерій Залужний. Він підтримав цей закон. Зараз потрібно підсилювати дисципліну. Бо сплата штрафу за невиконання наказу або порушення дисципліни складає лише десяту частину бойових виплат. Не всі відчувають відповідальність на фронті".

Нагадаємо Верховна Рада України 13 грудня 290 голосами ухвалила законопроєкт щодо посилення відповідальності для військових за низку правопорушень. Він передбачає посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу, вчинені в умовах особливого періоду. Відповідальність також буде посилено за несення служби у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, непокору наказам командирів.

13 грудня ухвалений законопроєкт був переданий на підпис Президенту Володимиру Зеленському. Однак одразу після підтримки законопроєкту Залужним в мережі почалась критика даного рішення правозахисниками. Вони закликають Президента не підписувати законопроєкт.

Фото: ОП