Як затрофеєна російська техніка служить ЗСУ ― коментує Сергій Кузан

Як затрофеєна російська техніка служить ЗСУ ― коментує Сергій Кузан

Яким чином може бути корисною для ЗСУ російська покинута техніка? Яку зброю з інших країн має російська армія? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Сергій Кузан, керівник Українського центру безпеки та співпраці.

0:00 0:00
10
1x

Про "постачання" Росією танків для ЗСУ

"Від лютого РФ є головним постачальником танків для наших Збройних сил, зважаючи на проблеми і перепони у постачанні нам зброї. Ще й досі німецькі танки не б’ють рашистів, але водночас росіяни нам поповнюють запаси танків і тримають лідерство у цьому питанні. Завдяки цьому ми маємо і Т-72, і Т-80, які є справді досить сучасною зброєю, якщо говорити про війну з росіянами. У них це основна зброя, тож ми можемо укомплектовувати їхніми танками свої підрозділи".

Чому росіяни не псують і не заміновують свої танки, а залишають їх неушкодженими?

"Модифікований Т-72  має відповідну оптику, системи захисту, додаткові системи озброєння та виявлення супротивника. Цією зброєю можна реально вести бій. І наші танкісти показали з 2014 року, що навіть одна така броньована гармата може спокійно стримувати цілі позиції ворога, а росіяни їх покинули десятками. За даними відкритих джерел, 133 мільйони доларів було знищено або захоплено під час лише Ізюмської операції. Чому вони залишають танки і не пошкоджують їх? Важливо розуміти, що воює не зброя, а люди. І навіть одна вмотивована професійна людина на старішій техніці може творити чудеса, що вже протягом 8 років показує наше військо ― високу майстерність, мотивацію, клас і патріотизм. А якщо надати росіянам найпотужніші, найновіші танки, які можуть нібито тримати цілий фронт, вони все одно почнуть тікати, бо в них немає мотивації та розуміння. І ще варто сказати, що координація і зв’язок між нашими підрозділами ― на значно вищому рівні. А якщо ти сидиш у танку і не знаєш, що в тебе попереду і позаду, то просто розумієш, що будеш мішенню для української протитанкової зброї. Цей момент страху є основним у свідомості росіян, це ми бачимо і в перехопленнях, і в їхніх соцмережах".

Чи є покарання за те, що залишили танк і втекли на велосипеді?

"А для кого буде покарання? Для командира, що не зміг організувати оборону? Боєць на своєму танку не є автономною одиницею, він виконує накази командування. Якщо наказу від командування не було, то боєць не розуміє, чи йому на цьому танку треба було чимдуж відступати з позицій, чи йти вперед і прориватися, а чи стояти і тримати кругову оборону. Тут ми підходимо до основної проблеми російських збройних сил. Вони побудовані за радянським принципом, і є величезна різниця між російською та українською арміями. Наші бійці демонструють власну ініціативу та героїзм, коли вступають у бій і нав’язують умови цього бою. У росіян ініціатива не просто каралася, а випалювалася. Уся дідівщина, усі лекала Другої світової війни і побудова російської армії за типовим радянським принципом просто знищили ініціативу, насамперед сержантського складу, які без команди нічого не будуть робити. А ми сьогодні на весь світ показуємо, у що перетворилась наша армія, коли, не маючи достатнього озброєння, наступальної зброї, ми провели масштабну операцію, якій сьогодні аплодує світ".

Читати також: Кузан: "Білоруська армія без бою передасть всю свою техніку ЗСУ"

Яку російську техніку ми не зможемо використати?

"Уся російська техніка має радянську базу. Тому немає їхньої техніки, яку ми не можемо освоїти. Наше використання буде обмежуватися наявністю запчастин та боєприпасів. Хіба що ми не будемо використовувати безпілотники типу "Орлан", адже ми не знаємо, у кого знаходяться електронні ключі. Але цілком можливо, що наші програмісти використають і ці засоби. Дуже важливо, що ми отримали цей комплекс, змогли відкрити, зрозуміти і втручатися в їхні центри керування. "Орланів" є дуже багато, їх складають із цивільних компонентів, і вони становлять для нас велику небезпеку, тому що саме безпілотники передають для артилерії координати. А російська артилерія масована, вони переважають нас за кількістю стволів і боєприпасів, тому точність наведення за допомогою безпілотника для нас є дуже важливою. Доступ до їхніх технологій нам допоможе зрозуміти, як ми можемо протидіяти".

Коли можуть закінчитися імпортні складники для виготовлення російської зброї, враховуючи дію санкцій?

"Хочу нас трохи приземлити, аби ми не очікували короткотермінового впливу санкцій. Санкції занурюють російську економіку в середньовіччя, але у них дуже тривалий інтервал дії, ми говоримо про десятки років. А якщо говорити про тут і зараз, то в росіян великі запаси техніки, ракет і набоїв до них. На жаль, вони продовжують виробляти те, що використовують для ствольної артилерії. Якщо ми говоримо про мікрочипи для "Калібрів", наприклад, то це високотехнологічна зброя, тут вони стикнулися з труднощами. Але навіть тут є контрабандні джерела, з яких вони продовжують отримувати комплектуючі, хоча й у менших обсягах. Перерізання таких шляхів контрабанди ― це завдання для всього цивілізованого світу. Але поки що мусимо констатувати, що росіяни мають достатні запаси зброї. І принаймні до Нового року РФ може спокійно вести бій в умовах високої інтенсивності. Захоплені танки та інша зброя, це сотні одиниць, не виснажать достатньо російську армію, щоб їхнє угруповання посипалося. Говорити про те, що завтра у них зупиниться виробництво якогось озброєння, снарядів чи ракет, не варто".

Фото: ostannipodii.com