Сонячні панелі в місті за похмурої погоди — чи є сенс? Поради від Ємельяненка

Сонячні панелі в місті за похмурої погоди — чи є сенс? Поради від Ємельяненка

Світло, тепло, вода… Як і чи можна поєднати своє життя з цими складниками сьогодні, під час війни? Як адаптувати житло до блекауту? Своїми порадами поділився зі слухачами радіо "Промінь" директор туроператора "Чорнобиль тур" Ярослав Ємельяненко.

Сонячні батареї в Києві в багатоквартирних будинках — це не зовсім зручно, бо немає достатньої площини для потужних батарей. Але щоб пережити блекаути від 5-6 годин до кількох діб — то місця для цього вистачить. Батареї можна поставити на зовнішню сонячну сторону будинку і вони будуть підзаряджати акумулятори на 200-300 Вт. Або можна просто користуватися акумуляторами і підзаряджати їх, коли буде світло в домі. 

Сонячна енергія перетворюється на електроенергію. Її треба заправити в акумулятор, від якого буде живитися все інше. Тут ключовими є акумулятор та інвертор на 220 вольт. Такий самий, як стоїть в авто. 

Читати також: Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради Держспецзв'язку

Вони підходять для сонячної батареї. Але є незручними, бо треба стежити, щоби їх не перезарядити та не розрядити повністю. 

Є фірми, які надають свої послуги щодо встановлення сонячних батарей. Якщо самотужки це робити, то треба консультуватися з електриком. Зібрати таку систему самому можна за 8-10 тисяч гривень. Якщо ви будете збирати систему з літій іонним акумулятором, то ціна становитиме від 25 тисяч грн. 

Навіть при нашій похмурій погоді сонячна панель заряджається.    

Фото: facebook сторінка Ємельяненка