Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич: "Значення Польщі у глобальній політиці щодня зростає. Я думаю, що місце Польщі у групі G19 було б логічним"

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич: "Значення Польщі у глобальній політиці щодня зростає. Я думаю, що місце Польщі у групі G19 було б логічним"

15 листопада Росія завдала масованої атаки по всій території України. Це було своєрідною відповіддю РФ на слова Володимира Зеленського, сказані на зустрічі Великої Двадцятки про "Велику 19". Там же було запропоновано мирний план від України. Він складається з 10 пунктів. Про роль Польщі в світовій політиці та про історичні корені Польщі та України розповів слухачам Українського радіо Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич.

0:00 0:00
10
1x

Яку реакцію Україна очікує від польських колег?

— Український народ непереможний. Масовані обстріли України показують агонію російського режиму. І це весь світ бачить і розуміє, з ким ми маємо справу. 

Те, що Володимир Зеленський, виступаючи перед групою G20 назвав її групою G19 — абсолютно правильно. Бо з Росією ми сьогодні не можемо мати ніякої справи. Сидіти зараз навіть за одним столом із представниками російського режиму — це не поважати самих себе. Польща все це прекрасно розуміє і на всі мирні українські президентські пропозиції реагує позитивно. Вона буде і надалі допомагати нам. Мир повинен бути не на умовах агресора, а на умовах міжнародного права. Тобто повністю має бути відновлений суверенітет і територіальна цілісність України. І про це президент чітко заявив перед групою G19. 

Чи може група G19 перетворитися на групу G20? Які тут перспективи Польщі?

— Ми б хотіли, щоб Польща долучилася до цього грона групи 19-ти країн. Місце Польщі в цій групі було б цілком логічним. Польща демонструє успіхи в нашому регіоні. Значення Польщі у глобальній економіці і політиці щодня зростає. Ми бачимо, як Польща реагує на виклики і загрози сьогодення. Ця реакція заслуговує поваги і того, щоб Польща була визнана однією з найбільш розвинених країн світу.  

Читати також: "Наші лідери роблять все, щоб Молдова не перетворилася на "другу Білорусь" на кордоні з Україною" — Валеріу Ківерь

Цими днями Польща відзначила 104 річницю відновлення своєї Незалежності. Як зараз Варшава сприймає Київ і чи не втомилася Польща від нас?

— Не втомилася. Доки не втомився український воїн, доти Польща, яка знає ціну свободі і незалежності, не втомиться нас підтримувати. Ми чуємо постійно від поляків слова вдячності про те, що зараз Україна захищає не тільки свою незалежність, але незалежність і Польщі, і всієї Європи, і всього світу, який базується на принципах міжнародного права. Тому Польща прекрасно це знає і розуміє. Це буде нашою спільною перемогою. 

У нас є непросте історичне минуле. Чи відійшли ці питання на другий план? 

— Війна дала поштовх до переосмислення багатьох речей як українцями, так і поляками. Найважливішим для нас зараз є цінність людського життя. Це нам допомагає інакше подивитися на нашу історичну спадщину. 

Історія була непростою. Але коли українці і поляки були разом в битві проти ворога, ми завжди перемагали. Як тільки ми починали діяти окремо, ми програвали. Історія є дуже важливою для нас. Для того, щоб її шанувати, вчити та поважати. 

Але ми повинні також дивитися у майбутнє. І жодним чином історія не повинна нам будувати майбутнє. Ми це з Польщею дуже гарно усвідомили. І робимо взаємні жести підтримки. Ми творимо нашу історію зараз.  

Якої допомоги Україна чекає від Польщі?

— Це допомога військова. Коли триває процес звільнення територій від російського окупанта, ми повинні зараз зосередити всі зусилля на зброї. Все, що ми зараз робимо на дипломатичному фронті — забезпечити безперебійний потік військової допомоги до України. Польща нас підтримує в цьому і надалі. Жодних проблем із цим ми не бачимо. Є бажання далі нас підтримувати. 

Наступний трек — це гуманітарна допомога. В зимовий період ми потребуємо від Польщі генераторів, різного обладнання, яке допоможе відновити якнайшвидше критичну інфраструктуру. Ця допомога надходить нам як від польського уряду, так і від органів місцевого самоврядування. 

Нещодавно я був у місті Цеханув, де проживає всього 50 тисяч населення. Це містечко допомагає своєму партнерському місту Хмельницькому. Днями сюди прийшло 23 електричних генератори, 4 дрони та багато медичних аптечок. 

Крім того, велика допомога нам від Польщі існує і на міжнародній арені. Наші спільні ініціативи досягають успіху: це прийняття в ООН резолюції щодо компенсаційного механізму за збитки, завдані Росією через війну в Україні. Так звані репарації. І тут ми разом із Польщею дуже чітко спрацювали. І досягли цього завдяки спільним діям. 

Дуже важливо, щоб Польща допомагала в рамках ЄС лобіювати тематику санкцій проти Росії. Санкції мусять ставати дедалі жорсткішими. Ми можемо завдяки санкціям позбавити Росію будь-яких джерел фінансування для її війни. 

І також членство України в НАТО. Польща відразу відреагувала на нашу заявку на рівні Анджея Дуди, підписавши спільну декларацію на підтримку політики відкритих дверей НАТО для України. 

Польща є адвокатом для України? 

— Польща є партнером України. Ми розбудовуємо тісні партнерські взаємовідносини. Польща розуміє, наскільки важливою є Україна в ЄС і в НАТО. Це є елементом геополітичного успіху, в тому числі і для Польщі. 

Стратегічний союз Польщі та України. Ви його бачите?

— Це називається політикою малих альянсів, яку розвиває МЗС і Президент України. Саме з Польщею ми цю політику малих альянсів впроваджуємо в життя. Ми маємо Люблінський трикутник: Польща — Україна — Литва, який діє дуже успішно на всіх рівнях. На рівні перших леді, президентів, прем'єрів, молодіжних організацій. 

Союз українсько-британсько-польський

— Це політичний формат співпраці. Ми перебуваємо в процесі викристалізовування певних чітких завдань, над якими будемо працювати в рамках цього трикутника. А вони зараз очевидні: це будуть питання безпеки, економіки і міжлюдської взаємодії. Це перспективний альянс. І ми будемо його далі розвивати, долучаючи  й інші країни до формування такого союзу. 

Тримор'я або Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів. Які перспективи цього союзу?

— Цей проєкт для нас близький. Формат був чітко визначеним: 12 країн-членів ЄС. Ми зможемо брати повноправну участь лише тоді, коли станемо повноправним членом ЄС. Але немає жодних обмежень, щоб ми, як партнери, співпрацювали в форматі з країнами Тримор'я. І ми це робимо. Є різні інфраструктурні проєкти, які ми втілюємо: VIA CARPATIA, енергетичні проєкти. 

Новий союз нам не потрібний?

— Наша стратегічна мета: членство в ЄС, в НАТО. Політика малих альянсів доповнює цей наш курс до чогось більшого. У нас розбудований механізм багатосторонньої і двосторонньої регіональної співпраці вже зараз. Питання тільки в тому, щоби далі наповнювати ці механізми співпраці конкретикою. 

Чи може Польща стати гарантом безпеки для України в майбутньому? 

— Якщо брати до уваги масштаби військової допомоги Польщі, то Польща вже певною мірою є своєрідним гарантом безпеки України. За рівнем військової допомоги Польща зараз перебуває на 2 місці після США. Своєю військовою допомогою Польща уже гарантує нашу безпеку. В перспективі ця допомога і взаємодія в оборонно- промисловому комплексі буде ставати активнішою. 

Українці в Польщі

— Польща в такій ситуації, що не рішення Європейської Комісії визначають дії Польщі, а польське суспільство саме визначає дії Європейської Комісії. Так як Польща відкрилася для наших громадян, то це насправді увійде в підручники. Навіть ніхто на таке не сподівався — наскільки справжній друг показав себе у біді. 

Ми маємо офіційно зареєстрованих 1,5 мільйона громадян України. Це ті, хто прибув сюди після 24 лютого. До того в Польщі було до 2 мільйонів осіб, які вже тут проживали. 

Ми спостерігаємо процес швидкої адаптації. Громадяни України не є тягарем для поляків. Кожен громадянин України є амбасадором. Я пишаюся, що в нас такі громадяни. Тут не соромно за своїх співвітчизників. Ми здатні будувати спільну команду з поляками, з іншими представниками національностей. Це є фундаментом, на якому буде розвиватися наша співпраця. 

Які зміни будуть вноситися в закон після Нового року щодо проживання, працевлаштування українців у Польщі?  

— Поки це на стадії опрацювання. Уряд Польщі працює дуже системно і він налаштований, щоби ця допомога, яку надає Польща, була максимально ефективною. Ці зміни і нововведення, які будуть прийняті найближчим часом, вони якраз цьому і сприятимуть. 

8 лютого Зеленський видав указ про Ваше призначення. Яка трансформація відбулася у Вас після 24 лютого?

— Керівництво держави, коли призначало мене на цю посаду, дало мені завдання: привести нову історію, нову якість наших відносин. Ніхто тоді не розумів, що ця якість зросте. Ми зараз переживаємо найвищий рівень взаємної довіри, якої інколи бракувало в минулому. Найголовніше завдання тепер, щоби взаємну довіру зберегти і примножити. І щоби призвести до конкретних взаємовигідних проєктів в перспективі. Ми зараз над цим працюємо. Йдеться про проєкти повоєнної відбудови України. 

Завдання, покладені на мене керівництвом, відповідають закладеному курсу. Це буде історія успіху, братерства, партнерства, приклад для інших країн не тільки Європи, але і всього світу.

Фото: Світлана Мялик, Українське радіо