Реконструкція
Реконструкція

Проєкт про історію світової політики та вплив подій минулого на сьогодення. Авторка зосереджується на маловідомих, забутих, прихованих або сфальшованих фактах міжнародної політики та історії. Ці факти напряму чи опосередковано мали чи й досі мають вплив на українську політику, а також на війну, яку веде Росія проти України.

Передачі з архіву Українського радіо

24.07.2024 16:07:13 Реконструкція

Про санкції. Подивимося на конкретні галузі, де росія продовжує торгувати із Заходом і заробляти на війну попри ухвалений Радою ЄС в липні 2024 року чотирнадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій. Хто вони, порушники санкційних заборон і як із ними боротися — Павло Кухта, економіст, політик і громадський діяч, експерший заступник міністра економіки України.

23.07.2024 16:07:08 Реконструкція

За перше десятиліття ХХІ століття в світі відбувалося 7 воєн, а от від 2011 до 2024-го їх стало вже 20. Для багатьох зарубіжних й вітчизняних дослідників військових конфліктів у світі, наша війна знаходиться в переліку інших 183 регіональних та місцевих війн. І така їх кількість є найвищим показником за останні три десятиліття. Про деякі із цих потенційних війн — Юрій Олійник, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм недержавного центру "Українські студії стратегічних досліджень".

18.07.2024 16:07:11 Реконструкція

Про історичну пам’ять. У нашій з поляками спільній історії є незагоєна рана – Волинська трагедія. І хоча про це останніми роками пишеться і говориться дуже багато, сьогодні ми вкотре спробуємо зрозуміти як і чому минуле доволі сильно впливає на сьогодення. Гість — Володимир В’ятрович, український історик, публіцист, політик, громадський діяч, доктор філософії, народний депутат України.

17.07.2024 16:07:08 Реконструкція

Лейбористська партія отримала більшість голосів у Палаті громад за підсумками дострокових парламентських виборів у Великій Британії. Це означає кінець 14-річного правління консерваторів. Про те, як програвали і вигравали дві основні британські партії, принаймні, після завершення Другої світової війни. Гість програми — Єгор Брайлян, кандидат історичних наук, дослідник британської історії, член Королівського історичного товариства.

16.07.2024 16:07:08 Реконструкція

Про Туркменістан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан і Казахстан. Країни Центральної Азії, колись давно — осередки бурхливого розвитку філософії, астрономії, медицини, поезії, архітектури, батьківщина геніальних вчених, поетів і мислителів... Чому вже на початку 20-х років ХХ століття тут більшовики боролися з неграмотністю? Чому ці колишні радянські республіки вважалися відсталими, а нині все ще шукають свій власний шлях розвитку? До кого вони більш прихильні, до росії чи Китаю? Гість — Євген Добряк, експерт із міжнародних відносин, сходознавець.

11.07.2024 16:07:08 Реконструкція

40-ий президент США Рональд Рейган — визначний політик ХХ століття. Неупереджено і об'єктивно про внутрішню і зовнішню політику США двох президентських термінів Рейгана у 80-ті роки говоримо з головним науковим співробітником Інституту всесвітньої історії НАН України, доктором історичних наук Олександром Потєхіним.

10.07.2024 16:07:18 Реконструкція

Вже давно добре відомо, що жовтневий переворот був здійснений більшовиками на чолі з Денним за німецькі гроші. Сьогодні ще раз торкнемося цієї теми, а ще поговоримо про те, чому НЕП міг бути і не став перспективою. Гість - доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький.

09.07.2024 16:07:13 Реконструкція

Про таємну дипломатію, який вплив вона має на міжнародну політику, врегулювання геополітичних криз, а також життя людей говоримо з Олександром Скрипником, письменником, публіцистом, дослідником історії української розвідки.

04.07.2024 16:07:52 Реконструкція

Сьогодні говоримо про те, чому в 21 столітті ми входимо в часи, коли диктатури, автократичні моделі держав демонструють свою силу і навіть міць. Пам'ятаючи, що державна влада розподіляється на законодавчу, виконавчу та судову, спостерігаємо як в росії, інших автократичних країнах відбувається укріплення одноосібної вертикалі влади, в якій ці три гілки втрачають незалежність і самостійність. Аналізуємо ці процеси з кандидатом політичних наук, експертом-міжнародником Станіславом Желіховським.

03.07.2024 16:07:17 Реконструкція

Про Норвегію, наші тисячолітні династійні зв'язки, про збереження пам'яті, сусіда на сході говоримо з Олександром Цветковим, українським дипломатом, доктором історичних наук, Надзвичайним і Повноважним послом України в Королівстві Норвегія 2008-2011 роках, а нині професором кафедри міжнародних відносин факультету права та міжнародних відносин Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.