"Росіяни бережуть ракети для "більш важливих цілей", — Жирохов про те, чому РФ збільшує використання дронів-камікадзе

"Росіяни бережуть ракети для "більш важливих цілей", —  Жирохов про те, чому РФ збільшує використання дронів-камікадзе

Росія продовжує обстрілювати Україну, проте не за допомогою ракет, а дронами-камікадзе. Чи означає це, що в РФ закінчуються ракети, і де вона може поповнювати запаси просто зараз? Про все це Українське радіо розпитало у військового оглядача Михайла Жирохова.

0:00 0:00
10
1x

Чому російські окупанти почали більше використовувати дрони?

Зважаючи на те, що Росія ще здатна виготовляти ракети, а дрони вони закуповують за кордоном, то використання дронів виглядає з російської точки зору як останній шанс. Ракети вони приберігають, як вони вважають, для більш важливих цілей. Крім того, потрібен буде запас ракет, адже російський Генштаб має мати можливості вести відразу чотири війни. Тому використати всі ракети, які є на складах, вони не можуть і найближчим часом не будуть. 

Чи справді в РФ закінчуються високоточні ракети?

На жаль, оцінки щодо запасу ракет в РФ дуже суб’єктивні, тому що реальної інформації про те, скільки ракет було виготовлено за останні, наприклад, десять років ніхто не має. Це військова таємниця і росіяни про це відкрито ніколи не говорили.  

Також ми не можемо й знати, скільки ракет радянського виробництва ще здатні використовуватися. Адже після розпаду СРСР минуло вже тридцять років.

Який потенціал мають залишки радянського озброєння для РФ?

Відсоток відмов радянських ракет (летіти до цілі — прим.ред.), звісно, більший, ніж в ракет сучасного виробництва. Але по цілях, які знаходяться дуже близько від лінії фронту — наприклад, Миколаїв або Харків — ці ракети при переробленні влучають з великими втратами цивільного населення. Для терористичних цілей, для яких вони призначені, вони придатні і свої функції виконують. 

Чи справді дрони, якими РФ атакує Україну, іранського виробництва?

Вже існує декілька фото і відео розборок цих дронів, які не підірвалися і не виконали свою основну функцію. Всі запчастини, які там використовуються, іранського походження. І написи "Герань-1" або "Герань-2" — це російська пропаганда про те, що Іран не постачає дрони, а ці безпілотники виготовляє Росія. Це неправда. Ці безпілотники просто зі складу іранських збройних сил.

Фото: УНІАН