Сергій Джердж: "Путін був попереджений, що як тільки він використає ядерну зброю, він буде вбитий"

Сергій Джердж: "Путін був попереджений, що як тільки він використає ядерну зброю, він буде вбитий"

За підсумками засідання РНБО Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором. Більше про це та яке озброєння Україна розраховує отримати від західних партнерів, в ефірі Українського радіо розповів голова громадської Ліги "Україна – НАТО" Сергій Джердж.

0:00 0:00
10
1x

Про заявку на вступ в НАТО 

Активна успішна політика вимагає рішучих рішень, і в цьому випадку, я думаю, що це правильно. Проте такі речі не робляться спонтанно, тому думаю, що якась домовленість була. 

Був цікавим виступ Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Позитив у тому, що він одразу зреагував, хоча не було багато конкретики. Я думаю, чіткість чи однозначність з його боку була відсутня через те, що не було рішення в цілому Північноатлантичної ради. Там всі рішення ухвалюються консенсусом. Навіть терміни, які вживаються Генсекретарем — це вже предмет консенсусу, наприклад, як назвати Росію — агресором, терористом, злочинцем чи окупантом. 

Тому в промові Генсека було сказано, що основні зусилля будуть сьогодні спрямовані на посилення української армії. Добре, що про це уже говорять в НАТО не перший день і на цьому наполягають, тому що ми пам'ятаємо, як на початку війни це все повільно розкачувалось, як нам надавали загальну гуманітарну допомогу. Сьогодні ми потребуємо реальної зброї, яка допоможе нам утримувати фронт та буде захищати українських громадян. І сьогодні це питання найбільше на порядку денному.

Як пришвидшений вступ Фінляндії та Швеції до НАТО може впливати на вступ України 

Ці країни довгий час були нейтральними. Водночас багато років Україні нав’язували позаблоковість та нейтралітет і говорили, що потрібно йти шляхом Фінляндії, тобто так званої "фінляндизації". Сьогодні "фінляндизація" означає рух до НАТО.

Ці країни зрозуміли, що нейтральний статус не убезпечить їх від небезпеки. Фактично перед 2014 роком Україна була нейтральною державою, адже з 2010 року з часу приходу до влади Віктора Януковича за наполяганням Кремля Україна проголосила позаблоковість і нейтралітет. Я думаю, в Кремлі були щасливі від чого, тому що розуміли, що таким чином Україна відмовляється від будь-якої зовнішньої допомоги і можна розпочинати війну проти нас, яку вони розпочали вже в 2014 році, і по сей день вона триває. Фінляндія, очевидно, зрозуміла, що потрібно сподіватися лише на дієві важелі безпеки, дієві безпекові альянси, і тому спільно зі Швецією було подано заявку до НАТО, яку було оперативно розглянуто.

Водночас потрібно зазначити, що ці країни спільно розвивалися з країнами-членами НАТО, їх об’єднує членство в Європейському Союзі, вони брали участь у усіх маневрах та навчаннях, які проводило НАТО і в яких вони були зацікавлені. Тож можна було уникнути того, що для набуття членства потрібне досягнення якихось критеріїв. І таким чином відбувся цей прискорений вступ країн до НАТО. 

Я думаю, що для України це приклад і можливість йти теж таким шляхом. Я впевнений, що щодо України Північноатлантична рада може ухвалити політичне рішення. Тобто коли всі проголосують за це. Зрозуміло, що це залежить не лише від тих представників, які працюють в Брюсселі в штаб-квартирі НАТО. Це залежить від столиць, де уряди країн ухвалюють такі рішення. 

Раніше гальмівною ланкою щодо вступу України в НАТО була Німеччина. Канцлерка Ангела Меркель багато спілкувалася з Володимиром Путіним, який переконував німців, що не потрібно пускати Україну в НАТО, і тоді буде бізнес, мир в Європі та газ. На жаль, чомусь йому вірили. Натомість він розпочав війну проти Грузії та України. Сьогодні Німеччина змінює свою позицію. Я думаю, що в них вона кардинально інша.

Незрозумілою є позиція Угорщини, тому що навіть угорська опозиційна преса пише, що Кремль фінансує партію Орбана і допомагає йому бути при владі, і таким чином він потім відпрацьовує це своєю політичною поведінкою і гальмуванням консенсусу. Але якщо лише одна Угорщина залишиться противником, то інші країни, які входять в НАТО, зможуть її переконати змінити свої погляди. 

Про постачання зброї 

Ми дуже зацікавлені в танках та літаках. Це важке серйозне озброєння. Іспанія готує українських танкістів. Очевидно, танки будуть. Німеччина займає ще позицію вивчення цього питання, зокрема Олаф Шольц сказав, що, можливо, американці першими нададуть танки, а потім вони, на що посольство США в Берліні сказало, що якщо вони вирішують допомагати, то не потрібно звертати увагу на Вашингтон. Я думаю, що це питання буде розв'язане і позитивне рішення буде ухвалено. Тож насамперед ми отримаємо танки, але потім нам потрібні й літаки для того, щоб забезпечувати мирне небо і відвойовувати свої території. 

Про ядерний шантаж Путіна  

Путін шукає виправдання своїм діям або якісь порівняння. І взагалі сьогодні Росія — єдина країна у світі, яка шантажує ядерною зброєю. Наскільки відомо, Путін був попереджений, що якщо тільки вони використають ядерну зброю, він особисто буде вбитий. Тому що Сполучені Штати навіть конвенційною зброєю — "Томагавками", глибинними бомбами — знищать той бункер, в якому він ховається, і він там навіки залишиться.

Фото: Офіс президента