Крамаренко: "Підвищення податків прискорить інфляцію"

Крамаренко: "Підвищення податків прискорить інфляцію"

Війна внесла корективи в колись злагоджену роботу нашої економіки, сильно зменшилися надходження податків до бюджету, Україна багато втратила цих надходжень через закриття і руйнування підприємств, через перенесення бізнесу за кордон. Для того, щоб утримувати нашу оборону, щоб забезпечувати армію грошима в час війни, їх треба друкувати. Тому Нацбанк вкотре змушений був це зробити і "надрукувати" додатково ще 15 мільярдів гривень. Як це позначиться на цінах? Чи вдасться стримати гривню і ще більшу інфляцію? Наскільки "друкарський верстат" врятував економіку країни від початку війни? Про все це слухачам Українського радіо розповів головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

0:00 0:00
10
1x

"Друкувати гроші необхідно через дефіцит бюджету. Через війну і втрати в економіці багато бізнесів припинили працювати або зменшили обсяги роботи. Через що або не сплачуються податки зовсім, або суми їх суттєво зменшилися. Нам зараз цих грошей не вистачає, щоб фінансувати витрати бюджету. Значно збільшилися витрати на утримання війська. Через це Нацбанк змушений був на прохання уряду викупити напряму державні облігації, що і є друком грошей.

Такі показники у розмірі 15 мільярдів не є фатальними для нас. Ми бачили значно більші обсяги такої емісії. В травні, наприклад, було надруковано 50 мільярдів гривень. Але це все компенсується продажем тієї валюти, яку ми отримуємо у вигляді зовнішнього фінансування. 

Чи вплине ця емісія на ціни? Все буде залежати від дій Нацбанку. Коли ми чуємо про черговий продаж на потреби 400 мільйонів доларів на валютному ринку, то це означає, що він прибирає з ринку відповідну суму в гривнях. А ці 4 сотні доларів приблизно і є ці ж 15 мільярдів гривень. Якщо б суми були щомісяця 70-80 мільярдів і Нацбанк з Мінфіном при цьому не мали б зовнішніх фінансових надходжень від наших партнерів —  то це вже було б катастрофічно. А якщо вони є, їх обсяг збільшується, то Нацбанк має принципову можливість тримати курс більш-менш стабільним. І це також повинно позитивно впливати і на ціни. 

Свого часу на тимчасово окупованих територіях банки знищували або пошкоджували готівку. Замість неї НБУ друкував інші банкноти, тобто відбувалося заміщення купюр. Якщо, припустимо, в Херсоні перед окупацією знищили готівку і про це було складено відповідний звіт, то друк цих двох мільйонів не змінив грошову масу. Тому ми і не відчули, що їх надрукували. 

Чи з'їдає інфляція ці гроші? Певним чином так. Але є чинники, які можуть прискорити інфляцію. Наприклад, підвищення податків. Уряд планує повернути високі акцизи на пальне, що призведе до збільшення цін на нього. А потім і на все інше. Тому НБУ і Мінфіну треба вміти тонко балансувати, забезпечуючи витрати держбюджету і ефективно використовувати зовнішню фінансову допомогу. 

Теперішні 20+% інфляції — це підсумки попередніх 12 місяців. У нас немає такого, щоб за місяць інфляція підскочила одразу аж на 20%. Коли тільки почалися бойові дії, то стрибок був на 4%. Зараз темп дещо сповільнився. Є показники за місяць на 0.7%, на 1%. 

Нам потрібно зараз, за даними уряду, 5 мільярдів доларів щомісяця на додаткові витрати і втрати, пов'язані з війною. І ми поступово виходимо саме на такий рівень отримання зовнішньої допомоги. Постійно йде процес заміщення грантами позик: ми менше беремо кредитів, а більше отримуємо фінансової допомоги у вигляді грантів, які не потрібно повертати. Ми постійно маємо доводити нашим партнерам, що ефективно витрачаємо ці кошти, що вони не розкрадаються, що Україна вистоїть. А останні активні перемоги ЗСУ на фронті також є вагомим аргументом щодо отримання цих коштів."

Фото: уніан