"Гра на слабкостях деяких європейських політиків": Фесенко прокоментував терористичну стратегію Росії

"Гра на слабкостях деяких європейських політиків": Фесенко прокоментував терористичну стратегію Росії

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав чотири пункти терористичної стратегії Росії. За його словами, це енергетичні протести у Європі, пропаганда у глобальних медіа, що "усі замерзнуть", демонстративні удари по українських ТЕЦ. Крім того, Росія хоче випросити переговори щодо брехливого "припинення вогню". Більше про це в ефірі Українського радіо розповів політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Росія не відмовляється від переговорів з Україною"

Це класична поведінка Росії не тільки щодо нас. Вони пропонують переговори Європейському Союзу, пропонують співпрацю, але водночас тиснуть на Європейський союз відключенням газу і провокуванням шаленого зростання цін. Ми з цим стикаємося вже давно. З 2014 року це було спочатку в режимі гібридної війни, а з 24 лютого вже в режимі повномасштабної війни. Вони говорять про переговори не стільки для нас, скільки для Заходу і міжнародної спільноти. Таким чином росіяни хочуть показати, що нібито вони готові домовлятися. Вони знають, що деякі європейські політики схильні саме до дипломатичного врегулювання '' конфлікту, і намагаються використовувати це у своїх інтересах.

На це спрямовано й конкретні ситуації, зокрема шантаж росіян навколо Запорізької АЕС, що є теж класичним прикладом тероризму, коли спочатку відбувається захоплення, а потім використання ризиків радіаційних загроз як інструмент шантажу і проти України, і проти міжнародної спільноти. Шантаж — це улюблений інструмент Путіна. Він шантажує всіх. Переговори — це для створення іміджу і гра на слабкостях деяких європейських політиків.

Про удари по українських ТЕЦ

Спроби так діяти можуть бути. Інша річ, що у росіян все менше точних ракет для таких обстрілів, а в України посилилася протиповітряна оборона, і ми бачимо, що почали все більше збивати таких ракет. Однак Харків обстрілюють не лише ракетами, а й з градів. Росіяни користуються тим, що регіон не так далеко від кордону з Росією і вони можуть обстрілювати його з Бєлгородської області. Прицільно стріляти по теплоелектростанціях в Києві, на заході та в інших великих містах України вже важче. Тож в зоні ризику насамперед Харків та Миколаїв, оскільки вони впритул до лінії фронту та зони бойових дій і постійно знаходяться під артилерійськими обстрілами. Для інших міст потенційні ризики існують, але все залежить від готовності Росії до таких масових обстрілів. Думаю, зараз ця готовність набагато менша, ніж на початку війни.

За оцінкою Міністра оборони України Олексій Резнікова, який 10 вересня виступав перед міжнародною аудиторією на конференції "Ялтинська європейська стратегія", росіяни вже використали близько 60% свого ракетного потенціалу і не менше чверті вони мають зберегти для можливої ядерної війни, якщо буде стратегічний конфлікт. Тож у них залишилось зараз менше 20% ракетного і для його відновлення потрібно близько п'яти років. Зараз вони вже використовуються ракети з протиповітряних систем, наприклад С-300, які не мають такої точності. Водночас точні ракети, які у них є, вони можуть використовувати для прицільних ударів по наших теплових електростанціях. Саме тому президент Зеленський, виступаючи на конференції "Ялтинська європейська стратегія" і звернувшись до наших міжнародних партнерів, наголосив, що і для нас, і для Європи на найближчий час головний виклик — це зима. Росія буде робити все, щоб зруйнувати українську енергетичну систему та заморозити нас і Європу.

"Усі замерзнуть"

Путін прорахувався. Він зробив ставку на дестабілізацію енергетичних ринків в Європі, на шалене зростання цін, на відключення газу, але він недооцінив, що європейські уряди можуть діяти скоординовано, зокрема разом з партнерами в інших регіонах світу. Тому європейці зробили завдання мінімум — заповнили газові підземні сховища. Але є домовленості про те, щоб використовувати постачання газу, зокрема від США, Кувейту, Норвегії та від інших країн взимку. Крім того, вони відновили роботу теплових станцій на вугіллі і зараз роблять активні дії щодо запуску енергетичних об'єктів відновлюваної енергії, а також можуть підключити у разі виникнення серйозних енергетичних проблем 2-3 атомні електростанції, які готувалися закрити, наприклад, в Німеччині. Тож в Європі підготувалися.

Я думаю, що Путін програє цю війну в тому сенсі, що він втратить європейський ринок, на який вони входили понад 20 років. Європи думала відмовитись від російського газу протягом декількох років, а раніше взагалі думала до середини 30-х років його використовувати. А зараз сама Росія їх примушує повністю відмовитися від свого газу.

Про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Перший показовий приклад терористичних дій росіян, який вразив весь світ і особливо Європу — збиття Боїнга MH-17. По Україні ми також бачили такі ситуації: й Ірпінь, і Бучу. Зараз є дані, що в деяких містах Харківської області теж були масові тортури. Це буде впливати на рішення різних країн, зокрема країни Балтії вже ухвалили відповідне рішення.

Що стосується Сполучених Штатів, тут працюють суто тактичні міркування. Зараз відбуваються перемовини про обмін двох американців, які заарештовані в Росії, і до виборів в Конгрес США хочуть вирішити цю проблему. Якщо вони підуть на оголошення Росії країною-спонсором тероризму, це означатиме де-факто й, можливо, де-юре розрив дипломатичних відносин з Росією. Є також побоювання, що такий розрив відносин з Росією може зменшити можливість дипломатичного врегулювання різних конфліктних ситуацій. Я думаю, вони є перебільшеними, але поки вони працюють на американських політиків. Вагання США в цьому питанні викликають критику і в самих Сполучених Штатах. Є вже ініціатива деяких конгресменів оголосити Росію країною-спонсором тероризму. Тому це лише питання часу. Я думаю таке рішення буде ухвалене, але пізніше.

Про ймовірність використання Росією ядерної зброї

Якщо йдеться про тактичну ядерну зброю, то це не змінить хід бойових дій в Україні. Але це означатиме, що жодних обмежень бойових дій для України не буде. Війна після цього жахливого злочину отримає тотальний характер з нашого боку. Війна буде перенесена на російську територію. Я думаю, відповідні сигнали росіяни вже отримали. Тобто у разі застосування ядерної зброї будь-які обмеження для українців у війні проти росіян будуть зняті і війна почнеться в самій Росії. Я думаю, росіяни серйозно ставляться до таких попереджень. Якщо вони спробують використати потужну ядерну зброю, то це буде загроза для всіх, зокрема для Росії, Білорусі і всього регіону. Це був би акт самогубства, який засвідчив би, що сучасна Росія готова знищити все.

Фото: Getty Images

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака