"Українські землі після війни будуть відновлюватися від 30 до 100 років" — екологиня

"Українські землі після війни будуть відновлюватися від 30 до 100 років" — екологиня

Нові методики оцінки збитків, завданих довкіллю, використало Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України. За півроку російської агресії вони становлять майже 1 трлн грн. Які екосистеми найбільше постраждали та як швидко вони можуть відновитися? Про все це розповіла слухачам Українського радіо експертка з питань адаптації до змін клімату та з біорізноманіття Громадської організації "Екодія" Оксана Омельчук.

0:00 0:00
10
1x

Як рахують збитки від війни

"Для кожного типу екосистем існують свої методики підрахунку збитків. Вони були давно напрацьовані і зараз цей процес автоматизувався. Кожний елемент природи має свою цінність: і економічну, і рекреаційну. Кожне дерево має свою ціну. Такі формули діяли як у мирний час, так і під час війни. Існують певні інструкції для утримувачів землі. Якщо люди зафіксували погані і негативні наслідки через бойові дії: лунки від снарядів, спалені, поламані та знищені дерева, ці утримувачі землі запрошують державну інспекцію і тоді рахують кількість знищених дерев і рослин. По розміру снаряду ми теоретично можемо оцінити кількість забруднюючих речовин. 

Найбільш забрудненим зараз є повітря, яке впливає на здоров'ї людини. Є відкладені в часі наслідки та ризики на загальний стан. Є важкі метали, речовини, які накопичуються на поверхні грунту, у воді. Втрачається родючість землі. Обстріли хімічних підприємств і активне використання зброї призводить до того, що утворюються кислотні дощі, які спричиняють опіки рослин і тварин. 

Ми зараз можемо говорити про стан звільнених лісів, які найбільше постраждали через обстріли. Очікуємо, що буде завдано величезної шкоди південним степам. Бо там постійно відбуваються обстріли, рух техніки, пожежі. Науковці вже говорять про втрати понад 20 видів рослин. Степи Донецької і Луганської областей були 8 років в окупації. Сума збитків може бути більшою, коли ми звільнимо всі наші території.

Читати також: "Через війну в Чорному морі загинуло не менше п’яти тисяч дельфінів", — біолог

Віддалено ми можемо порахувати збитки лише через супутники. Ми не можемо порахувати знищених дрібних тварин і птахів. Із заповідником Асканія-Нова ми підтримуємо контакти. Там є величезна колекція рідкісних тварин. Вдалося налагодити передачу кормів цим тваринам". 

Що робити тим, хто залишився на території активних бойових дій 

"Знайти можливість евакуюватися. Якщо цього зробити не можна з тих чи інших причин, то треба знайти джерело, яке не є поверхневим: це повинні бути глибокі свердловини, куди вода надходить через тверді гірські породи. Якщо є можливість, треба купувати бутильовану воду. Їжу і продукти, городину не використовувати поблизу лунок від снарядів".

Які втрати від популяції птахів і тварин

"20% природоохоронних територій вражені війною. Північні території, які звільнені, є дуже забрудненими. 600 тисяч гектарів земель знаходиться в окупації". 

Морська екосистема

"Морська екосистема — це не тільки тварини і рослини, які живуть в морі. Це види, які залежні від моря. Колись було зафіксовано біля морських берегів від 1000 до 1500 пеліканів, зараз це лише 300 особин. Неспокій і відсутність їжі вказує на їхнє чимале зменшення. Зараз потрібен доступ науковцям до моря, щоби фіксувати, як себе почувають мешканці морів".

Скільки часу потрібно на відновлення

"Найкращий варіант для відновлення землі — це залишити території самостійно відновлюватися. Хімічним або механічним способом відновити родючість землі буде дуже дорого. Як свідчить досвід інших країн після Другої світової війни, це відновлення може розтягнутися від 30 до 100 років. Це ті екосистеми, які можливо відновити. Бо є і такі, які ми не зможемо відновити ніколи". 

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook