День знань на Черкащині. В Паланській громаді пошкоджено з початку війни 5 закладів освіти

День знань на Черкащині. В Паланській громаді пошкоджено з початку війни 5 закладів освіти

Сьогодні 1 вересня. В багатьох школах стартував навчальний процес в дистанційному форматі. Як стартує навчальний рік в одному із ліцеїв Паланської громади, що зазнав руйнувань у перші години широкомасштабного вторгнення 24 лютого. Про це розповіли журналісти з Черкаської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Від ракетного обстрілу по Уманщині в перші години повномасштабного вторгнення 24 лютого постраждав Паланський ліцей. Снаряд поцілив у порожнє приміщення закладу. Зі слів начальниці управління освіти Паланської громади Наталії Зарніцької, ліцей було пошкоджено через вибухи складів близько 7 ранку. Вибухнули боєприпаси на військовому складі, через це було пошкоджено головне приміщення школи та вибито вікна. 

Наталія Зарніцька: "Прокинулися під вибухи. Це почула і відчула вся громада. І коли ми після обіду поїхали до ліцею, то там були вибиті вікна, вивалені рамні конструкції, вибиті двері, між першим і другим поверхом зяяла величезна дірка. Була пошкоджена система опалення, скрізь на підлозі була вода, в ліцеї облуплена штукатурка, пошкоджені панелі, розбиті дзеркала в танцювальному класі." 

Разом із головним спеціалістом Управління освіти рятували комп'ютери, адже на початку навчального року ліцей було забезпечено новим обладнанням. 

24 лютого навчання призупинили в усіх навчальних закладах. Проте наступного дня освітній процес відновили дистанційно, а навчальний рік закінчили вчасно і на належному рівні. Про це свідчать успіхи вихованців ліцею. Одинадцятикласник склав Національний  мультимедійний тест з математики на 200 балів. Навчання в пошкодженій школі розпочнеться дистанційно через відсутність укриття.

Наталя Зарніцька: "Ми не забезпечені повноцінним великим укриттям, на ту кількість дітей воно маленьке. Ми його використовувати не можемо. Коли були об'їзди навчальних закладів щодо підготовки до нового навчального року, то це місце було визнано як таке, яке не можна рекомендувати, як укриття. Тому розпочати змішану форму навчання ми не можемо. Працюємо в дистанційному режимі, класи всі наповнені, вчителі забезпечені ноутбуками, комп'ютерами, класи вже сформовано, відбулася педрада". 

Крім Паланського ліцею зазнало ушкоджень ще 5 закладів освіти: це садочок та 4 школи. Вони працюватимуть дистанційно та у змішаному форматі, буде приймати внутрішньо-переміщених осіб. 

Традиційний день пройде в дистанційному форматі. Це не завадить учням  здобувати  знання. 

Наталя Зарніцька: "Хотілося б, щоб 1 вересня було традиційним. Щоб це була лінійка, квіти, гучний дзвінок, що лунає на подвір'ї школи і зве усіх до шкільної кімнати, щоб розпочати урок. Щоб були присутніми учні з великими бантами і посмішками. Але життя вносить такі корективи. Даний навчальний рік розпочнеться в онлайн режимі. Всі діти скучили одне за одним, вчителі так само із нетерпінням чекають на своїх учнів. Батьки теж зацікавлені, щоб загальними зусиллями розпочати цей рік. Ми чекаємо на перемогу. Цей навчальний рік відрізняється від попередніх. Всі хочуть побачитися  і здобувати ті знання, які вони мають отримати". 

Із початком нового навчального року у цьому закладі навчатимуться 189 учнів."   

Фото: діти і батьки Паланської громади