"Ціни на пальне зростуть на 11 грн" — експерт щодо повернення акцизів

"Ціни на пальне зростуть на 11 грн" — експерт щодо повернення акцизів

Парламентський комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики ухвалив рішення щодо повернення акцизів на пальне. Цей податок було скасовано у березні, щоб підтримати економіку, бізнес і громадян під час війни. В доопрацьованому законопроєкті 7668-д на газ вводиться акциз у розмірі 52 євро на 100 літрів, на бензин, дизель та альтернативні види пального 100 євро на 1000 літрів. Куди підуть гроші від акцизів? Як зміняться ціни для споживачів на бензин, газ і дизель? Про це слухачам Українського радіо розповів експерт ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук.

0:00 0:00
10
1x

"Кризу нафтопродуктів оператори ринку подолали. І це правильно, що бюджет має бути наповненим і бізнес буде сплачувати податки. Бо дуже великі витрати держава несе через війну і оборону нашої держави. Але куди саме ці кошти з акцизів будуть спрямовані — ось головне питання. 

26 серпня бюджетний комітет Верховної Ради не підтримав текст законопроєкту щодо коштів з акцизів, які мали йти на потреби ЗСУ. Натомість було проголосовано у першому читанні законопроєкт 7668-д, що кошти будуть йти виключно на погашення попередніх боргів "Великого будівництва та доріг". 

Сьогодні у кожному мобільному додатку ми маємо закладку "Допомога ЗСУ". Волонтери активно збирають гроші нашій армії. А влада збирає з усіх споживачів нафтопродуктів якісь гроші для погашення незрозумілого боргу якимось компаніям. А це, очевидно, якраз ті фірми-прокладки, через які відмиваються гроші на будівництво доріг. Куди ми зараз будуємо дороги? Я готовий їздити ямами до кінця війни, аби лише у наших вояків була амуніція і спорядження, зброя і боєприпаси. 

Міністр інфраструктури Олександр Кубараков сказав, що на фоні падіння цін на зовнішньому ринку нафтопродуктів, звідки наповнюється ринок України, підвищення цін з введення акцизів навіть не відчується. У нашого міністра виходить таке собі "зростаюче падіння". 

За останні тижні ми бачимо, що вартість дизельного пального зросла на зовнішньому ринку на 240 доларів за тонну. А для України це 5-6 грн за літр. Тобто, навпаки, створені передумови для зростання цін. Європа нам додає 7 грн зростання в ціні, а акциз ще 4 грн 100 євро на 1000 літрів при нинішньому курсі — це 4 грн на літрі. А це зростання в ціні на 11 грн. 

Що стосується бензину, то на зовнішньому ринку відбулося зниження ціни на 80 коп. за літр. Але з акцизом це буде зростання ціни на 3 грн".  

Фото: уніан