"Розумна мілітаризація" від Міноборони: для кого військова підготовка стане обов'язковою вимогою для працевлаштування

"Розумна мілітаризація" від Міноборони: для кого військова підготовка стане обов'язковою вимогою для працевлаштування

У Міноборони пропонують брати на роботу держслужбовців лише після військової підготовки. Олексій Резніков заявив, що її наявність має стати однією з вимог для роботи на держслужбі та балотування на посади в органах місцевого самоврядування, парламенті та судах. На думку очільника Міноборони, в Україні потрібно проаналізувати всі сфери життя та визначити, представникам яких професій потрібно бути готовими до оборони. Цей процес матиме назву "розумна мілітаризація". Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Реанімаційного пакету реформ Сергій Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Про обов’язковість військової підготовки для держслужбовців

Досвід показав, що обов’язкова військова підготовка має бути для щонайширшого кола населення. І нам варто було б запровадити, що всі мають проходити військову службу, починаючи з призовного віку, а також перепідготовку. Адже ми маємо такого сусіда, який, на жаль, нікуди не зникне. Тож, на мою думку, всі ми маємо бути готові захищати свою Батьківщину і мати певну підготовку. І не лише на державній службі. Якщо я як підприємець чи найманий працівник маю бажання пройти військову підготовку, то я маю мати можливість це бажання реалізувати. І це має бути системно.

У Міністерстві оборони державні службовці обов'язково повинні мати досвід військової підготовки. Щодо будь-яких посад державної служби чи служби в органах місцевого самоврядування є загальні та спеціальні вимоги. І серед загальних вимог завжди є досвід певної роботи у відповідній сфері. Очевидно, що якщо державний службовець збирається працювати в військовій сфері, зокрема в Міноборони, Генштабі чи військово-цивільних адміністраціях, то відповідний досвід служби у Збройних Силах України чи участі у воєнних діях є обов'язковим.

Тож є два питання, на яких зупиняється міністр оборони Резніков: питання обов'язкової військової підготовки для державних службовців і службовців в органах місцевого самоврядування і вимоги до тих державних службовців, які збираються працювати в Міноборони чи інших військових відомствах.

На мою думку, досвід має бути в тій сфері, у якій ти збираєшся працювати. На політичних посадах та посадах в органах місцевого самоврядування досвід військової служби не є обов’язковим. Звичайно, на певних посадах, особливо тих, які пов’язані з військовою сферою, мають бути преференції для людей, які мають такий досвід.

Як ця пропозиція може бути реалізована

Потрапити на державну службу зараз можна лише через конкурс. І для кожної посади є певні вимоги. І туди можна також прописати проходження військової підготовки. Питання лише у тому, чи претенденту потрібно буде її пройти до того, як він подається на посаду, чи після того, як він вже обійняв посаду, тобто після призначення. Це не проблематично організувати.

Крім того, є відповідна постанова Кабміну, яка діє щодо вимог до посадових осіб державної служби чи місцевого самоврядування. Туди також можна внести зміни. Це стосується і закону "Про державну службу". І якщо будуть готуватися такі зміни, то будуть розглядатися різні фактори впливу нововведень на державну службу чи інші сфери діяльності.

Що буде з тими держслужбовцями, які вже працюють

Вони мають пройти відповідну перепідготовку, як в Ізраїлі чи Швейцарії, де щороку громадяни проходять протягом тижня чи місяця і готові обороняти свою країну у будь-який момент.

Про військовий облік жінок з 1 жовтня

Я не думаю, що буде обов’язковий призов. Можливо, на певні професії, де є справді дефіцит в армії. Але решту не будуть обов'язково забирати. Зараз у нас охочих піти в армію більше, ніж армія наразі може взяти.

Фото: CNN