Шакотько: Будматеріали, логістика і туризм — те, що цікавить інвестора зараз

Шакотько: Будматеріали, логістика і туризм — те, що цікавить інвестора зараз

Україна, активно воюючи, захищаючи свої території, здійснюючи контрнаступи, паралельно намагається залучати інвестиції на відбудову своїх понівечених міст. Українській владі доведеться діяти під гаслом "Виборюй незалежність і водночас інвестуй". Такий підхід схвалюють і наші іноземні партнери. В уряді Нідерландів заявили, що збираються вкладати у відбудову України ще до завершення війни. "Якщо чекати на завершення конфлікту і нічого не відбудовувати паралельно, то після завершення війни відбудова забере значно більше грошей і часу", – наголосили в уряді Нідерландів. Такий підхід є доволі слушним. Як він може реалізовуватися? Чи спроможна зараз Україна залучати інвесторів? Яка зараз ситуація з інвестиціями? Про це розповів слухачам Українського радіо заступник виконавчого директора урядового офісу з залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Євген Шакотько.

0:00 0:00
10
1x

Яка зараз ситуація з інвестуванням

"Інвестиційний ландшафт суттєво змінився після повномасштабного вторгнення. Інвестори зараз відкривають для себе нові галузі в контексті відбудови: отримують новий виток розвитку галузі, пов'язані з інфраструктурою, транспортом, зокрема електротранспортом, логістикою, агропереробкою, харчовою і легкою промисловістю, фармацевтичним сектором, нафтопереробкою. Україна є великим світовим експортером сільськогосподарських культур. Наш агросектор є недостатньо оснащеним. Імпорт сільськогосподарського сектору буде лише зростати. Ця потреба оцінюється в 20 мільярдів доларів у перспективі до 2025 року. Вже сьогодні йдуть перемовини і обговорюються конкретні проєкти, пов'язані з тим, як переорієнтувати економіку України з експортера сировини в експортера сільськогосподарської продукції. Інвестиції необхідні підприємствам, що займаються виробництвом обладнання для харчової промисловості, будівельних матеріалів, постачання обладнання і будівництва. Це є і логістичний сектор". 

В якому вигляді можуть заходити інвестиції

"Тут важливо розділити залучення інвестора на дві складові: підприємства, які будуть організовувати бізнес і підприємства, які будуть фінансувати ті потужності, які вже сьогодні присутні в Україні. Наша урядова структура працює з тим, щоб залучити в Україну інвестора, який буде готовим стати частиною ринку України.  Якщо ми в Україні бачимо підприємство, яке очікує і дуже потребує фінансування, наша задача законектити його можливостями отримати фінансування. 

29 вересня ми запланували проведення масштабного міжнародного форуму для презентації секторальних досліджень і інвестицій. Так званий інвестиційний ярмарок. Тут ми виділяємо агропереробку, логістику, виробництво будівельних матеріалів та видобування. Готові проєкти будуть презентовані міжнародній спільноті. До 10 вересня наша команда збирає інформацію про актуальні інвестиції.  Мова йтиме про готовий реальний бізнес, який буде доступним для міжнародного інвестора в універсальному довіднику для іноземних інвесторів, в якому і буде розміщена інвестиційна діяльність в Україні.  

Залучення інвестицій є процесом, який потребує участі різноманітних стейкхолдерів (зацікавлена в проєкті особа чи сторона, що має якийсь до нього стосунок). Наша функція, як урядового офісу, це як залучення інвестицій при безпосередньому входженні інвестора до України, так і на етапі провадження його діяльності. Ми позиціонуємо Україну, як інвестиційно привабливе місце на міжнародній арені. Ми працюємо з цілою низкою стейкхолдерів, як урядових, неурядових, так і приватних".

Чи відчувається динаміка інвестування станом на зараз 

"Зараз відчувається пожвавлення. Станом на лютий ми супроводжували 28 інвестиційних проєктів на суму 2 мільярдів доларів. Реалізувати ці проєкти планувалося у 22-23 роках. 80% із цього інвестиційного портфеля розглядають можливість відновлення своєї реалізації у післявоєнний період. Станом на сьогодні вже 5 нових проєктів на 700 мільйонів доларів звернулися до нас щодо отримання інвестиційних стимулів і супроводу для своєї реалізації. Це виробництво будматеріалів, це логістика і туризм. Інвестори будуть заходити в західні регіони України, в Київську та Чернігівську області. Один з проєктів буде реалізувати ірландська компанія, яка займається ізоляційними матеріалами. Вона вийшла з ринку Росії і планує інвестувати 200 мільйонів євро у будівництво технологічного хабу будівельних матеріалів України і стане найбільшим хабом з виробництва будматеріалів в компанії "Kingspan" у світі. Буде створено 600 робочих місць. Наша компанія активно консультує "Kingspan"." 

Щодо страхування від ризиків для інвесторів

"Страхування від ризиків, пов'язаних із війною, є доволі специфічною сферою. Стандартні страхові поліси виключають страхування таких ризиків. Такі види страхування покривають міжнародні фінансові організації та експортно-кредитні агенції. Вони пропонують страхування активів, доходів іноземних інвесторів на випадок виникнення війни, революцій, актів тероризму. Термін страхування варіюється від 10 до 15 років. Український контекст має певні особливості, оскільки ризик війни як такий вже є. Тому це і ускладнює можливість страхувати от такі інвестиції. 

Інвестиційний клімат може отримати новий виток розвитку. Факторами, які позитивно впливають на інвестиційний клімат є статус кандидата щодо членства у ЄС; отримання Україною енергетичного безвізу; від'єднання від енергосистем Росії та Білорусі. Україна стала частиною європейської енергетичної системи. Ми також маємо авіаційний безвіз, допуск авіакомпаній України на внутрішні європейські ринки. У нас є транспортний безвіз або угода про лібералізацію автомобільних перевезень, що знімає бар'єри на перевезення товарі до ЄС, покращує логістику, ціни. 

Уряд зараз працює над запровадженням митного  та промислового   безвізу, щоб отримувати в Україні необхідні сертифікати, а не в ЄС. Свого часу ЄС, Великобританія, Канада, Австралія вже скасували мита для українських товарів. Це відкриває нові можливості для українських експортерів і дозволить нам наростити товарообіг між цими країнами. Більшість інвесторів є міжнародними. ЄС і Великобританія будуть тими країнами, які долучатимуться до відбудови України в найбільшому обсязі".

Фото: Львівська ОВА