"Російську армію треба ліквідувати, щоб у неї не було сил нападати на сусідні країни" — військовий експерт

"Російську армію треба ліквідувати, щоб у неї не було сил нападати на сусідні країни" — військовий експерт

США оголосили про новий пакет військової допомоги в розмірі 3 мільярдів доларів для ЗСУ. Це зброя та обладнання, яке надаватиметься через ініціативу сприяння безпеці України. Ці кошти дозволять нам отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари, щоб забезпечити оборону в довгостроковій перспективі. Коли це озброєння надійде на передову? Чи зможе нова допомога від США остаточно зламати путінські плани? Як це змінить перебіг війни? Про це слухачам Українського радіо розповів військовий експерт Владислав Селезньов.

0:00 0:00
10
1x

Чи буде цей пакет допомоги спрямованим на перемогу

"Допомога, яка надходить від США в розмірі 3 мільярдів доларів додається до попередньої допомоги у 800 мільйонів. Весь світ бачить, що українська армія може стримувати окупаційні війська і повністю готова до виконання такого роду складних і відповідальних завдань. Тому спільно визначається необхідний перелік потреб для нашої перемоги. А перемога України буде означати вихід на державні кордони 1991 року. Нам треба навчитися так обстрілювати російську армію, щоб вона в найближчій перспективі не мала можливості проводити будь-які агресивні акції стосовно сусідніх країн. 

Нинішня війна є війною артилерій. Тому 245 тисяч снарядів для 155 міліметрової артилерії стануть у нагоді українському війську проводити контрнаступальні дії. Протиартилерійські радари дозволять миттєво визначати вогневі позиції окупантів, щоб наносити удари. Безпілотні літальні апарати та системи проти ворожих БПЛА дозволять нашим військовим діяти на тактичному рівні. Британія також передає мікро-дрони, які допоможуть українським воїнам розуміти і бачити, що робить ворог".  

Чи будуть країни-скептики надавати нам більше зброї після 6 місяців нашої героїчної боротьби

"Перед початком повномасштабного вторгнення ми отримували незначну частку малопотужного озброєння не летального типу. Наші партнери дуже обережно ставилися до перспектив українського спротиву. Зараз, після 6 місяців війни, яка за масштабами є найдовшою і найбільшою на території європейського континенту з часів Другої світової війни, наші західні партнери розуміють, що Україна тримає удар, що вона спроможна діяти максимально ефективно їхньою зброєю, щоб звільнити територію від російських окупантів". 

Як сума в 10.6 мільярдів доларів, отримана від партнерів за пів року війни, впливає на її перебіг 

"Без військово-технічної підтримки український спротив не був би таким ефективним. У нас ще у березні б закінчилися всі запаси нашого озброєння".

Розвідка Британії підбила підсумки піврічної війни Росії в Україні. І доповіла, що на її думку, перспективи РФ доволі похмурі. Міністр оборони Росії Шойгу нарешті визнав, що бліцкриг в Україні провалився. 

Як розмови Шойгу щодо провалу бліцкригу в Україні впливають на світову спільноту

"Сучасний світ раціональний і прагматичний. Він допомагає тим, хто готовий чинити спротив. Маючи досвід відсутності спротиву в республіці Афганістан, західний світ не буде допомагати тим країнам, які лише скаржитимуться і не будуть боротися за відновлення своєї територіальної цілісності. 

Українська армія довела, що вона буде боротися, буде чинити спротив, буде докладати максимум зусиль, буде ризикувати життям своїх воїнів, щоб знищити російських окупантів на своїй землі. Коли партнери бачать таке ставлення до своєї справи, то вони і допомагатимуть більше". 

Секретар РНБО Данілов вважає, що президент РФ не зупиниться і намагатиметься довести війну в Україні до "логічного кінця". 

Що для Росії є "логічним кінцем" у війні проти України

"Путін зараз потребує перерви в активних бойових діях для того, щоб відновити повний цикл виробництва зброї і боєприпасів до неї. Тим самим посилити бойові можливості власної армії. 

Їхні плани щодо України залишаються незмінними. Цей план був "народжений" ще 2004 року, згідно якого Україна та Білорусь, як незалежні країни, не мали права існування у світі. Він і далі хоче захопити всю територію України, створивши так звану Новоросію. І це лише перший етап цього плану. Навіть після того, як Путіна не стане, військове керівництво Росії і далі буде притримуватися саме такої мети. Тому необхідно знищити російське військо до такого стану, щоб воно фізично не могло воювати". 

Як нам в майбутньому жити з таким агресивним сусідом

"Для того, щоб Україна була вільною і незалежною, захищеною від будь-яких зазіхань, ми повинні мати потужну армію, яка буде реалізовувати комплекс заходів на 100%. Було б добре стати частиною світової безпекової спільноти НАТО. Але саме зараз нам треба розраховувати лише на самих себе, на свою армію. Українська армія довела, що вона сильна. Наша армія спростувала міф про найсильнішу другу російську армію світу, знищуючи та наносячи масовані удари по ній. Для того, щоб ми мали ефективний контраступ, ми повинні бути забезпеченими потужною військовою допомогою: зброєю та боєприпасами. Має бути підготовлений і навчений особовий склад. Над цим зараз якраз і працюють наші військові, навчаючись на українських та зарубіжних полігонах. Процес надання високоточної зброї триває. Наші темпи контрнаступу і перемоги залежать від темпів постачання західної зброї. Коли немає зброї, важко щось планувати і робити бодай якісь прогнози".  

Фото: UK Ministry of Defence, мікродрон Black Hornet

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Модернізуючи радянську зброю, росіяни можуть воювати протягом 2024-25 років ― Попович
Бунту в Росії не буде, але треба шукати доступ до невдоволених квазіеліт — Золотухін
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії
Зараз росіяни використовують переважно "цивільні гази" – Жирохов