День Незалежності України на Суспільному радіо

День Незалежності України на Суспільному радіо

Цього року Україна відзначає День Незалежності в умовах повномасштабної війни. Нині, захищаючи свою територію, суверенітет та свободу, на яку посягає російський агресор, українці згуртовані як ніколи та роблять усе можливе задля спільної перемоги. До Дня Незалежності України, 24 серпня, Суспільне радіо підготувало низку спецпроєктів, де розповість про відважних людей, які сьогодні борються за Україну на фронті та в тилу, про нескорених українських митців, дисидентів та політиків різних поколінь

Українське Радіо

21 серпня на Українському Радіо стартував спеціальний проєкт "Незалежність: 30 і 1 рік становлення". Щодня ввечері з 21 по 24 серпня о 20:30 радійна команда у чотирьох випусках прослідкує, як українці змінювалися за роки незалежності та які зміни відбулися за останні пів року — після повномасштабного вторгнення росії. 

Серед тем: шлях політиків від одноголосної комуністичної номенклатури до політичного різноманіття, та чи змогли вони об’єднатися перед російською загрозою; як Україна позбувалася шлейфу "радянської республіки", яку не всі могли знайти на карті, та як стала державою, що захищає Європу; що допомогло українцям-бізнесменам перетворитися з "човників з картатими баулами" у повноцінних гравців фондового ринку; та як бізнес працює в умовах війни і як трансформується після перемоги. 

Окрім цього, на слухачів очікує цикл програм "День Незалежності України. Нова героїчна історія" — про міста й містечка нашої держави, що стали символом мужності та незламності у війні з росією.

22 серпня на Українському Радіо Суми стартував спецпроєкт "Відстоюємо Незалежність". Цьогорічні ефіри про визвольні змагання розповідатимуть не лише історики та краєзнавці, а й герої України. Радіослухачі почують розповіді військових, волонтерів, медиків, журналістів та аграріїв. Слухайте проєкт "Відстоюємо Незалежність" щодня о 12:35 та ввечері о 17:35 до 26 серпня.

Більше інформації про спецпроєкт за посиланням.

24 серпня о 9:40 про українську державність на 31 році незалежності на Українському радіо поміркує Тарас Стецьків, народний депутат України п'яти скликань.

О 16:40 про те, що об'єднує українців в День Незалежності України і як ми бачимо перемогу на шостому місяці війни, проаналізує на першому каналі Олексій Гарань, професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" науковий директор Фонду "Демократичні Ініціативи".
Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. Майбороди записала спеціально до свята Гімн України. Більше того, вони його записали після того, як один наш колега шукав гімн саме у виконанні капели бандуристів.

О 16:50 гостем ефіру на УР-1 буде Юрій Курач, художній керівник, головний диригент Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди, Народний артист України.

О 19:00 24 серпня на Замковій площі у Варшаві розпочнеться велика патріотична акція на відзначення Дня Незалежності України. У ній візьмуть участь як українці, які опинились у Польщі внаслідок воєнних дій, так і поляки, які надають потужну підтримку Україні від початку повномашстабного вторгнення росії. О 18:40 на зв'язок з Українським радіо вийде з Варшави Женя Клімакін, співорганізатор акції, заступник головного редактора журналу "Нова Польща"

Радіо "Культура"

24 серпня о 16:00 на Радіо "Культура" в програмі "Це класика" говоритимуть про українських композиторів, яких поцупила у свій пантеон росія. 

О 16:50 у проєкті "Книгосховище" радіоведуча Олена Гусейнова з історикинею Наталею Старченко обговорять книжки, написані про історію України.

О 17:00 в програмі "Це класика" розкажуть про українських виконавців у світі — всіх тих, чия музика допомагає краще почути Україну.

Вже о 18:00 в програмі "Це класика" слухайте запис концерту ЗАСО "Symphonic Mainstream. Меседж з України" під орудою Володимира Шейка.

Протягом усього тижня 22-25 серпня звучатиме сучасна українська поезія, створена після 24 лютого. Деякі з текстів прозвучать в ефірі саме 24 серпня.

Радіо "Промінь"

Команда Радіо "Промінь" до Дня Незалежності готує спецпроєкт "Лінії опору", в якому на прикладі 8 гостей ефірів розгляне, що змінилося в оточенні, навичках, вміннях та досвіді українців з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Ведучі поставлять героям різних сфер — від блогерів, менеджерів та митців до волонтерів, військових кореспондентів та воїнів — ті самі три запитання, які ставилися їм у різний час: до повномасштабного вторгнення та вже після. 

Крім того з 8:00 до 16:00 в ефірі Радіо "Промінь" триватиме "Марафон до дня Незалежності 2022". 8 серій можна послухати 24 серпня о 8:30, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30,14:30, 15:30. 

Де серед іншого Ви дізнаєтесь про:

8:05 Символи незламності України.

8:35 Як Євгенія Емеральд із позивним "Жанна д'Арк" залишила ювелірну справу й пішла в снайпери.

9:05 Від Привида Києва до Конотопських відьом: супергерої серед нас.

9:40 Лідер гурту Yurcash / Юркеш Yurko-Yurcash Yurchenko з "нуля" розповість про музику й життя після 24 лютого.

10:05 Великі справи маленьких героїв

10:30 Вадим Корженко розповість про те, як війна вплинула на український спорт.

11:05 Про благодійні проєкти, що роблять найпомітніший внесок у допомогу армії.

11:40 Сергій Жадан про зміну сприйняття українців у світі за останні півроку

12:05 Біля Верховної Ради відкрилась Алея сміливості з іменами іноземних друзів України.

12:35 Історик Олександр Алфьоров про переосмислення Дня Незалежності в умовах війни.

13:05 Філателізм по-українськи: Укрпошта випускає марку на честь Дня Незалежності.

13:40 Психолог Вадим Васютинський про зміну ментальності українців.

14:05 Презентація пісні "Воля" від Українського ветеранського фонду АртФронт

14:40 Як змінилась українська музика на останні півроку?

15:05 У Києві покажуть 17 унікальних прапорів України.

15:40 Лідер Нумер 482 Віталій Кириченко: від рокера і тамади до воїна.

Окрім радіоефірів, 8 серій будуть доступні як подкасти на аудіомайданчику SoundCloud.