"Без газу": Українці запасаються дровами. Де купити? Розповідає Держагентство лісових ресурсів України

"Без газу": Українці запасаються дровами. Де купити? Розповідає Держагентство лісових ресурсів України

Чи вистачить українцям дров на зиму, де їх можна купити та за якою вартістю? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

0:00 0:00
10
1x

Чи вистачить українцям дров

Ситуація з дровами дуже напружена, але ми почали готуватися ще з кінця весни. Тому я думаю, що дров вистачить всім. Запаси по деревині в Україні досить високі. На 10 млн гектарів лісів України щорічно приростає близько 40 млн метрів кубічних деревини. Ми використовуємо лише 15-20 максимум. Тому запаси є, ми суттєво їх нарощуємо, але це робиться не за один день. Тобто сьогодні є певне накопичення.

Водночас є черга, у деяких районах вона досягає двох-трьох тижнів. Але ми збираємо запит з усіх областей. Сьогодні він суттєво перевищує нашу торішню заготівлю і є межах 7 млн метрів кубічних. Минулого року ми заготовили й реалізували 3,5 млн метрів кубічних.

Цей зріст пов’язаний з тим, що люди хочуть запастися і на цю, і на наступну зиму. Багато хто переходить на тверде опалення замість газу та електрики. Ряд соціальних закладів, зокрема школи та лікарні, теж переходять на тверде опалення. Крім того, державні сільськогосподарські підприємства роблять дуже великі поставки на Збройні сили України. Сьогодні ми вже перетнули межу у декількасот тисяч метрів кубічних. І для нас це пріоритет.

Відтак ми уточнюємо цей запит і відповідно під нього вже готуємо заготівлю. Проте український ліс бездумно ніхто під сокиру не пустить.

Де і як купити дрова

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець поставив завдання до початку опалювального сезону створити уніфікований для всієї країни інтернет-магазин дров, де, не виходячи з дому, можна буде замовити дрова. Це буде до опалювального сезону.

Сьогодні ми процедуру придбання дров суттєво спростили. Дрова можна придбати безпосередньо в лісництвах, яких у нас 1651 по всій країні. Потрібно пройти в лісництво, показати паспорт і замовити ці дрова. На одну особу обмеження до 15 метрів кубічних. Потім потрібно оплатити ці дрова через Приват24, через термінал чи через найближче відділення банку і вирішити питання з безпосередньо доставкою. Найпростіший варіант, коли людина сама поїде в ліс і забере вже заготовленні й оплачені нею дрова. Трошки складніше, якщо людина хоче зробити доставлення у двір. Крім того, ряд наших підприємств пропонують вже колоті дрова.

Водночас я б радив не купувати віртуальні дрова у недержавних організаціях. Якщо людина бачить дрова фізично на базарі, вона може їх придбати. Але вони будуть значно дорожчі, ніж дрова з лісництва. Ми розмістили інформацію про наявність дров та контакти відповідальних осіб в усіх районних та обласних газетах. Також ця інформація є на сайтах лісгоспів, обласних управлінь лісового та мисливського господарства й на сайті агентства. Тому прошу звернути увагу на офіційні джерела інформування і звертатися до державних підприємств або до військових лісгоспів чи комунальних на місцях. Але не платять кошти за віртуальні дрова, які пропонуються незрозуміло ким.

Про ціну на дрова

Ціна рівна. На півночі — в межах 600-700 грн, а на півдні та заході — 1000-1200 грн за метр кубічний. Це ціна на дрова, які заготовлені і знаходяться в лісі. Доставка та переміщення — це додаткові витрати. Можна або оплатити лісгоспу, або забрати самому.

Фото: pexels.com