Павліченко: "В звіті Amnesty International було сказано так, як говорить російська пропаганда"

Павліченко: "В звіті Amnesty International було сказано так, як говорить російська пропаганда"

Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт, у якому йдеться, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення: створюють бази та розміщують озброєння у школах та лікарнях. "Тактика України порушила міжнародне гуманітарне право, перетворивши цивільні об'єкти на військові цілі… для РФ". Було нанесено удари по населених пунктах, від яких загинули цивільні та постраждала інфраструктура. Міністр оборони відповів, що "абсолютно несправедливо урівнювати неспровоковану російську агресію та український самозахист". Отже що це за заяви і що потрібно за ними вбачати? Про це розповів слухачам Українського радіо виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

0:00 0:00
10
1x

Як можна трактувати цю заяву

"Так само, як було сказано в звіті Amnesty International, говорить і російська пропаганда. Я б для початку дивився на їхню роботу, на те, як вони позиціонують себе, підходять до оцінки і аналізу різних ситуацій і конфліктів. І вони це роблять як таке собі споглядання, як би це мало бути в ідеальних умовах. Те, на чому будує свою політику і російська пропаганда: можливе вчинення воєнних злочинів з боку української армії. В цьому звіті сформульовано, що при відвідуванні 29 шкіл і навчальних закладів українських вояків бачили у 22 школах. І там вони чи то розміщувалися, чи то зберігали озброєння, чи ще щось…

Наша організація "Трибунал для Путіна" документує воєнні злочини з 2014 року. І їх є вже понад 14 тисяч. Всі вони стосуються РФ на українській території. Ми так само фіксуємо воєнні злочини, як і Amnesty, але бачимо ситуацію трохи інакше, ніж це бачать вони". 

Amnesty International за по над 5 місяців війни виступила із поодинокими заявами (а їх наразі 9) щодо конкретних випадків. Маріуполь: облога міста, відмова від евакуації, обстріли драмтеатру; злочини в Київській області; касетні бомби біля Харкова; вирок так званого суду в так званій "ДНР" щодо іноземців. 

Чому зараз пролунала доволі узагальнююча заява щодо ведення війни

"Це їхня (АІ) короткозорість у баченні ситуації. Я не думаю, що це було зроблено за гроші РФ. Вони зробили такий матеріал не врахувавши, як він буде використаним і як ляже на шальки пропагандистських терезів. Це підозра і твердження неурядової організації, які не мають якогось юридичного навантаження, яка нічим не підтверджена, не аргументована і ніяк не доведена. Вони не врахували низку обставин. Це робиться або через незнання, або щоб привернути до себе увагу. Це не вплине на ситуацію із оцінкою дій українським військом. Вчинення воєнного злочину тут немає. Треба подивитися, а наскільки Україна дотримується норм гуманітарного міжнародного права насправді? І що треба покращити ще у цій царині.

Головний офіс Amnesty International заявив, що готовий тренувати українських вояків на предмет дотримання міжнародного гуманітарного права. Але як після звинувачень будуть сприйматися такі пропозиції нашими військовими. 

Український офіс організації не має права зробити жодної заяви, не погодивши це із центральним офісом. Там діє дуже жорстка вертикаль управління. Вони виступали проти цієї заяви, але їх не послухали".

Допис Міністра оборони України на особистій сторінці у Facebook

Генеральний секретар ООН заявив, що хоче запустити місію щодо фактів загибелі захисників в окупованій Оленівці на Донеччині. Росія дотепер нікого не допускала. Чого чекати від цієї заяви? 

"Це правильний крок, бо має бути міжнародна неупереджена місія, яка займатиметься розслідуванням. Це була прерогатива ООН і Червоного Хреста. Тепер нарешті надійшла пропозиція від цих організацій. Ми не отримаємо швидко від них інформації. Участь ООН була б дуже доречною для того, щоб зібрати і зафіксувати цю подію у тому вигляді, в якому вони можуть її побачити. Тут додані супутникові знімки, і будуть залучені свідки. 

Стало відомо, що було здійснено обстріл 124 колонії, де перебували також українські військовополонені. Росія в таких випадках ніби-то грається такими історіями: мовляв бачите, якщо захочемо, можемо обстріляти, захочемо, знищимо військовополонених. Вони не розуміють, що для українців цінність життя захисників, які потрапили у полон є найвищою. Що цікаво, що Росія так само звернулася із проханням до ООН про розслідування в Оленівці. Вона таким чином хоче довести, що це Україна здійснила обстріл, що це її відповідальність за цей злочин. Це було заявлено від початку. Ми маємо вже подібну історію зі збитим боїнгом. Росія теж обвинувачувала Україну в збитті літака і не понесла покарання за свою брехню". 

Фото: НУШ