Чи будуть українці, які перебувають за кордоном понад 183 дні, платити податки на дві країни? Коментує експертка

Чи будуть українці, які перебувають за кордоном понад 183 дні, платити податки на дві країни? Коментує експертка

Станом на початок серпня 6 мільйонів українців перебувають за кордоном, для частини з яких цього місяця спливе 183 перебування поза Україною. Це означає, що вони набудуть нового статусу податкового резидента іншої країни. Що означає цей статус та які наслідки потягне за собою його набуття як для українців, які перебувають за кордоном, так і для їхніх родин, Українське радіо дізнавалось в керівниці податково-юридичного відділу міжнародної корпорації Аліни Гусейнової.

0:00 0:00
10
1x

Що таке "податкове резидентство"?

Бути податковим резидентом означає те, що в новій для вас країні ви будете платити податки з усіх ваших доходів, отриманих не тільки в цій країні, а й поза нею. Тобто всі ваші всесвітні доходи будуть оподатковуватися в країні вашого резидентства. Якщо в Україні сумарна ставка податку складає 19,5 %, то в іншій країні, особливо — Західної Європи, ця ставка може сягати і 40-50 %, залежно від обсягу доходу.

Чи є захист від подвійного оподаткування доходів?

Існують конвенції про уникнення подвійного оподаткування, які можуть допомогти у визначенні країни резидентства. Податкова України вже висловилася, що вона вважає тимчасових переселенців за кордон податковими резидентами України. Проте, наприклад, Франція або Німеччина також можуть вважати вас своїм податковим резидентом на основі критеріїв, специфічних саме для цієї країни. Якщо існує підписана конвенція між Україною та країною вашого перебування, то в ній є правило, яке дозволяє вам вирішити конфліктну ситуацію між країнами. Тобто визначити, податковим резидентом якої країни ви є й хто має право оподатковувати ваш всесвітній дохід. Це правило складається з декількох критеріїв. Перш за все, ви маєте проаналізувати, де у вас постійне житло, де ваш дім. Тут можна багато розмовляти: для більшості переселенців їхній дім залишився в Україні, проте у вас може бути довгостроковий контракт на оренду житла, наприклад, у Франції. Він теж може вважатися постійним житлом. Також існує й низка інших критеріїв, які треба брати до уваги. Йдеться, наприклад, про "центр життєвих інтересів".

Що таке "центр життєвих інтересів"?

"Центр життєвих інтересів" — це будь-які зв’язки: соціальні, економічні, приватні з конкретною країною. Тобто йдеться про те, де знаходиться ваша родина. Коли ми говоримо про дітей, йдеться про неповнолітніх дітей, також — де знаходиться ваш чоловік. Де знаходиться робота, в якій країні, з якої країни ви отримуєте зарплату. Якщо раптом вам платять з кількох країн, то будуть дивитися на розмір. Можливо, в країні перебування ви отримуєте значно менше, ніж в Україні. Також розглядають й соціальні зв’язки: можливо, ви є членом якоїсь постійної організації в Україні: конфесійної спілки, спілки адвокатів тощо і не переривали цей зв’язок. Також до уваги беруть, де у вас відкриті банківські рахунки чи для яких цілей ви використовуєте ці банківські рахунки. 

Чи потрібно звертатися в податкову країни вашого перебування самостійно?

Нікуди ходити, аби пред’явити докази зв’язків з певною країною, не треба. Спочатку ви сідаєте і розглядаєте свій кейс. Можна на папері прописувати всі свої зв’язки: де у вас дім і т.д. Потім ви дивитеся, чи достатньо у вас залишилося зв’язків з Україною, щоб умовно вважатися податковим резидентом України, чи є у вас шанси довести будь-кому, що ви є податковим резидентом. Ви будете показувати це лише у тому випадку, якщо місцева податкова вами зацікавиться і виникне спірна ситуація. Вони, наприклад, прийдуть до вас або надішлють лист, де буде вказано, що ви тут проживаєте, але місцева податкова не отримала від вас податкової декларації. 

Людині, яка ризикує отримати статус податкового резидента іншої країни, варто підбити всі свої доходи та порахувати, скільки вона мала б задекларувати за рік та скільки податків мала би заплатити. Після цього я рекомендувала б звернутися до місцевого юриста, тому що в кожній країні є своя специфіка. Також варто одразу запитати щодо гонорару юриста за те, що він допоможе вам довести, що ви — український податковий резидент. Порівняйте його гонорар з сумою податку, яку ви би мали заплатили в цій країні, та приймайте рішення — працювати з юристом, який допоможе скласти для вас "захисний" файл на майбутнє, або вам буде дешевше задекларувати доходи та заплатити з них податок. 

Фото: pixabay