Чому Росія не може використати проти України ядерну зброю? Коментує Олексій Їжак

Чому Росія не може використати проти України ядерну зброю? Коментує Олексій Їжак

1 серпня розпочала свою роботу чотириденна конференція Організації Об’єднаних Націй щодо договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Про що там будуть говорити, чому ядерні країни неохоче прощаються з цим видом озброєння та чи є шанс, що Росія знизить кількість своєї ядерної зброї та перестане погрожувати Україні? Про все це Українське радіо розмовляло з експертом Національного інституту стратегічних досліджень Олексієм Їжаком.

0:00 0:00
10
1x

"На цій конференції йдеться не про Росію, а про фундаментальний ядерний порядок у світі. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї 1968 року заклав фундамент сучасного світу і цей фундамент говорить про те, що ядерна зброя є тимчасовою і поки вона існує, то має використовуватися тільки між ядерними країнами і ніколи не може бути використана проти неядерної країни просто так. Але саме про це зараз Росія заявляє, коли говорить, що використає ядерну зброю, щоб захопити українські території", — розповів Олексій Їжак. 

Експерт додав, що Договір захищає й Україну, адже попри все Росія досі не наважується перейти "кордон" заборон та використати  зброю, аби захопити території неядерних країн: "Якщо Росія це зробить, то все зруйнується і в світі з’являться десятки ядерних країн, тому що зробити ядерну зброю в сучасному світі не є проблемою, це просто. Але більшість країн відмовляється від створення ядерної зброї, бо розуміє, що це тимчасова зброя і вона ніколи не буде використана проти неядерної країни для вирішення безпекових, політичних або економічних питань".

"Поки існує загальний світовий консенсус, що не треба робити ядерну зброю, таким країнам, наприклад, як Іран та Корея важко її створити. Але існує й маса інших країн, для яких створення такої зброї  це питання політичного вибору. Йдеться про Японію, Німеччину, Нідерланди  країни, які до підписання Договору мали такі програми, але потім відмовились від ядерної зброї цілком свідомо. Проте таку країну, як Росія, володіння ядерною зброю позбавило здорового глузду, тому РФ почала використовувати її як політичний інструмент", - пояснив Їжак.

Експерт продовжив, розповівши, що у світі є загальна претензія неядерних країн до ядерних, що другі занадто повільно скорочують ядерну зброю та занадто велику увагу приділяють ядерній зброї як інструменту: "Тому зараз всі країни, які володіють ядерною зброєю, колективно для власних же інтересів мають зробити кроки, які запевняють безядерні країни, що ядерна зброя залишається рудиментарним, другорядним інструментом політики. Одного разу вона буде ліквідована, а поки що  скорочується. Але зараз є проблеми зі скороченням як з боку Росії, так і з боку Китаю". 

Адміністрація американського президента Джо Байдена в зв’язку з цією проблемою ще до інавгурації чинного президента мала план подальшого контролю ядерного озброєння та скорочення: "План полягав у тому, аби продовжити на п'ять років угоду, яка існувала між Росією та США в 2010 році, та за цей час розробити нову угоду. Чинний договір обмежує кількість розгорнутих боєзарядів з боку Росії та США до 1500. США пропонували в подальшому знизити цей показник нижче тисячі і продовжувати зниження, аби за декілька десятиліть не залишилось взагалі нічого. Цей план пропонувався ще адміністрацією Обами, проте Росія не погоджувалась. Зараз їй ще раз це пропонується".

Фото: Укрінформ