"Соняхи миру": в Лондоні відбулася презентація артінсталяції на підтримку України

"Соняхи миру": в Лондоні відбулася презентація артінсталяції на підтримку України

31 липня в Лондоні відбулася акція, під час якої на площі розгорнули двометрову інсталяцію "Соняхи миру". Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла одна з ініціаторок цієї акції Ірина Мороз-Пиртко.

Про перебіг акції

Це була акція єдності, про яку ми мріяли, але не сподівалися до кінця. Тому що в Лондоні зараз проводять надзвичайно багато різних заходів на підтримку України. І люди просто не знають, куди бігти та кого підтримувати. Але на нашу акцію прийшло багато людей. Ми розгорнули це панно, тримали його в руках і об'єдналися у велике коло біля центрального входу у Royal Albert Hall. Одразу після закінчення концерту українського оркестру Freedom. Разом з нами в колі стояли британці та європейці, тому що це була акція про єдність України зі світом.

Ми співали український гімн, розповідали про те, що відбувається в Україні зараз, намагалися привернути увагу через мистецтво, в такий прекрасний спосіб, тому що люди дуже втомилися від поганих новин. Насправді це наша реальність, з якою ми живемо зараз в Україні. Але через такий прекрасний і душевний шлях мистецтва ми змогли достукатись до дуже багатьох людей і привернути увагу до тих жахливих подій, які зараз відбуваються. Тому сьогодні було абсолютне щастя, люди були надзвичайно задоволені, обіймали нас українців і було приємно і тепло.

Всіх дуже зачепила історія створення цього проєкту. Адже фізично нас було лише 400, але на емоційному рівні нас було набагато більше — більше ніж 9 тисяч. Саме зі стількох клаптиків складається наше панно "Соняхи Миру".

Як змінюється ставлення британців щодо російсько-української війни

Справді новин про Україну стало менше в інформаційному просторі, але місія українців тут — не дати забувати про себе і про те, що відбувається в Україні. На Даунінґ-стріт, 10 щонеділі відбуваються протести українців для того, щоб привернути увагу до війни, яка в нас триває. Самі ж британці насправді не втомилися. Як вони підтримували нас в перший день, так вони підтримують і зараз. Вони надзвичайно тепло ставляться до українців і допомагають як можуть.

Про проведення акції в інших містах

Сьогодні була прем'єра показу. Наша мрія, щоб це панно побачило якомога більше людей. Ми плануємо об'їхати всю Європу і, звичайно, кінцевим місцем призначення є наша мирна Україна та її столиця Київ. На жаль, важко зараз щось планувати, тому що всі сподівались, що буде вже безпечно оголошувати про місце проведення, але поки що не можемо. Але на "Соняхи Миру" чекає велике європейське турне. Як тільки ми будемо впевнені у безпеці, ми одразу повідомимо місце зустрічі. І це буде по-справжньому унікальне місце для унікального мистецького шедевру. Ми були б тільки раді співпраці з оркестром Freedom, які проводитимуть концерти у 20 містах. Можливо, в якихось містах ми будемо з ними разом.

Поки що панно буде у Лондоні протягом двох тижнів. Наступного тижня з Австралії прилітає генераторка цієї ідеї Дженно Маклохлін (Janno Mclaughlin), і в нас далі будуть чудові презентації у Лондоні. Після цього ми вже будемо поширювати програму на європейські міста і Україну.

Фото зі фейсбук-сторінки Любові Горват