Романенко: "Завдання першого Рамштайну щодо швидкого і масованого забезпечення високоточною зброєю не виконане"

Романенко: "Завдання першого Рамштайну щодо швидкого і масованого забезпечення високоточною зброєю не виконане"

Міністр оборони Олексій Резніков днями сказав, що закінчення війни до кінця року є абсолютно можливим. "Це реально. Якщо наші партнери будуть продовжувати нам допомагати, вже абсолютно не сумніваючись, що допомагають переможцю. Зараз важливо, щоб ми синхронізували наші плани на контрнаступ із їхньою допомогою не тільки зброєю, а й продовженням ще більш серйозних санкцій проти Росії. Це серйозний загальносвітовий проєкт". Чи можливий такий оптимістичний поворот у війні? Наскільки він реальний? І що для цього потрібно? Про це слухачам Українського радіо розповів генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника генерального штабу ЗС України 2006-2010 років Ігор Романенко.

0:00 0:00
10
1x

Чи існує можливість закінчити війну цього року

"Ми можемо забезпечити людські ресурси. Ми можемо поповнити військовослужбовцями ЗСУ і силові структури. Але що стосується надання сучасної, ефективної, високоточної  зброї, то це залежить виключно від наших союзників. Тут ми вже збираємося на четвертий Рамштайн 20 липня. Але завдання, яке було сформульоване на першому засіданні щодо швидкого і масованого забезпечення високоточною зброєю у великій кількості — не виконане. Що ми маємо на даний час із позитивного? Ми маємо системний підхід до подолання цієї війни. Нам потрібна лише допомога в озброєнні і тоді ми зможемо вирішити це питання. Ми дуже добре навчилися оцінювати поведінку нашого ворога. Чим далі, тим більше ворог штурмує наші території після так званої оперативної паузи. Але сили у них вже не ті. Змінюються їхні умови і цілі, які вони ставили з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Вони все ж таки відчувають свою слабкість, передбачають для себе погані перспективи, бачать, що ми нарощуємо свої зусилля і завдяки спільним зацікавленостям з ЄС і США будемо просуватися далі".

Чи змінить ситуацію нове постачання зброї, зокрема ППО 

"В Ізраїлі "Залізний купол" — це багатошарова протиповітряна і протиракетна оборона. Вона має чотири рівні захисту. І вважається найменшою в цій категорії серед систем протиповітряної оборони. Їхня система протистоїть зовсім іншим ракетам. Не таким, які б'ють по нас. 

Ті системи, на які ми очікуємо, покращать загальну ситуацію, але  принципово нічого не змінять. Всі говорять про те, що колись ракети у росіян закінчаться. Але повірте, їм їх вистачить. Питання в тому, як нам навчитися протистояти цим обстрілам. Нові системи, які нам намагаються надати, повинні мати протиракетні модернізовані системи. Вони можуть протидіяти балістичним ракетам, таким, які є в Іскандері-М. Ці системи щоночі б'ють з прикордонних областей по Харкову. І з півдня б'ють. Але чи вирішать два-три комплекси цю проблему? Звичайно що ні. І жодна система цього не вирішить. Якась кількість все одно буде долітати. Цей протиповітряний і протиракетний щит треба нарощувати. Хлопці навчаються керувати такими системами. Питання стоїть лише у їхній кількості. 

А ще нам дуже потрібні сучасні винищувачі. Але країни ЄС побоялися нам їх надати. Тоді нехай нам розкажуть представники оборонних структур ЄС і США, яким чином нам здійснювати наступ без танків та літаків?" 

Чи є конкретний наказ відвойовувати південні регіони

"Такий наказ є. Але яким чином цей наступ буде забезпечено? На поточний час потенціал РФ значно більший, ніж потенціал ЗСУ. Звичайно що наказ буде виконуватися. Але в цілому нам знову ж таки потрібна допомога союзників. Нам треба зупинити просування противника по всій лінії фронту. А воно відбувається. Особливо на сході. Російські солдати  намагаються виконати наказ Путіна захопити повністю Донецьку область в адміністративних межах. Якщо буде відповідного рівня допомога, то можна буде наступати і відвойовувати Херсон, а в подальшому і звільняти усі наші території".

Фото: офіційний сайт корпорації Kongsberg. Зенітно-ракетний комплекс NASAMS