Репутація чи гроші Росії: якими будуть наслідки для найцінніших світових брендів, які досі співпрацюють з країною-агресором ?

Репутація чи гроші Росії: якими будуть наслідки для найцінніших світових брендів, які досі співпрацюють з країною-агресором ?

В закладки Щороку міжнародна консалтингова компанія Kantar називає топ-100 найцінніших світових брендів. Це сильні бренди, які цінні для акціонерів, стійкі під час кризи та швидко відновлюються. Зазначається, що лише 22 із 100 найцінніших світових брендів не працювали в Росії або з Росією в той час, коли вона почала повномасштабну війну проти України 24 лютого. Відтак, з решти 78 брендів Росію покинули лише 42. Більше про те, якими можуть бути наслідки продовження цієї співпраці, в ефірі Українського радіо розповіла керівниця блоку економічних і бізнес-комунікацій We Are Ukraine, ексзаступниця директора департаменту комунікацій НБУ Олена Снєжко.

0:00 0:00
10
1x

Про процес виходу бізнесу з Росії

"Для бізнесу процеси виходу з Росієї, як і з будь-якого ринку, дуже відрізняються залежно від галузі. Деякі компанію були присутні в Росії лише через експортні чи імпортні операції, які набагато легше і швидше скоротити. Водночас є компанії, які мали заводи, фабрики, офіси та багато співробітників в Росії. Для таких компаній вихід довший і більш болісний, оскільки потрібно або списати ці активи або знайти на них покупців. І від цього дуже сильно залежало те, як виходили компанії весь цей час. Але це не стільки виправдання для цих компанії, скільки така реальність. Водночас вони досить часто використовували це більше як виправдання і залишалися навіть тоді, коли могли виходити.

Якщо ми подивимося на багато рейтингів чи списки компаній, які складають різні організації, то ми побачимо, що дуже велика кількість компаній не пішла з Росії, але згортала ту чи іншу діяльність. Тобто фактично або на початку березня відмовлялися від інвестицій в нові проєкти, або відмовлялися від маркетингових витрат, але водночас продовжували всю іншу свою діяльність. 

Також було багато компаній, які посилалися на певні причини, чому вони можуть і мають залишитися в Росії. Наприклад, була низка компаній, які посилалися на так звані essential goods (товари першої необхідності — ред.), тобто товари, які є критичними для життя. Водночас багато компаній прикривалися цим виправданням для того, щоб залишитися в Росії зберегти свою частку російського ринку, навіть попри те, що вони не поставляли саме критичні товари  в Росію, а лише називали їх такими. Наприклад, це можуть бути такі товари, як шоколад, сири тощо, які не є критичним, або це можуть бути товари, які можна було б вважати критичними, але вони мають місцеві російські аналоги. І фактично якщо б ці компанії вийшли з Росії, то російські споживачі не сильно б постраждали з точки зору наявності товарів і просто переключились на російські аналоги. Але іноземні компанії, зокрема західні, не хочуть виходити. Вони хочуть фактично пересидіти та перечекати, частково скоротивши свою присутність, для того, щоб зберегти свою частку на російському ринку".

Про можливі наслідки для компаній, які вирішили не зупиняти бізнес в Росії 

Водночас, за даними Edelman Trust Barometer, шість з десяти людей хочуть, щоб компанії карали країни, які порушують права людини та норми міжнародного права. Відтак пʼять із десяти людей уже змінили свою поведінку щодо бренду чи компанії (почали або припинили купувати їх товари чи послуги і спонукали до цього інших) на основі того, як вони відреагували на вторгнення Росії в Україну.

"Це питання не тільки втрати репутації чи етичності ведення бізнесу в країні, на руках якої кров десятків тисяч людей. Це питання грошей для бізнесу, як би це цинічно не звучало. Бо репутація та етичність — це рішення споживачів купувати чи не купувати.

Якщо говорити про рейтинг топ-100 найдорожчих брендів від Kantar, тут історія трохи специфічніша. На відміну від загалом усіх брендів, це ті бренди, які користуються найвищою лояльністю своїх споживачів. Тобто вони не були б найдорожчими, якби люди їх не любили і не прощали їм багато чого. І ми знаємо дуже багато брендів, які фігують в цьому списку — від Apple до L`oreal, Uber чи Starbacks. І для цих брендів реакція споживачів і ринків не була такою швидкою, якою вона була загалом для інших пересічних компаній. Але вони рано чи пізно також зіштовхуються з реакцією споживачів і, відповідно, з реакцією інвесторів. 

Якщо вони довго залишаються в Росії, вони втрачають репутацію на своїх інших ринках. Відповідно, рано чи пізно вони почнуть втрачати там доходи. І йдеться не лише про західні ринки, зокрема Європу чи Сполучені Штати, а й про інші розвинуті країни і країни, що розвиваються, з різних куточків світу, наприклад Японію. І п’ять з десяти споживачів (які змінили свою споживацьку поведінку — ред.) — це дуже показові цифри, адже це фактично половина споживачів. І ми можемо лише уявити, які будуть втрати доходів у цих брендів від рішення споживачів їх бойкотувати. 

Ми поки що не бачили, щоб ці сто найдорожчих брендів сильно втрачали доходи і щоб інвестори також їх карали. Щодо пересічних брендів, то ринки карали такі компанії зниженням ціни акцій, які залишалися в Росії, на відміну від тих компаній, які йшли. Відтак їхні акції зростати. Проте для топ-100 найдорожчих брендів такого зниження ціни акцій не було, якщо вони залишалися в Росії, як і не було збільшення, якщо вони йшли. Однак дуже ймовірно, що це відбудеться, просто цим брендам за рахунок дуже високої лояльності дають більше часу на те, щоб ухвалити правильне рішення і зайняти правильну позицію".

Фото: pexels.com

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз" — Рябцев
Сукупні збитки для українського ритейлу через війну становлять біля 3 млрд доларів — Українська рада торгових центрів
МЗС України закликає бойкотувати компанії, що не пішли з Росії
Як безпечно купувати в інтернеті — поради Катерини Чорногоренко