"Збройного паритету між Україною і РФ досягти неможливо, Україна працює в інший спосіб" — експерт

"Збройного паритету між Україною і РФ досягти неможливо, Україна працює в інший спосіб" — експерт

Міністр оборони Олексій Рєзніков розповів, що він бачить три сценарії закінчення війни: розвал Росії, перемога України на полі бою і коли Росія просто забереться з України. Про три сценарії і який із них підходить найкраще Україні розказав військовий експерт Сергій Грабський.

0:00 0:00
10
1x

Три сценарії закінчення війни

"Найкращий сценарій той, коли Росія продовжить серію "жестів доброї волі", тікаючи з Київської області, з Чернігівської, Сумської, частини Харківської області і острова Зміїний. Найменш реалістичним є сценарій розвалу Росії у найближчій перспективі. Тому нам залишається продовжувати знищувати противника на полі бою, поступово звільняючи територію. Це займе час, і ми маємо бути до цього готовими. Росія сама по собі не піде. Ми можемо сподіватися на власні сили, на допомогу наших партнерів і на ЗСУ". 

На захист України покликано близько 1 мільйона осіб. Було мобілізовано 700 000 осіб. І ще 300 000 прикордонників, Нацгвардії, Нацполіції.

Ефективність використання ресурсів на полі бою

"Найбільш ефективним для нас є нанесення противнику ураження без втрат із нашої сторони. Противник на сьогодні має перевагу в озброєнні і веде масовані артилерійські і ракетні удари, що призводить до втрат. Про ідеальну ефективність говорити ми не можемо. Україна веде маневрові дії в обороні і проводить окремі контратакуючі дії досить ефективно. За останні 2-3 місяці противник спромігся просунутися на 30 км на Донбасі. На інших напрямках він і таких прогресів не має".

Україна де-факто інтегрується в НАТО?

"Із 1992 року ми приєдналися до світової спільноти як незалежна Україна. Ми брали участь в усіх операціях і навчаннях НАТО: це і Балкани, і Афганістан, Ірак, морські операції. Це були і індивідуальні тренінги, і індивідуальне навчання офіцерського складу. З 2014 року ми почали імплементувати натівські процедури і стандарти. Починаючи з активної фази війни 24 лютого ми почали застосовувати все більшу кількість практичного озброєння і бойової техніки. Саме це дозволяє нам ще глибше інтегруватися і набути ефективності щодо застосування в оволодінні озброєнням НАТО, яке нам сьогодні постачають різні країни. Ми просуваємося впевнено щодо членства в НАТО".

Ми маємо найближчим часом отримати багато зброї від США. Америка виділила понад 2 мільярди доларів на безпекову допомогу Україні. Як вплине ця ситуація на полі бою?

"Ніхто зараз не намагається досягти якогось паритету і балансу у кількості стволів. Такої кількості просто неможливо досягнути, порівнюючи нас і Росію. Ця техніка, яка приходить до нас, дозволяє нам вирішити ті ж самі питання щодо бойової ефективності в інший спосіб, використовувати концепцію безконтактного бою, нанести удар з позицій положення, які не піддають ризику наших військових. Вже наносяться удари по базах і складах противника, по  командних пунктах, по місцях зосередження особового складу, які раніше не піддавалися таким ударам. Ми наносимо їх по позиціях, розміщених в оперативній глибині. Ми тільки починаємо розхитувати систему забезпечення противника. До чого це призведе? Можна мати купу техніки, але не мати до неї снарядів і боєприпасів. Ось це і означає підвищення ефективності у використанні людських ресурсів на фронті. І таке озброєння дозволить нам ще ефективніше це нам робити. Постачання броньованої техніки дозволяє проводити вже більш ефективно і глибоко маневри, які слугуватимуть визволенню територій України. І дозволить нам у майбутньому перехопити ініціативу, хоча це буде досить складно". 

Китай почав закуповувати багато зброї

"Важко зараз знайти країну в світі, де китайські інтереси не представлені в широкому спектрі. Використовуючи всі законні і не зовсім можливості і процедури, Китай проводить досить активну політику щодо закупівлі зброї. Але наскільки ефективною вона буде — залежить від тих процедур і рівня підготовки особового складу, який має на сьогодні китайська армія. Чи зможе вона її обслуговувати і ремонтувати. Чи йдеться тут про найновішу зброю? Ні. Китай не є лідером у створенні новітніх зразків озброєння. Лідери з продажу найновішої зброї мають певні обмеження щодо деяких видів озброєння і техніки специфічним країнам. Чи має Америка реагувати на це? Так, має. Але намагатися повернутися до практики нарощування озброєння — це буде хибна стратегія. Тому Америка перегляне свої підходи і буде створювати більш ефективні системи озброєння".

Фото: Міністерство оборони України