"Єдності не було, але країни почули, що саме Росія винна у продовольчій кризі": Чалий про зустріч глав МЗС G20

"Єдності не було, але країни почули, що саме Росія винна у продовольчій кризі": Чалий про зустріч глав МЗС G20

На саміті глав МЗС G20, який відбувся 8 липня на індонезійському острові Балі, учасники не дійшли єдності щодо питання війни в Україні і того, як впоратися з її глобальними наслідками. Водночас міністри закордонних справ підтримали вимогу до Росії розблокувати експорт українського зерна. Крім того, учасники саміту не виступили зі спільною заявою і не зробили спільне фото. Більше про підсумки саміту в ефірі Українського радіо розповів Надзвичайний і Повноважний посол України, голова правління Українського кризового медіа-центру Валерій Чалий.

0:00 0:00
10
1x

Про що домовились очільники МЗС "Групи двадцяти"

Ця група створювалась, аби об'єднати найбільші країни. І вийшло так, що, починаючи зі зустрічі міністрів фінансів та центробанків, вона фактично перетворилася на майданчик для вирішення глобальних питань, які все більше перетинаються і виходять на сферу безпеки. Особливістю цьогорічного форуму була участь України. Очевидно, зараз без України і без припинення російської війни питання не вирішиться ні по продовольству, ні по енергетиці. Тому це був форум, де питання російських дій та війни проти України фактично закрило всі інші питання. Все було пов'язано з цим. 

По-перше, єдиної позиції не було. Росія не була ізольована, бо є частина країн, зокрема Бразилія, Китай, Індія, Південна Африка та Індонезія, які хочуть мати більш нейтральну позицію. Але найбільші країни — економіки світу, демократії — чітко показали бойкот для російської брехливої позиції. Тому Лавров, який кілька разів бігав із зали, обурювався, що його називають агресором та окупантом. І все перетворилось в те, що ні фотографії не було, тому що ніхто з Лавровим не хоче фотографуватись, ні спільної вечері за участю Росії, ні навіть спільного комюніке. Тобто сказати, що позиції всі об'єднались, я не можу, але те, що позиції країн демократії, великих економік світу — чітко заявлені, і названі всі речі своїми іменами. Зокрема, що Росія блокує продовольство, Росія знищує запаси зерна. Це чули всі інші країни. Тому ще не було єдиної позиції, але Китаю, Індії та Бразилії це було важливо почути. 

Про вимогу до Росії розблокувати експорт зерна з України 

Наша офіційна позиція була висловлена міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Україна — світова житниця і займає ключові позиції по деяких видах аграрної продукції. Ми є п’ятим експортером пшениці у світі, четвертим найбільшим експортером кукурудзи, найбільшим експортером соняшникової олії. Для 49 мільйонів людей, які можуть бути в стані голоду, це важлива річ. Але при цьому ми за те, щоб все вирішувалось справедливо. Росія знищує наші елеватори, логістику, б’є по перевезенню зерна, Миколаївський порт — просто вдарили по терміналу і знищили зерно. Росія та Білорусь, яка їй підспівує, хочуть перевести стрілки на Україну і зняти з себе санкції. 

Нам потрібно, щоб Росія зняла блокаду з наших портів, розмінувала підходи, зняла обстріли ракетами, і тоді це (постачання зерна — ред.) буде робитись. Ми хочемо максимально забезпечити світ провольством і продати продукцію наших виробників. І тому зараз максимально скористаємося тим, де Росія нас не обстрілює. Це сухопутний (маршрут — ред.), тобто залізницею. На днях румуни зробили більш широку колію для наших потягів, поляки допомагають створювати перевалочні пункти. Відтак, можна говорити про 10 мільйонів тонн зерна. Тому це треба наростити і якомога швидше інвестувати в перевалочні елеватори в основному з орієнтиром на наступний урожай. 

Другий спосіб — російські кораблі мають відійти, і має бути забезпечений прохід кораблів. Я вважаю, що це може бути під конвоєм інших кораблів. Не обов'язково НАТО. Це можуть бути окремі країни.

Про позицію Китаю

Китай відіграє дуже важливу роль у цьому протистоянні. Якби Китай повністю став на бік України, я думаю, Росія вже не змогла б атакувати далі. Китай вважає, що він має використати цю ситуацію для суперництва зі Сполученими Штатами Америки. Тому позиція Китаю — 50 на 50 на користь Росії. Тим паче, перед війною Путін спеціально заїжджав до Сі Цзіньпіна для того, щоб узгодити, чи може вступати в цю війну чи ні. Але він порушив очікування партнерів, тому що, мабуть, обіцяв, що візьме Україну за лічені тижні і місяці, але вийшло не так. Тому Китай поступово змінював свою позицію і почав діяти більш конструктивно. Наприклад, він дивиться, щоб підсанкційні поставки до Росії не були такими явними, він це поступово згортає. Але це дуже повільно змінюється. 

Тому нам треба дуже активно працювати з Китаєм, Індією, Індонезією та Латинською Америкою. Мають постійно звучати аргументи, чому ця війна має бути зупинена і має відбутись деокупація. Я б запропонував президенту України Володимиру Зеленському дати доручення МЗС України і подати кандидатуру посла України в Китаї та призначити його указом. Тому що більше року немає посла, а китайці дуже уважно дивляться на те, щоб був представник в Пекіні. І далі працювати дуже активно, пояснюючи свою позицію. Бо Росія на цьому напрямі поки нас переграє, налагоджуючи більш тісні стосунки. 

Чи поїде Путін на саміт G20 у листопаді та чи залишиться Росія у складі групи 

Частина країн закликають виключити Росію з двадцятки. Принаймні припинити її перебування, поки вона не припинить окупацію України. І я за таку позицію. Путін сам не дуже хотітиме їхати, щоб його так приймали. Хоча важко передбачити, що буде на той момент, але я думаю, що Путін не приїде особисто, як Лавров. Він буде або дистанційно, щоб ні з ким не перетинатися, сидіти у своєму бункері перед екраном, або, можливо, деякі країни будуть наполягати, щоб взагалі такого формату не було. 

Але я наголошую, що цілком справедливим та доречним є не просто бойкот, а виключення Росії з "Групи 20". На жаль, через позицію декількох країн це не є зараз можливим. Але час йде, злочинів більшає, блокування зерна та постачання продукції Росією продовжується, тому рано чи пізно це буде зроблено. 

Врешті-решт після санкцій і пониження рівня ВВП, після того, як в Росії небудуть купувати нафту-газ, через якийсь період вона взагалі випаде з “двадцятки”, адже за економічними показниками буде не просто поступатися не лише штатам Техас чи Каліфорнії у США, а й багатьом країнам Європи.  

Фото: apnews.com