Як "Хаймарси" допомагають нищити склади з боєприпасами росіян та що буде з Кримським мостом? Коментує генерал армії

Як "Хаймарси" допомагають нищити склади з боєприпасами росіян та що буде з Кримським мостом? Коментує генерал армії

Генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр Микола Маломуж заявив, що наразі знищення російських складів з боєприпасами та відповідних координаційних штабів є одним зі стратегічних завдань Збройних сил України. Для цього потрібна далекобійна артилерія, зокрема американські "Хаймарси". Більше про те, як новітня зброя впливає на боєздатність ворога та чи є перспективи знищення Кримського мосту він розповів в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Про знищення складів та штабів росіян 

Щотижня Росія поставляє до 10 тисяч тонн боєприпасів —  "Урагани", "Гради", "Смерчі" і далекобійну артилерію, що є проблемою для наших військ. Адже росіяни застосовують тактику знищення всього живого, кварталів та адмінбудівель. Наразі знищення складів — одне зі стратегічних завдань. 

Тому "Хаймарси" почали діяти. За попередніми даними, вони вже знищили до п’яти складів. Але на відстані 40–80 км. Інші склади знищені на відстані від 10 км до 60 км в тилу, а деякі навіть на 80 км. Окрім "Хаймарсів", удари наносить і далекобійна артилерія, яка надійшла з Британії та Німеччини, які б’ють на 40 км, і це комплексний підхід. 

Розвідка ЗСУ, зокрема за рахунок радіорозвідки та агентурної розвідки, виявляє ці склади і наносить удари. Відтак, протягом 2–3 тижнів більше 22 складів з потужною технікою знищені. Крім того, знищені місця координації цієї діяльності — п’ять штабів. Це сприяє організації діяльності, що означає зменшення ударів та боєприпасів, які надходять для ракетних комплексів.

Чи можуть "Хаймарси" бути націлені на Кримський міст 

Наші союзники обмежили дальність ракет, які поставляються на "Хаймарси": британські — на 80 км, а американські — 70 км. Тобто Кримського мосту вони не досягають. Хоча є інші засоби, зокрема українського виробництва, які досягають 250 км — приблизно в зоні Керченського мосту. Хоча ці засоби не є такими потужними, щоб його знищити. Авіація також може ефективно діяти, але там є системи ППО та працюють оманливі щити, які скеровують ракети ті об'єкти, які не є мостами. 

Крім того, я так розумію, що є неофіційна домовленість між нашим і західним керівництвом, що по Кримському мосту та по об’єктах на території Російської Федерації ми не б'ємо. Для того, щоб не створити передумови більш глобального протистояння Росії з західними країнами. Тому наразі є політична позиція міжнародного формату щодо ненанесення удару, а також технічні питання. Але якщо ми розпочнемо активні наступальні операції, то будуть передумови передумови знищення цього мосту. Тому що буде загальна наступальна операція, яка відкриватиме перспективи звільнення всіх територій півдня та сходу, а можливо, і Криму. Тоді однозначно треба буде знищувати цей міст.

Фото: lockheedmartin.com