"Херсон чекає ЗСУ". Про ситуацію на Херсонщині з перших вуст

"Херсон чекає ЗСУ". Про ситуацію на Херсонщині з перших вуст

Окупаційна влада планує до осені провести "референдум" щодо приєднання Херсонської області до РФ. Про це повідомила розвідка Великої Британії. У прямому ефірі наша колега з Херсонської регіональної філії Українського радіо розповіла про стан справ.

Про ситуацію на Херсонщині та підготовку до "референдуму"

"Розмови про референдум окупанти ведуть дуже активно. У пропагандистських ЗМІ називають вересень. Але це "референдум" у лапках, тому що жодного справжнього волевиявлення народу там не буде. Херсонці навряд чи підуть голосувати. Як ми повідомляли раніше, окупанти постійно збирають персональну інформацію, нав’язують отримання паспортів. Для одержання гуманітарної допомоги вони збирають паспортні дані. До того ж рашисти викрали з державного архіву Херсонської області документацію щодо виборів 2019 року, де зазначено персональні дані виборців. Усе це свідчить, що окупанти планують провести "референдум" у вересні чи пізніше.

Учора відбулась чергова серія "Чорнобаївки" ― гучні вибухи чули всі містяни, а стовп диму було видно з будь-якої точки Херсона. Згодом офіційно повідомили, що поблизу Чорнобаївки були знищені склади боєприпасів російської армії.

З кожним днем окупанти посилюють свої фільтраційні заходи. Вони дуже бояться спротиву місцевого населення, який на Херсонщині наростає: усе керівництво пересувається виключно з охороною, у броньованих машинах та бронежилетах. А сьогодні зранку в центрі Херсона було дуже багато російських військових і незвично багато блокпостів. Зупиняють автівки, громадський транспорт, перехожих, перевіряють документи та мобільні телефони. Посилилися також обшуки у селах на околицях міста. Мешканці села Садове повідомляють, що військові РФ ходять по дворах, перевіряють документи, розпитують про жителів. Якщо їм щось не подобається, проводять обшуки помешкань. Про такі ж обшуки повідомляють і жителі селища Текстильників, і в Чаплинці теж проходять обшуки приватних гаражів. У разі відсутності власника рашисти за допомогою спецтехніки виламують ворота гаража, а в підвалах ретельно перекопують навіть ґрунт у пошуках якихось схованок. Мабуть, відчувають, що недовго їм залишилось топтати нашу землю...

Мешканці Херсонщини продовжують перебувати без мобільного та інтернет-зв’язку від українських операторів, або він надзвичайно слабкий. З’явилося невтішне повідомлення, що поновиться зв’язок лише після звільнення територій. У Херсоні є домашній інтернет, який надають місцеві провайдери, але навантаження на них так зросло, що виникають постійні збої у роботі цих провайдерів. До того ж трафік іде через Крим, тому херсонцям для отримання доступу до українських ресурсів треба вмикати VPN".

Про херсонські кавуни, що чекають на ЗСУ

"Постійно з’являються такі написи, а також листівки, жовто-блакитні стрічки ― де завгодно в Херсоні. Мешканці розвішують рушники в кольорах прапора, чим дуже дратують окупантів. Разом із колаборантами окупаційна влада намагалася запустити маршрут Сімферополь-Херсон, розрекламувала його, але автобус вирушив майже порожнім. Вразила брехня окупантів, які заявили, що вперше за 8 років встановлено автобусне сполучення між Кримом та Херсоном, хоча насправді автобуси курсували завжди. Із Херсона, Каховки, Нової Каховки дістатися до Криму можна було без проблем, єдиною умовою для пасажирів була пересадка на інший автобус після пішохідного перетину адміністративної межі між Кримом та Херсонщиною. З 1 липня окупанти анонсували також запуск залізничного сполучення, але відклали цю ідею".

Фото: kavun.city