Найбільший оборонний контракт за 30 років: як польська гаубиця Krab допоможе Україні в контрнаступі?

Найбільший оборонний контракт за 30 років: як польська гаубиця Krab допоможе Україні в контрнаступі?

Польща та Україна укладуть один з найбільших оборонних контрактів за останні 30 років на суму близько 650 мільйонів доларів. Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі Українського радіо прокоментував, яку саме зброю ми можемо отримати та протягом якого часу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що саме ми отримаємо відповідно до контракту 

Мова йде про дуже якісну та сучасну гаубицю Krab. Ця польська гаубиця цілком на рівні німецької гаубиці PzH 2000 і, можливо, є однією з найкращих серед сучасних. Вона краща за M109, стару американську гаубицю. Крім того, Krab є клоном дуже якісної корейської гаубиці. Це сучасна розробка кінця 90-х. З Кореї вона постачалась до Туреччини, що є великим сигналом якості цієї техніки, а потім — до Польщі, де була локалізована. 

І тепер Польща готова цю гаубицю постачати Україні вже як комерційне постачання, яке, можливо, буде за гроші допомоги. Адже є різниця, коли нам "дарують" або за внутрішніми процедурами певної країни пропускається допомога, а є ситуація, коли фінанси проходять через систему закупівель України. Це створює нове бізнес-середовище.

Хто виготовлятиме ці гаубиці

Логіка постачань такого озброєння свідчить про те, що має бути локалізація в Україні. Польща, коли купувала 120 корейських гаубиць, 20 з них отримала просто так, а решту — створювала на своїй території. Так само й Туреччина. Це світова практика, коли спочатку постачаються готові зразки, а потім вони локалізуються, і в кінці програми країна-покупець вже може створювати їх самостійно. Але поки немає офіційного закінчення війни і є загроза російських ударів, розгортати виробництво в Україні небезпечно. А по території Польщі Росія не наважиться наносити удари. Я думаю, в майбутньому,  це має бути спільне виробництво з локалізацією в Україні, яке розпочнеться з постачань готових зразків. 

Коли може розпочатися постачання

Мені здається, що зараз великих обсягів для контрнаступу вже влітку, можливо, не буде. Тому що це надсучасна для Польщі зброя, і її треба виробляти. Я не виключаю, що буде швидка поставка невеликого обсягу, декілька одиниць, для навчання. Але та артилерія, яку ми отримаємо вже влітку від Сполучених Штатів та низки європейських країн, вже йде. Ми очікуємо контрнаступ влітку, і значна кількість цієї зброї буде втрачена або боєприпаси будуть використані. Тому якщо навіть восени або до кінця року почнуть у великому обсязі надходити польські гаубиці Krab — це дуже важливо. 

Про те, що Болгарія офіційно відмовилася постачати зброю Україні 

Основна співпраця з Болгарією, яка могла бути, на мій погляд, — це постачання зі складів зразків радянських "Калібрів". Я не виключаю, що такі постачання й були з Болгарії. Загалом в Болгарії немає доступних сучасних видів озброєння, які були б корисні на цьому етапі війни. Тому відмова у постачанні зброї може бути пов’язана саме з тим, чим країна може допомогти і що вона не володіє тією зброєю, яка потрібна зараз. Я не думаю, що політична позиція Болгарії проти України. 

З якими країнами Україна потенційно може укласти оборонні контракти

Польський контракт передбачає певну ліцензію від Кореї, яка є дуже розвиненою країною Азії, як і Японія. Тому я не виключаю, що країни на Сході, які володіють сучасною зброєю, теж можуть нам щось несподівано дати. Крім того, Польща для себе запросила у Великобританії величезну кількість систем залпового вогню. Зрозуміло, що це також в інтересах України. Відтак, цей контракт свідчить про те, що можуть бути несподіванки насамперед зі Сходу. 

Фото: gov.pl