Рашисти не розуміють, як фінансується наша система, і це дає нам можливість виплачувати зарплату українським медикам в Маріуполі — голова НСЗУ

Рашисти не розуміють, як фінансується наша система, і це дає нам можливість виплачувати зарплату українським медикам в Маріуполі — голова НСЗУ

Яких змін зазнала медична система України внаслідок повномасштабної війни? Як виплачують зарплату лікарям на тимчасово окупованих територіях? Як працюють сімейні лікарі і чи отримують вони оплату в повному обсязі? Як допомагають українцям, які ще не підписали декларацію з сімейним лікарем? Як працює програма "Доступні ліки", зокрема у прифронтових регіонах та на тимчасово окупованих територіях? Про це в ефірі Українського радіо розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Які коригування в медичну систему внесла повномасштабна війна

Ні в кого в голові не вкладалося, що 24 лютого ми будемо коригувати програму медичних гарантій, фінансування закладів охорони здоров'я та медичної галузі під воєнні дії. Але, звичайно, ми готувалися. Ми розуміли, що якщо будуть повномасштабні бойові дії, то лікарям, які активно рятують життя і здоров'я українців, точно буде не до того, щоб ще поруч з цим вводити дані в електронну систему охорони здоров'я. Тому ми зорієнтовували їх, що пріоритет — виключно життя і здоров'я. Чи, наприклад, десь орки, як це було в Херсонській області, відключили мережу інтернет, і це також означає, що нам медичні заклади не змогли б перенаправити свої дані для того, щоб оплатили. 

Тому з перших днів війни були внесені пропозиції на розгляд Кабінету Міністрів України для того, щоб переформатувати процес оплати закладам за надані послуги без внесених даних в електронну систему охорони здоров'я, що дало можливість уже в перші дні війни стабільно виплачувати всім медичним закладам всі кошти в межах наших спільних договірних зобов'язань. І це дає можливість нам говорити про те, що жодна людина, жоден українець, який перебуває зараз в досить складних обставинах, чи ті, хто переїхав, хто проживає на території активних бойових дій чи на окупованій території — вони мають знати, що держава досі повну вартість всіх медичних послуг, які закладено в програму медичних гарантій, за всі 100 днів війни повною мірою оплачує. 

Тому ці рішення дали нам можливість забезпечити сталість оплат,  відійти від більш бюрократичної системи оплат до більш простої для того, щоб ми розуміли, що для всіх наших медичних працівників пріоритетом має бути саме життя і здоров'я людей, які знаходяться біля них, а також забезпечити тих людей, які переїхали на інші території, достукатись до всіх, що ніхто не залишає їх без медичної допомоги, що медична допомога надається в повному обсязі, за що держава дуже вправно сплачує всі кошти, які запланувала в цьому році сплачувати медичним закладам. 

Як наразі працюють сімейні лікарі і чи зменшилась їхня кількість

Сімейні лікарі — це базис медичної системи, і вся трансформація системи охорони здоров'я починалася з укладення декларацій, коли говорили, що сімейний лікар — це вхід в медичну систему. І насправді війна лише підтвердила правильність цих рішень, тому що ми спостерігаємо, що більшість сімейних лікарів все ж таки залишаються на зв'язку зі своїми пацієнтами. 

Сімейні лікарі з електронної системи охорони здоров'я і далі продовжують виписувати електронні рецепти своїм пацієнтам. Ми спостерігаємо, що, наприклад, в Херсоні сімейний лікар, який знаходиться зараз в окупації, виписує електронний рецепт своєму пацієнту, який знаходиться на більш безпечній території, може прийти в будь-який аптечний заклад та отримати ліки. В Луганську і далі погашаються електронні рецепти, а це означає, що сімейний лікар не просто біля пацієнта, а він знає, які ліки можна виписати і отримати в аптечній мережі в українській Луганській області.

Ми також розуміємо, що навантаження дещо зросло на наших сімейників, які працюють в західних областях України, куди приїхала велика кількість людей. У нас зараз працює більше солідарна система. На територіях, де ведуться активні бойові дії, якщо у сімейного лікаря з 2000 пацієнтів, які з ним підписали декларацію, залишилося 50, то ми не можемо йому сплачувати виключно за 50 пацієнтів. Тому що ті умови роботи і той подвиг, що він залишився поруч з цими людьми — це зовсім інші умови. І тому ми домовилися, що буде солідарна система. Тобто ми і далі будемо сплачувати за повну кількість декларацій всім сімейним лікарям. Хочу подякувати, що лікарі підхопили цю професійну солідарність, і сімейники із західних областей дуже спокійно почали приймати без додаткових доплат людей, які вимушені були переїхати, і надають їм також допомогу. Тобто ми і далі всім нашим сімейним лікарям оплачуємо за повну кількість декларацій, незважаючи на те, скільки зараз фактично людей залишилися на тій території.

Зараз ми не маємо відмов в наданні медичної допомоги. Ми фіксуємо, як виписуються електронні направлення, що за час війни фактично десь близько трьом мільйонам українців виписані електронні рецепти, а це означає сімейні лікарі на постійному зв'язку. Вони консультують віддалено, зокрема по телефону. І це дає можливість тримати зараз в тонусі всю медичну систему.  

Про виплати сімейним лікарям, які переїхали з однієї області до іншої

Міністерство охорони здоров'я зробило роз'яснення всім надавачам, і ми оплачуємо за основним місцем знаходження. Всі сімейні лікарі мають можливість отримати повноцінну заробітну плату і надавати медичну допомогу в тій зручній формі, в якій вони можуть надавати. Сімейна медицина за час війни — це більше, ніж просто первинна медицина. Окрім того, що лікарі дбають за здоров'я своїх пацієнтів, на них лягло навантаження, зокрема волонтерське. Крім того, наші сімейники надають медичну допомогу пораненим. 

У воєнний час вистояли і медична система, і її фінансування. Рашисти до цього часу не розуміють, як фінансується наша система, і це дає нам можливість виплатити заробітну плату українським медикам, які протягом багатьох місяців в нашому українському Маріуполі продовжували надавати медичну допомогу. І ми розуміємо, що це важливо для них не тільки, аби вони мали можливість надавати медичну допомогу, а й для морально-психологічної підтримки.

Багато українців звикли чекати до останнього що стосується турботи про своє здоров'я, а за час війни власне здоров'я завжди відходить на останнє місце у власному порядку денному. Тому наразі роль сімейних лікарів має бути також у тому, щоб звернути увагу всіх своїх людей, з якими підписані декларації, що війна — це не час не турбуватися про своє здоров'я. Навпаки, ми маємо складне навантаження на психологію кожної людини, ми можемо запустити якісь хронічні захворювання, не пройти вчасно діагностику. Все це можна зробити, звернувшись до сімейного лікаря. Це важливо зараз, тому що після війни у нас буде багато людей, яким буде потрібна велика кількість часу для того, аби привести своє здоров'я до того рівня, який був до війни. Війна — це саме той час, коли необхідно звернутися до сімейного лікаря, ще раз подивитися на стан свого здоров'я і упередити проблеми. 

Як діяти людині, яка втратила зв'язок зі своїм сімейним лікарем і є внутрішньо переміщеною особою

Вона може підійти в будь-який Центр первинної медико-санітарної допомоги, в поліклініку, в амбулаторію, і вам не мають права відмовити. Тому що є наказ МОЗ. Всім людям, з якими не укладено декларації, має надаватися базовий обсяг медичної допомоги на первинному рівні. Сімейні лікарі навіть окремо складають списки таких людей, які звернулися без декларації, щоб забезпечити їх безкоштовними ліками. 

Без декларації лікар має можливість виписати електронний рецепт на "Доступні ліки", виписати електронне направлення, якщо людині потрібна допомога більш вузького спеціаліста. Крім того, ми ще дозволили паперові рецепти, тому що на окремих територіях може не бути засобів електронного зв'язку. Відтак, в перший тиждень війни були внесені відповідні зміни, щоб не створювати будь-які бар'єри до доступних ліків.  

Якщо людина розгублена, не знає, де знайти цю поліклініку і до кого звернутися, раджу зателефонувати на номер нашої гарячої лінії 1677. Вам завжди підкажуть, де найближчий до вас сімейний лікар і відповідно заклад, в якому ви його можете знайти. 

Про перерозподіл коштів в медичній системі 

Ми сплачуємо в повному обсязі закладам, які надають стаціонарне лікування хворим на СOVID-19. Але це солідарна система, коли ти розумієш, що таких людей могло бути більше чи менше, але ми все одно сплачуємо. Це означає, що зараз заклади мають можливість спрямувати ці кошти на інше лікування. У нас в програмі медичних гарантій є кошти. За час війни щодо великої кількості напрямів зменшилось фінансування. Ми розуміємо економічну ситуацію в Україні, але медицина і програма медичних гарантій — це база, щодо якої взагалі не може йти мова про скорочення обсягу фінансування. 

У нас вже є можливість відфільтрувати випадки стосовно надання допомоги при пораненнях, ми бачимо спеціальні коди, які ввела Національна служба здоров'я України. Ми думаємо, що будемо вносити пропозицію Кабміну додатково доплачувати закладам саме за ці випадки. Однак кошти, які виділялися на СOVID-19, це кошти за напрямом надання терапевтичної допомоги, потреба в якій нікуди не ділася. Тому заклади використовують ці кошти і далі для надання такої допомоги пацієнтам, які звернулися до них. 

Ми призупинили оплати за вакцинацію, тому що побачили, що великий обсяг вакцинації вже відбувся. І дякую кожному українцю, хто це зробив, за свідомий вибір. І тому, напевно, ми свідомо готували себе, що під час війни ми ще не маємо проблем з СOVID-19. І таким чином ми подолали СOVID-19. 

Водночас ми також розуміємо, що є українці, які не встигли вакцинуватися. І не фінансування вакцинації від СOVID-19 як окремої статті — це не означає, що вам її не зроблять безкоштовно і що ви не можете звернутись до сімейного лікаря. Вакцинація далі продовжується, але у межах програми медичних гарантій в частині надання первинної медичної допомоги, як і будь-яка рутинна вакцинація, яка здійснюється в Україні. Тому закликаю готуватися до осіннього періоду і сприймати СOVID-19 як звичайне сезонне вірусне захворювання, яке також може наробити багато біди.

Про доступність вакцин 

Вакцини є. Я не можу зараз відповідати за Херсонську, Луганську та Донецьку області, але в більшості регіонів вакцини є в достатній кількості від всіх захворювань, щеплення здійснюються відповідно до графіку вакцинації.

Чи отримує українська медична система допомогу з-за кордону

Всесвітня організація охорони здоров'я, Світовий банк та різні інші інституції підтримують всі українські інституції, зокрема Міністерство охорони здоров'я та Національну служби здоров'я України. Вони зараз консультують, допомагають будувати плани відновлення, зокрема є програма медичних гарантій, а також допомагають нам експертною та технічною думкою тощо. 

Одночасно з цим багато країн допомагають медичній галузі гуманітарною допомогою. Це і великий обсяг ліків, і автомобілі швидкої медичної допомоги, і важке медичне обладнання, і трудові ресурси. Важливо, щоб вся ця допомога надходила в повному обсязі до кожного українця. Ми неодноразово зустрічалися з керівниками всіх медичних закладів і наголошували на тому, що людина має це відчути у безкоштовності послуги, щоб не було листочків з написаними ліками. 

Як лікуються українці за кордоном 

Наші друзі, зокрема європейські країни, взяли на себе повну опіку над людьми, які вимушені були виїхати в безпечні місця. На сайті Міністерства охорони здоров'я є спеціальна вкладка, де чітко можна подивитися, яка країна і який обсяг медичної допомоги гарантує українцям та як її отримати. У більшості країн обсяг медичної допомоги нічим не відрізняється від обсягу для жителів та громадян їхньої країни. 

Крім того, багато європейських країн за проєктом першої леді України, за проєктом Міністерства охорони здоров'я взяли на себе навантаження щодо лікування важкохворих дітей, військових, людей з окремими потребами. І ця допомога також надається в повному обсязі безкоштовно за кордоном. 

Про доступність ліків

Стан залишається різним. Але він вирівнявся у більшій частині України. Тому що менше територій, на яких відбуваються активні бойові дії. І відповідно до тих територій, де відновлюється життя, логістично досить легко дістатися і забезпечити необхідний обсяг лікарських засобів. Але і під час активних бойових дій робилося все для того, щоб знайти можливість створити такий запас ліків.

Були проблеми з роботою аптечної мережі протягом перших днів, коли звичайні провізори також рятували свої сім'ї і не знали, як вийти на роботу, коли бомблять міста. Однак цей виклик також був гідно сприйнятий цією галуззю, і зараз аптеки працюють.

Наприклад, Національна служба здоров'я України адмініструє програму "Доступні ліки", коли українці, які мають хронічні серцево-судинні захворювання, діабет тощо, мають можливість від держави отримати безкоштовні ліки. За час війни два мільйони українців змогли отримати безкоштовні ліки в аптечній мережі. На сайті НСЗУ є карта, де можна подивитися, які аптеки і які ліки відпустили за останню добу. І це дає можливість зорієнтувати, що в цій аптеці є ці ліки. За травень 29 рецептів було погашено в українському Херсоні, більше 90 — в українському Донецьку. Безумовно, на тисячі рецептів, які погашені на інших територіях, це крапля в морі. Але вона тримає наших людей там: і сімейних лікарів, і пацієнтів. І це означає, що навіть там, попри те, що орки забороняють певні види діяльності, переводять щось у рублі і роблять антигуманні речі, зараз українець має можливість отримати ліки за електронним рецептом безкоштовно від держави. Тобто програма "Доступні ліки" працює в повному обсязі скрізь, де це можливо фізично. 

Крім того, за час війни, за 100 днів, держава сплатила аптечній мережі по цій програмі близько 600 мільйонів гривень. І в нас затримок з оплатами немає. Водночас наразі всі 47 видів інсулінів, які йдуть по програмі "Доступні ліки", є повністю безкоштовними. Ми знімали всі бюрократичні речі, які б дали можливість лише покращити доступність до цієї програми і до ліків для кожного українця. Рецепт ви також можете погасити на будь-якій території України. 

Про розширення програми "Доступні ліки" 

Ми хочемо робити все більше і більше ефективної роботи на користь пацієнтів. Ми починали лише з серцево-судинних захворювань та діабету певного типу, розвивалися поступово і дійшли до безкоштовних інсулінів та бронхіальної астми. До прикладу, невдовзі ми очікуємо впровадження електронного рецепту на антибіотики. І, можливо, настане той час, що антибіотики будуть так само по програмі 

"Доступні ліки". У нас вже є певні комбіновані препарати, які ми так само готові відшкодовувати пацієнтам. І навіть за час війни ми зробили необхідні розрахунки і підготували правові акти для того, щоб запускати цей проєкт. Водночас давно ведуться дискусії, що є деякі медичні вироби, які також можна реімбурсувати, до прикладу, тест-смужки для хворих на діабет, яким потрібна імуносупресія — це коли людям пересадили відповідні органи та їм постійно потрібні життєво необхідні ліки. Аналог НСЗУ в Польщі реімбурсує технічні засоби реабілітації, що для нас зараз буде дуже актуальним. І Міністерство охорони здоров'я вже декілька разів розглядало доручення міністра стосовно того, щоб готуватися до реімбурсації технічних засобів реабілітації. Можливо, це найпростіші технічні вироби, але це також важливо.  

Чи до всіх тимчасово окупованих територій можна доставити ліки 

Це відбувається різними зусиллями. Насправді дуже багато речей  відбувається тихо для того, щоб мати можливість і там отримувати необхідні ліки. На початку війни Міністерство охорони здоров'я зробило привоєнні хаби, де в окремих регіонах, наприклад, на Полтавщині робилися склади з декількамісячною потребою ліків, щоб можна було оперативно їх розвозити в інші регіони, на яких ведуться активні бойові дії. І далі вже військові адміністрації розуміли, як це зробити.

Ті ліки, які вони отримували чи по централізованих закупівлях, чи по гуманітарній допомозі, так само безкоштовно роздавалися у пунктах видачі таких ліків. Наприклад, на Харківщині такі пункти були і в центрах первинної медико-санітарної допомоги, і при окремих лікарнях, і військові адміністрації та сімейні лікарі також мають змогу комунікувати з людьми щодо того, де можна отримати необхідні ліки. Держава зробила все об'єктивно необхідне і те, що можна зробити в такій ситуації, аби українці розуміли, що ними опікуються в найскладніших умовах, які дуже різняться від території до території.

Фото: facebook.com/nattgus