Шелест: Позиція Угорщини - це не питання національних інтересів всього ЄС, а питання шантажу однією країною інших

Шелест: Позиція Угорщини - це не питання національних інтересів всього ЄС, а питання шантажу однією країною інших

Будапешт знову зловживає і використовує принцип одноголосності прийняття рішень серед країн Євросоюзу. Угорщина користується шантажем інших країн, шукаючи для себе найкращі варіанти співіснування в ЄС. Чи можуть позбавити Угорщину права голосу? Чи будуть реформувати підхід в голосуванні через принципову позицію країни "одна проти всіх"? Свої прогнози озвучила Ганна Шелест, директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма".

0:00 0:00
10
1x

"Принцип одностайності прийняття рішень з зовнішньою та безпековою політикою обговорюється вже років пять. Країни по різному дивилися на загрози тієї чи іншої ситуації всередині ЄС… Коли ми говоримо про східний план, ми можемо не враховувати позицію Португалії, наприклад. Коли ми говоримо про Середземномор'я, можна не враховувати естонську позицію, а прислухатися до тих країн, яких це стосується… Те, що зараз відбувається щодо санкцій і позиції Угорщини - це вже не питання національних інтересів всього Європейського Союзу, а питання шантажу однією країною інших." 

За словами Ганни Шелест, коли багато країн зрозуміли, що росіяни прийшли саме знищувати Україну, а не "трошки полякати", що Путін відмовляється від будь-яких переговорів, хто б йому і скільки б не дзвонив - це набагато сильніше вдарило по світосприйняттю європейців. Коли Росія почала залякувати країни Балтії,      нейтральні країни, такі як Швеція і Фінляндія, тоді почала змінюватися позиція окремих політиків. Настрої населення та тиск знизу дуже сильно вплинули на прийняття рішень верхівки європейських країн.

Що стосується російської пропаганди, то вона активно продовжує працювати і зараз. Як результат, аналітичний центр із Братислави провів опитування в Угорщині, Болгарії та Словаччині, і там досі половина респондентів не покладають основну відповідальність у війні на Росію, як головну сторону конфлікту в Україні. Хоча ці країни вже визнають, що Росія є агресором. РФ вже не є "хорошою країною". Бо всі побачили втручання її у внутрішні справи ЄС.

"Що стосується угорської позиції, то Орбан є популістом. Хоча населення Угорщини позитивно ставиться до української ситуації, до українців. Угорські журналісти і опозиція підтримують Україну… Показовим буде саміт НАТО наприкінці червня і позиція там Угорщини".

Резюмуючи свої думки, директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма " зауважила, що за перші сто днів війни нам необхідно було заручитися підтримкою всіх країн членів НАТО. Показовими є зустрічі в Рамштайні, де поступово доєднуються багато інших країн - Нова Зеландія, Африка, Австралія, Близький Схід. "Але нам треба працювати ще більше на залучення тих країн, які залежать від нашого експорту, мають голоси в ООН і можуть впливати на багато різних процесів".

Фото: depositphotos