Більше зброї та санкцій: якою буде подальша політика США щодо України? Розповідає дипломат

Більше зброї та санкцій: якою буде подальша політика США щодо України? Розповідає дипломат

1 червня американський президент Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України, до якого увійде зброя, яка дуже необхідна ЗСУ на полі бою з Росією. А днями пані посол США в Україні Бріджит Брінк вручила вірчі грамоти в МЗС України та розпочала обговорення підтримки нашої держави. Якою буде найближча політика Сполучених Штатів Америки щодо України Українському радіо розповів експерт-міжнародник, дипломат Ярослав Войтко.

0:00 0:00
10
1x

На які кроки з боку США може розраховувати Україна?

"Сьогодні на брифінгу пані Брінк охарактеризувала позиції, з яких вони буде виступати від імені США у відносинах з Україною. Пані посол повторила слова президента Байдена, що Україну будуть підтримувати настільки, наскільки це буде потрібно. США потрібна цілісна, суверенна, демократична Україна ​​— це заявила як пані посол, так і Байден у своїй статті в New York Times. Свої слова американський президент підтвердив діями: державний секретар США Блінкен за дорученням президента Байдена повідомив про нові постачання зброї до України. В цей пакет увійдуть ракетні системи залпового вогню, які Київ пообіцяв не використовувати для цілей на території РФ", — розповів Ярослав Войтко.

Дипломат додав, що Бріджит Брінк вже окреслила свої цілі роботи, серед яких є допомога Україні виграти війну: "США від початку і навіть ще до початку повномасштабної агресії доставили разом з іншими союзниками багато озброєння Україні для того, що ми могли захиститися в найбільш критичні перші дні. Зараз на суму більше 700 млн доларів із загальної суми в 40 млрд доларів, які затверджені Конгресом, будуть поставлені високомобільні артилерійні ракетні системи, протиартилерійські радари, радари повітряного спостереження. Також будуть продовжені поставки ракет Javelin, командно-пускових модулів, зенітних ракет".

"Якщо ж говорити про РСЗВ,то тут дійсно виникло питання про дальність використання цієї зброї. Наразі ті установки, які будуть поставлятися в Україну та заздалегідь були перевезені в Європу, розраховані на дальність польотів 80 км. Таким чином Україні, яка поки що веде оборонні бої та ще не перейшла до контрнаступальних операцій,  такої зброї з точки зору США достатньо. Разом з тим, речник президента РФ Пєсков вже сказав, що й з такою дальністю польотів постачання такого озброєння для України підливає олії у вогонь", — зазначив Войтко.

Санкції, ще більше санкцій

Також гість звернув увагу на те, що США розширили санкційний список щодо російських чиновників та компаній у зв'язку із вторгненням в Україну. У списку — 17 росіян, серед яких є й представниця МЗС Росії Марія Захарова, та 16 компаній, зокрема, "Северсталь". 

"США порційно видають санкції. Адже з початку повномасштабної війни це вже 11-й американський пакет санкцій проти Російської Федерації. Також пані посол Брінк сказала, що це не останній пакет санкцій і той же ленд-ліз тільки починає застосовуватися", — пояснив дипломат. 

Наостанок він розповів, що санкції, які зараз вводять США, б’ють точково по тих, хто може приймати рішення в РФ, та по економіці країни-агресора: "Ми вже маємо певні дані, що цього року в деяких галузях в Росії може бути падіння до 35 %. Найбільш дошкульними санкціями будуть ембарго на поставки нафти і газу, до чого долучиться і ЄС. Тому все робиться для того, щоб путінська влада не мала достатньо коштів, щоб проводити свої "спеціальні воєнні операції" — широкомасштабну агресію в Україні". 

Фото: UA.news