Об’єднання УПЦ МП та ПЦУ ​​— лише питання часу: релігієзнавець Юрій Чорноморець

Об’єднання УПЦ МП та ПЦУ ​​— лише питання часу: релігієзнавець Юрій Чорноморець

27 травня Українська православна церква Московського патріархату зібралася на Собор, де ухвалила рішення про повну незалежність від Москви через внесення змін до власного статуту. Російський патріарх Кирило прокоментував рішення УПЦ МП, зазначивши, що російська церква ставиться до нього з повним розумінням. Чи дає рішення Собору право УПЦ МП справді розірвати зв’язки з країною-агресором, яке майбутнє в Української православної церкви в нашій державі та чи відбудеться об’єднання УПЦ МП та ПЦУ Українське радіо дізнавалось в релігієзнавця, доктора філософських наук Юрія Чорноморця.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ідея УПЦ МП полягає в тому, що 27 травня була проголошена автокефалія без самого слова автокефалія. Були прийняті поправки в статут та інші документи", — розповів Юрій Чорноморець.

За його словами, рішення Собору є надзвичайно цікавим ходом, оскільки митрополит таким чином не видає жодних документів, які можна оскаржити: "Натомість він дає людям відчуття, що в ПЦУ автокефалія. Адже в неділю він як предстоятель самостійної церкви поминав предстоятелів інших помісних церков, а не патріарха Кирила, і благодать нікуди не пропала. А серед віруючих Московського патріархату були такі уявлення, що якщо відділитися якимось чином від Москви, то буде перекрито потік благодаті". 

"Це дуже добрий хід і Онуфрій буде тягнути з публікацією документів. Потім заявить, що жодних документів він в Москву подавати на затвердження не буде. І взагалі давайте збирати нараду всіх предстоятелів православних церков, щоб порадитися, що далі робити в Україні. Поки що вони говорять, що в нас є великі проблеми із взаємним визнанням ПЦУ, є великі проблеми в світовому православ’ї. Це все натяки на те, що треба збирати нараду всіх православних предстоятелів, бажано без патріарха Кирила та вирішувати, що є правильним, а потім — засуджувати Кирила та притискати РПЦ", — пояснив релігієзнавець.

Також, на думку Чорноморця, після Собору УПЦ МП об’єднання двох православних церков в Україні є лише питанням часу: "Не може бути двох автокефальних церков на одній території. Має бути один предстоятель одної православної церкви й історично до цього все буде рухатися. Але коли відбудеться об'єднання, яким чином воно відбудеться на сьогодні складно сказати. Думаю, без посередництва інших предстоятелів вони не розберуться". 

"Зараз Православній церкві України потрібно набратися терпіння і стати схожою на владику Онуфрія: він мовчить і продавлює те, що йому треба. Рано чи пізно перемовини будуть і в ПЦУ  будуть сильніші позиції, якщо вона зараз буде менше принижувати УПЦ.  Адже від них зараз йде багато принизливих тверджень, на кшталт того, що автокефалія є уявною, що все узгоджене з Москвою, що це кагебістський хід. 

Якими б поганими УПЦ МП не були б, зараз ПЦУ треба говорити про любого молодшого брата, який вчасно прийшов, якого одягнуть в святкову одежу і посадять із собою за один стіл", — зазначив Юрій Чорноморець. 

Наостанок релігієзнавець наголосив і на іншій значущій ролі Собору УПЦ МП, який відбувся 27 травня: "Собор дав можливість єпархіям на окупованих територіях існувати в автономному режимі. Так вони можуть сказати Москві, що будуть чи не будуть переходити в її безпосереднє підкорення". 

"Їм дали свободу", — резюмував Юрій Чорноморець.

Нагадаємо,  після початку повномасштабної війни з Росією патріарх Московський Кирило, якого в УПЦ поминали як "великого господина и отца нашего", фактично підтримав "спеціальну воєнну операцію" та благословив російське військо на бойові дії в Україні.

Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій засудив війну, назвавши її Каїновим гріхом. Звернення як самого Онуфрія, так і синоду УПЦ до російських колег з проханням вплинути на тамтешню владу і захистити українців залишилися без реакції.

Фото: ZN.ua