Зняття санкцій в обмін на фінансування відбудови України: про що домовляються російські олігархи зі Заходом?

Зняття санкцій в обмін на фінансування відбудови України: про що домовляються російські олігархи зі Заходом?

Як повідомляє, Associated Press із посиланням на урядові джерела, Захід може дозволити російським олігархам "купити" зняття санкцій в обмін на фінансування відбудови України. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Про репутацію російських олігархів на Заході

Реальність для російських олігархів змінилася. Вони не бідують, хоча розповідають, що у них немає грошей на прислугу. Але гроші в них. Для багатьох обмежили кількість готівки, яку вони можуть отримувати кожного місяця на життя. Мова йде про тисячі євро на день. Але вони перестали бути частиною західних суспільств, вони нецікаві, токсичні, багато їхньої нерухомості заморожено. Вони не можуть цим користуватись. Багато хто з них на Заході був змушений продати статусні речі, наприклад, футбольні клуби. 

Дійсно, від початку війни багато хто з них надсилав сигнали, що "ми проти війни, ми готові допомогти Україні, але не вводьте проти нас особисті санкції, бо ми ніяк не можемо на Путіна вплинути". Ми бачили, що один з таких олігархів брав участь на певному етапі переговорів між Україною і Росією. Це теж була спроба вийти з санкцій. Так, вони роблять заяви. Вони не хочуть цих санкцій, тому що весь сенс їхнього життя, які вони вели у 90-ті та 2000-ні, був у тому, що вони накопичували статки, аби потім комфортно жити не в Росії, а в Європі чи США. І цей світ зараз руйнується. 

Про допомогу на відбудову України за рахунок зняття санкцій 

Треба розуміти, що в російських олігархів недостатньо грошей, які могли б піти на відбудову України. Можливо, якщо продати всі їхні вілли, то десяток мільярдів євро можна отримати. Звісно, їхні активи за кордоном арештовані. Але з ними не все так просто. Так само, як і з активами Центрального банку Росії. Одна справа — заарештувати, коли не можна цим користуватись. Але щоб забрати з приватної або державної власності, це можливо, проте для цього і в Європі, і США мають бути додаткові судові процедури та додаткове законодавство для того, щоб це як репарації направити на відновлення України. Тому ці люди, які розуміють, що таке можливо, кажуть, що "ми самі віддамо, але не треба позбавляти нас можливості займатись бізнесом на Заході та жити нормальним цивілізованим життям. 

Я думаю, що це озвучення в пресі відбиває  реальність. Це не означає, що саме це зараз вирішує долю війни і долю післявоєнного відновлення, тому що там все ж йдеться не про такі величезні кошти, але це важливо. Воно показує певні настрої в російському суспільстві, зокрема у впливовому.

Чому російські олігархи почали жвавіше відрікатися від Путіна, зокрема Олег Тіньков  

Ті люди, які зараз під тиском санкій заявляють, що вони проти війни — це не той сорт олігархів, які безпосередньо входять в оточення Путіна і на щось впливають. Ці люди просто підтримували режим своїм бізнесом. 

"Тінькофф" — це  останній з великих приватних банків Росії. Всі інші вже під контролем держави. І під тиском санкцій мова йде про те, що банк в нього буде націоналізований. І він просто "сходить з корабля", поки той не затонув. Але для всіх тих людей, які зараз відрікаються від війни, війна стала шоком. Ба більше, навіть багато для кого з оточення Путіна вона стала шоком. І вони не розуміють навіщо це, адже жили нормальним життям. Тому є така російська олігархія, яка сказала, що проти війни і покинула Росію. Вони готові пожертвувати тими своїми статками в Росії, якими вони і так будуть змушені пожертвувавати, тому що в РФ вже почався перерозподіл активів на фоні падіння економіки, і когось "заріжуть". От "Тінькофф Банк", мабуть, "заріжуть" як останній приватний банк. І сам Тіньков вирішив втекти. 

Мені здається, ті колись впливові люди в Росії, які зараз говорять, що вони проти війни, найголовніше, що можуть зробити — розказати західним урядам і компетентним органам все, що вони знають про режим Путіна: як він функціонує, де лежать його гроші, які у них там вразливі місця. А те, що вони просто намагаються уникнути санкцій певною жертвою, яку вони і так зроблять — це не так важливо і навряд чи кардинально щось змінює.

Чи є у Заходу бажання реабілітувати російських олігархів 

Такий запит є. Він, можливо, не стосується конкретних людей, тому що конкретні люди все ж таки працюють через свою особисті зв’язки, адже довге життя на Заході призвело до певної інтеграції у високий світ Європи та США. І вони намагаються за це зачепитись. Але у багатьох країнах є такий тренд, що вони просто не знають, як буде виглядати світ без Росії. Я не думаю, що там є конкретна спроба повернути російську культуру або конкретний інтерес до російських олігархів, але загалом такий тренд є, хоча він не домінуючий.

Наскільки російські олігархи можуть долучитися до зміни режиму Путіна або стати посередниками 

Мені здається, їх можливості обмежені. Вони могли б зіграти інформаційну роль, адже дуже багато знають про цей режим, про Путіна та його оточення, хоча в них зараз вже немає важелів впливу на нього. Але вони багато чого можуть розповісти Заходу такого, що дозволить Україні краще впливати на російський режим, або, можливо, сприяти його трансформації. Мені здається, що зараз олігархічна група, яка заявляє проти війни в Україні — це "мастило" вирішення проблем Росії, але це не головний важіль для цієї зміни. Інформація, а не гроші — це головне, що є в цих людей. 

Фото: Getty Images