Відновили роботу камери автоматичної фіксації порушень ПДР. Як штрафуватимуть в умовах війни — пояснює адвокат

Відновили роботу камери автоматичної фіксації порушень ПДР. Як штрафуватимуть в умовах війни — пояснює адвокат

З 16 травня поліція повертає в роботу камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, які були вимкнені з початку війни. Як це вплине на повсякденне життя українців та яким чином в умовах воєнних реалій будуть виписуватися штрафи Українському радіо розповів адвокат, автоюрист Богдан Глядик.

0:00 0:00
10
1x

"Перевищення швидкості — одне з найчастіших та найтяжчих порушень, якщо говорити про причини дорожньо-транспортних пригод, в тому числі й тяжких. Практично кожного дня більшість водіїв здійснює рух з перевищенням швидкості, частина з яких — з перевищенням безпечної швидкості руху", — розповів Богдан Глядик. 

Як підкреслив адвокат, в перші дні війни транспортний рух по всій Україні був хаотичний, масовий та переважно в одному напрямку — на захід України: "Тоді говорити про перевищення швидкості не випадало, адже через кількість машин всюди були затори. Плюс одними з перших на захист України стали патрульні поліцейські, тому їм було не до того, щоб контролювати, чи дотримуються громадяни обмежень швидкості". 

"Разом з тим, коли всі умовно виїхали на захід України чи взагалі з держави, дороги стали порожніми і стало більш-менш ясно, як діяти далі поліцейським. В той же час з’явилося багато водіїв, які почали їздити жахливо, зокрема в Києві порушення правил дорожнього руху стало нормою. В перші дні багато автомобілістів їздили на червоний сигнал світлофора, не надавали переваги в русі, тому було достатньо ДТП на перехрестях. Також дуже багато водіїв рухалося з дуже високою швидкістю. З початку квітня, коли громадяни почали повертатися додому із заходу, патрульна поліція почала звертати увагу на порушення ПДР: не так інтенсивно, як це було до війни, але все ж зупиняють авто, виписують штрафи", — зазначив Глядик. 

Ключовим і логічним наслідком є й те, що від сьогодні в Україні відновлюється автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху: "На тих частинах України, де це можливо, ми маємо дотримуватися ПДР та нести відповідальність, якщо ми такі правила порушуємо".

"Щодо механізму отримання штрафів та притягнення до адміністративної відповідальності, то юридично ніяких змін в законодавстві не передбачено. Аби вручити штраф, повинен надходити лист. Проте нині ми активно користуємося додатком "Дія", тому, думаю, за день-два повернеться можливість відстеження штрафів там. Крім того, кожен водій має можливість зайти в свій електронний кабінет водія, використовуючи свій електронний підпис. Там також буде вся інформація про штрафи", — пояснив юрист.

Разом з тим, як зазначив Богдан Глядик далі, буде проблема з відправкою письмової постанови про накладення штрафу, тому що багато людей не проживає за тією адресою, де вони зареєстровані: "З іншого боку, багато водіїв, які виїхали з міст, де працює камера автоматичної фіксації, не будуть зафіксовані системою". 

"Вважаю, що держава буде надавати додаткові строки на оскарження штрафів та продовжені пільгові періоди їх сплати. Адже закон дозволяє протягом десяти днів з моменту порушення водієві заплатити лише половину штрафу", — наголосив адвокат.

Наостанок він зазначив, що перед патрульною поліцієї України стоятимуть також два інші великі виклики: знаки, які зникли з українських доріг, та номерні знаки автомобілів, заклеєні плівками.

Фото: Главком