"Росіяни не лише крадуть зерно, але й погрожують фермерам з тимчасово окупованих територій забрати 70 % майбутнього врожаю" — Висоцький

"Росіяни не лише крадуть зерно, але й погрожують фермерам з тимчасово окупованих територій забрати 70 % майбутнього врожаю" — Висоцький

Протягом останнього часу медійний простір України неодноразово стрясали новини про крадіжки українського збіжжя росіянами, які вивозять зерно до РФ, або знищення складів з зерном в різних областях нашої Батьківщини. Які втрати зерна має Україна зараз та чого прагнуть росіяни, спрямовуючи свою агресію на продовольче забезпечення України, Українському радіо розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

"Нинішня ситуація з вивозом росіянами українського збіжжя — це дії більшовиків початку ХХ століття. Фактично із зернових резервів, які залишалися на тимчасово окупованих територіях як продовольчий запас для забезпечення харчуванням людей,які там проживають, росіяни почали фізично красти. Вони приїжджають, забирають зерно і вивозять його. Як результат, з близько 1 400 000 тонн зернових 400 000 тонн вже забрали та вивезли на російську територію", — розповів Тарас Висоцький.

За словами високопосадовця, українська сторона фіксує всі випадки крадіжок й в подальшому ці документи будуть додані до справ з вимогами щодо компенсації шкоди країною-агресором: "Більше того, ми з фіксацією звернулися до міжнародних продовольчих організацій, адже це є загрозою формування в ХХІ столітті голоду на цих територіях, що є неприпустимим. Тому маємо складну ситуацію з продовольством, в першу чергу — зерном на тимчасово окупованих територіях".

Читати також: Газ, нафта, зерно? Історикиня про те, чому росіяни вивозять з України збіжжя та як Росія може шантажувати світ хлібом

"Разом з тим, посів вже відбувся, адже в основному озимі культури посіяли ще восени минулого року. Тому тут скоріше йдеться про небезпеку не для ведення сільського господарства, як наявності харчів для людей. Також додам, що ми маємо сигнали, що до фермерів, які посіяли озимі культури, приходять з вимогою, аби вони віддали як мінімум 70 % майбутнього врожаю. Ми маємо надію, що Україна переможе у війні, адже є ризик, що росіяни будуть продовжувати ганебну практику крадіжок зерна, поки будуть перебувати на нашій землі", — наголосив Висоцький.

Наостанок він додав, що мотивацією росіян для крадіжок зерна та погроз забрати майбутній врожай є знущання над населенням тимчасово окупованих територій: "Тут йдеться про геноцид, адже логіка росіян така ж, як була й в 20-30-х роках минулого століття — зубожіння, доведення людей до критичного стану, забираючи базові речі. Ці дії спрямовані на фізичний та моральний утиск українців, які по духу не коряться".

Фото: Pixabay