Британія скасувала мита та квоти на українські товари. Чому це важливо? Пояснює експерт

Британія скасувала мита та квоти на українські товари. Чому це важливо? Пояснює експерт

Британія скасувала мита та квоти на українські товари. Відтепер всі мита на товари, що імпортуються з України, будуть знижені до нуля, а всі квоти будуть скасовані, відповідно до угоди про вільну торгівлю. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран.

0:00 0:00
10
1x

Яким є обсяг експорту українських товарів до Британії

Дуже хороша заява британського уряду, яка готова зробити для нас максимально комфортний режим, дається дуже близьким та важливим союзникам. Але, враховуючи наші економічні зв’язки з Великобританією, це скоріше політичний, ніж економічний жест. 

З точки зору важливості нашого експорту Великобританія не стоїть в числі наших основних торгових партнерів. У нас досить невеликий експорт та імпорт. До Бориса Джонсона Великобританія не розглядала нас як серйозного політичного та економічного партнера. Але війна багато чого змінює. 

Наскільки важливим є скасування мита та квот 

Якщо оцінювати з точки зору важливості для України кроку, який зробила Великобританія, і режим, який вона нам дає, то він, безумовно, важливий як приклад для європейської спільноти. Тому що європейський ринок для нас набагато важливіший та об’ємніший. З іншого боку, це відкриває для нас можливості залучати насамперед британські інвестиції. Лондон ― один із великих європейських фінансових центрів. Це фінансування проектів. Тобто ми з Великобританією виходимо на новий рівень. Я б не говорив, що завтра англійські чи українські товари неперервним потоком хлинуть до Лондона чи Києва. Проте це хороший сигнал для інших економічних партнерів, аби відкриватися для України.

Про фінансові перспективи 

Нам Великобританія відкрила вікно можливостей. Англійський ринок дуже конкурентний та насичений. Англія ― одна із найбільш благополучних країн у світі. Тому з точки зору привабливості ринку він дуже цікавий, але дуже вимогливий, тому що питання сертифікації, безпечності продуктів харчування, які ми туди поставляємо, там набагато цінніші та жорсткіші, ніж в європейській спільноті. Тому, з одного боку, для нас вікно можливостей буде залежати від того, як ми ним скористаємося. З іншого боку, я не дуже хочу, щоб ми були лідерами у поставці продуктів харчування, хоча на сьогодні це нас і витягує. Те, що починається ІТ-співробітництво, що англійці дивляться на наших айтішників і є перші приклади замовлень ― ось це для нас дуже цікаво. Тому давайте експортувати не товари, а послуги. Це набагато цікавіше і економічно привабливіше. 

Я думаю, що нашим урядовцям треба їхати до Лондона, зустрічатися з компанією Shell, яка пішла з Росії і є в світі лідером по видобутку нафти та газу, і домовлятися про видобуток саме українського газу. При цьому зароблятимуть і вони, і ми. І в нас буде тепла та безпечна зима.

Про український експорт до Євросоюзу та скасування квот

Англійці дали перший приклад і створили прецедент. І завдяки цьому нам буде легше переконувати європейців, щоб вони більше нам відкрили ринок. Європейський продуктовий ринок дуже конкурентоздатний, і щоб туди пробитися, треба вкласти гарні гроші в рекламу. Але скасування квот, звичайно, зробить для нас пільговий режим. 

Ми вели дискусію з європейською спільнотою про допомогу нашим виробникам томатів, томатного соку, кетчупів тощо. До війни великі структури Херсонщини, Миколаївщини і південної частини Запорізької області були готові боротися на ринку Європи. Тим більше, що цього року вони збираються садити помідори, і овочі в нас будуть. Тобто для нас це дуже цікаво. І я думаю, що англійський прецедент піде нам на велику користь і буде додатковим аргументом з тим, щоб європейці відкрили для нас свій ринок. 

Фото: Getty Images

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
Продовольчій безпеці України нічого не загрожує ― Литвин про посівну в умовах війни
За 4 години до війни Україна від'єдналася від російської енергосистеми — Харченко
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону