Війна та економіка: що буде з транзитом газу до ЄС та які збитки загрожують Україні як країні-транзитеру? Аналізує експерт

Війна та економіка: що буде з транзитом газу до ЄС та які збитки загрожують Україні як країні-транзитеру? Аналізує експерт

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив про ризики втрати третини транзиту до ЄС через дії росіян на окупованих територіях України. Чи насправді є ризики скорочення постачання газу в Європу? Чим ці втрати Європа може компенсувати і які збитки загрожують Україні як країні-транзитеру? Про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Що буде з транспортуванням газу до країн Європейського Союзу

Ми говоримо про те, що може бути небезпека припинення транзиту газу через найбільш південний напрямок зі сторони Росії, який йде в Україну та далі в Європу. Тобто це ГВС "Писарівка" та ГВС "Сохранівка". Зважаючи на те, що там ведуться бойові дії, то мова йде про те, що може бути пошкодження, втручання в роботу, захоплення і контроль за цими об'єктами. І в такому випадку не можна буде говорити про гарантію з боку "Нафтогазу України" як української державної компанії про те, що транзит газу з Росії через Україну до Євросоюзу буде залишатися на відповідному рівні. А через цей напрямок відбувається фактично трошки менше, ніж третина всього транзиту, який йде через Україну. 

Станом на 2021 рік ми транзитували трошки більше 40 мільярдів кубометрів, що передбачено контрактом. Але ніхто не може сказати, яка буде ситуація цього року. Все буде залежати від ситуації на полі бою і того миру, до якого ми прагнемо. 

Але загалом якщо ми говоримо про теоретичну і практичну можливість припинення транзиту, то, безумовно, скорочення поставок газу в Європу може відбутися на  30%, тобто до 10 мільярдів кубометрів. І на сьогоднішній момент для європейських споживачів це критична цифра. Для них сьогодні кожен мільярд кубометрів і насамперед той газ, який йде через Україну, є цінним, тому що почався сезон закачки газу в південні сховища в ЄС. А, порівняно з іншими роками, вона суттєво скоротилася. 

Про закупівлю російського газу європейцями 

В Європейському Союзі тривають дискусії про посилення санкцій, про ембарго на поставки газу, і єдності в цьому питанні немає. Водночас якщо ситуація буде критична і скоротиться транзит російського газу через Україну в Європу, то це може зіграти негативну роль. Страх в Європі навпаки посилиться, що вона опинитися без газу. І сьогодні навіть ці 10 мільярдів кубів є критичними для Євросоюзу, адже це хороших 15-20% запасу того газу, який Європа робить на наступний опалювальний період період. Фактично вони розуміють, що такий обсяг вони можуть втратити. Відтак, вони повинні будуть скоротити роботу своїх підприємств, що відобразиться на ставленні населення, на цінах тощо. Тому європейці не будуть втішені такими процесами. Тому я думаю, що, можливо, навіть на рівні переговорів це питання мало би бути актуальним, тому що це інтерес європейських країн, щоб цей обсяг транзиту газу залишався на відповідному рівні.

Яких втрат може зазнати Україна у разі припинення транспортування російського газу до Європи 

Якщо вимірювати з точки зору фінансової частини, то ми недоотримаємо 300-400 мільйонів доларів за транзит газу. Негативні процеси також можуть відображатися на внутрішній системі ГТС, тобто це постачання газу для населення. І цей сезон закінчився для населення доволі нормально та успішно. Тому від обсягу транзиту газу залежатиме і ціна на газ для населення, вартість транспортування газу для населення, розподіл газу. Якщо ми бачимо себе далі в майбутньому і щоб відбувся наступний опалювальний сезон, то для нас дуже важливо утримати цей обсяг транзиту на рівні 40 мільярдів кубометрів. І я думаю, що європейці це також розуміють.

Зазначимо, 8 квітня Оператор ГТС України (ОДГСУ) повідомив про грубе втручання представників Росії та підконтрольних їм незаконних збройних формувань "ЛНР" в операційну роботу та технологічні процеси транспортування газу через компресорну станцію (КС) "Новопсков" у Луганській області.

У свою чергу 6 квітня гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон заявив, що з початку війни пошкодження отримали три магістральні газопроводи, чотири компресорні станції було захоплено, дві газорозподільні станції (ГРС) знищено, а ще 48 ГРС зупинено.

Фото: ua-energy.org

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака