НАЗК "пробачить" корупціонерів, які підуть захищати Україну

 НАЗК "пробачить" корупціонерів, які підуть захищати Україну

З реєстру корупціонерів можуть виключити тих осіб, хто воюють за Україну. Зокрема ті, хто захищають Україну у складі ЗСУ, Територіальної оборони, ДСНС або інших органів, можуть подати заяву про виключення з реєстру корупціонерів. Відповідний Наказ видало НАЗК та затвердив Мін’юст. Про те, які категорії осіб підпадають під цей Наказ, Українське радіо дізнавалося у керівника Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергія Деркача.

0:00 0:00
10
1x

Станом на сьогодні в переліку реєстру числиться близько 40 000 осіб, з яких близько 30 000 – це особи, які вчинили незначні адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Наприклад, вчасно не подали декларацію. 

Тому, щоби забезпечити добру репутацію нашим захисникам, які щоденно ризикують своїми життями, було прийнято рішення про те, що службовці, які відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 "Про введення військового стану в Україні" були мобілізовані, а саме: військовослужбовці ЗСУ, працівники інших відомств Міністерства Оборони, особи з Нацгвардії, ДСНС, Нацполіції або інших служб, які дійсно захищають населення і країну, можуть бути виключені з реєстру за відповідною процедурою, – стверджує Сергій Деркач, керівник департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК.

"Згідно з процедурою, яка була запропонована, особа, яка є внесеною до реєстру корупціонерів, але зараз захищає країну, повинна подати заяву та документ, що підтверджує те, що вона була мобілізована та бере участь в обороні України. Після чого, ми надсилаємо відповідний запит до ЗСУ або ж іншого органу, який мобілізував цю особу з вимогою надання інформації щодо місця перебування цієї людини, її військових обов’язків та виду діяльності. Після чого цей орган підтверджує факт того, що ця особа дійсно брала участь у захисті країни", – розповів Деркач. 

"Що стосується того, чи мають право подавати заяви на виключення зі списку корупціонерів ті особи, які станом на зараз не беруть участі у бойових діях, але є мобілізованими, то річ у тому, що в умовах війни складно передбачити, що відбудеться завтра. І ті військовослужбовці, які мобілізовані сьогодні, вже завтра можуть вирушити на передові позиції, ризикуючи своїми життями та здоров’ям. Тому ми не можемо заплямовувати їхню репутацію, навіть, якщо раніше ними було вчинено якесь незначне правопорушення. 

Як я уже говорив – близько 30 000 осіб були внесеними до реєстру корупціонерів саме за дисциплінарні правопорушення. 

Будь-яка особа, яка є мобілізованою до лав ЗСУ, спершу проходить попередню підготовку в одній з областей України. Можливо зараз вона забезпечує тилові позиції або навчається, а з часом буде відправленою на передову та братиме безпосередню участь у бойових діях. Такі особи також мають право на виключення з реєстру, оскільки забезпечують обороноздатність країни.

Що стосується швидкості розгляду, то цей порядок передбачає, що після надходження заяви, НАЗК у п’ятиденний термін зі своєї сторони надсилає відповідний запит до ЗСУ чи іншого органу, після чого відповідний орган повинен у десятиденний термін надати нам відповідь щодо того. що конкретна особа служить у ЗСУ або ж виконує іншу діяльність, спрямовану на захист держави", – наголосив Сергій Деркач.

Щодо напрямків діяльності НАЗК станом на сьогодні, то наша структура зазнала значних змін, позаяк ми також є змушені доєднатися до єдиного фронту та працювати на перемогу України. Сьогодні робота НАЗК є направленою на те, щоби пришвидшити та підсилити перемогу України. Для цього ми зараз займаємося аналітичною роботою, робота наших підрозділів була перебудованою під пошук осіб в Росії, яких необхідно вносити в санкційні списки. Оскільки станом на сьогодні під санкціями є невелика кількість людей, а ми плануємо, щоби список підсанкційних осіб було збільшено до 6000, як мінімум. Ми вважаємо, що, якщо така кількість осіб перебуватиме під санкціями, то це пришвидшить прийняття Росією рішення про припинення воєнних дій.

Запущено роботу спеціального порталу НАЗК, в якому можна переглянути списки підсанкційних осіб та кандидатів на внесення до санкційного переліку. Також створено ще один портал для викривачів, які повідомляють про активи підсанкційних осіб, або ж тих, щодо яких порушені кримінальні провадження в Україні. Оскільки офіс Генерального прокурора сьогодні порушує чимало кримінальних проваджень щодо осіб, які здійснили військові злочини.

Майно осіб, внесених до санкційного списку, в Україні чи за кордоном може бути заарештовано. Для пошуку такої інформації й запущено роботу вищезгаданого порталу. Отримавши інформацію про активи таких осіб, ми працюємо над накладенням арешту на майно або в Україні, або за кордоном, – розповів Сергій Деркач, керівник департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК.  

Фото: depositphotos.com