Рада визнала дії Росії в Україні геноцидом українського народу

Рада визнала дії Росії в Україні геноцидом українського народу

14 квітня Верховна Рада на засіданні підтримала постанову №7276 "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні", визначивши дії російських військ на українській території геноцидом.

Про це повідомили народні депутати Володимир В’ятрович і Олена Шуляк.

Зазначається, що постанову підтримали 363 народні обранці.

"Вчинені ЗС РФ дії є не просто злочином агресії, а переслідують мету системного та послідовного знищення українського народу, його самобутності та позбавлення його права на самовизначення та самостійний розвиток. Це потребує невідкладного визнання дій, вчинених ЗС РФ під час останньої фази збройної агресії РФ проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу", — йдеться в пояснювальній записці до постанови.

У постанові згадуються злочини російських військових в таких українських містах, як Маріуполь, Буча, Харків та інші. Зазначається, що вони свідчать про цілеспрямоване прагнення винищення українців.

Депутати також планують скерувати звернення з проханням про визнання геноциду українського народу до ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, Парламентських асамблей ОБСЄ і НАТО, парламентів і урядів інших країн.

"Ця постанова кладе початок міжнародно-правовій оцінці злочинів російської держави і армії в Україні. На політичному рівні ці злочини вже назвали геноцидом лідери не лише України, але й США, Канади та інших держав. І цей процес триватиме", — зазначив В’ятрович.

Фото: Reuters