Україна пропонує ЄС "іранську модель" санкцій, щоб позбутися залежності від російського газу

Україна пропонує ЄС "іранську модель" санкцій, щоб позбутися залежності від російського газу

Україна запропонувала ввести "іранську модель" санкцій проти російського газу. Це означає, що газ йтиме в Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні депозитні рахунки в європейських банках. Наскільки це реально, чи пристануть європейські країни на цю пропозицію розповів в ефірі Українського радіо експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Що таке "іранська модель" санкцій?

"Іранська модель" — це пропозиція, що пролунала з боку Міненерго України. Це механізм, що може бути задіяний в умовах обмеження поставок енергоносіїв із Росії, тобто газу і нафти. Відповідно і зменшення доходів РФ від цього виду діяльності. Сама "іранська модель" не є досить релевантним рішенням, оскільки санкції в Ірані діють понад 40 років, тобто обмеження постійно присутні.

Якщо говорити про саму модель, то вона б передбачала замороження коштів, які може отримати Росія за газ і нафту. Однак є важливий аспект, бо в такому випадку, швидше всього, Росія скорочуватиме поставки своїх енергоносіїв. І це є та "вилка", яку ми бачимо в Європейському Союзі. Уже коли були перші заяви європейських країн, представників їхніх компаній, то вони майже відмовилися скорочувати закупівлю російського газу і нафти.

Тобто потрібно розуміти, що не всі країни погодяться на так звану "іранську модель". Це може бути частина країн, які не так сильно залежні від російських енергоносіїв. От ми говоримо про газ і нафту, а є ще вугілля, що також впливає на енергетичний баланс Європейського Союзу. Майже 70 млн тонн Європа імпортує, з них 50 млн тонн — це російське вугілля.

Читайте також: Чому РФ повністю безкарна за атаки хімічною зброєю: коментар експерта

У Європі на сьогодні є дискусія з цього питання — і це ще м’яко сказано. Там просто несприйняття деякими країнами тих механізмів, які можуть бути запропоновані. Ця модель визначається насамперед тим, наскільки Європейський Союз може задіяти альтернативні поставки нафти і газу. Ми бачимо, що по газу — це складне питання, бо трубопровідний газ нарощувати можна або з Норвегії, або з Північної Африки.  

Про альтернативу російського газу

Італія підписала угоду про збільшення поставок газу з Алжиру. Середземним морем. Але це не буде нарощення одразу і миттєво, це поступово відбуватиметься.

Не забувайте, що підхід "посидіти і перечекати" теж присутній у деяких країнах. Усі, як і ми в Україні, хочуть миру. У деяких європейських трейдерів і компаній присутнє очікування з корисливих мотивів, щоб зменшити свої потуги з приводу пошуку альтернативи і потім далі купувати газ і нафту в Росії.

Альтернатива енергоносіїв присутня, але вона обмежена. Росія експортує у США і Європу 150 млрд кубів газу. Алжир може експортувати 10 млрд кубів газу. Є перспектива з Азербайджану, але він постачає всього 8 млрд кубів газу в Європу. Двома наявними газопроводами, що йдуть Туреччиною, є можливість наростити до 10 млрд кубів газу з Азербайджану.

Ще є LNG-газ. США заявили, що очікують збільшення поставок до Європи. Але там і ціна більша і це європейців також дуже хвилює. Можна подивитися на ситуацію їхніми очима. У них дуже гостро стоїть питання, наскільки люди будуть платити за газ. Це саме питання стоїть і в нас.  

Фото: seekingalpha.com