Боррель закликав ЄС терміново надати Україні важку зброю через активізацію Росії

Боррель закликав ЄС терміново надати Україні важку зброю через активізацію Росії

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав країни Європейського Союзу терміново надати Україні зброю, яку вона потребує для захисту, через те, що Росія активізувала свою військову активність на Донбасі.

Як повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, Боррель наполягає, що це рішення має бути ухвалене найближчими днями, а не тижнями. Він вважає, що Євросоюз має зробити все можливе, щоб допомогти Україні на тлі посилення Росією бойових дій на Донбасі.

"Те, що відбудеться на сході найближчими тижнями, матиме вирішальне значення для закінчення війни. За словами одного з джерел, оскільки Москва виявляє мало ознак серйозності щодо ширших мирних переговорів, Україна має лише невелике вікно для підготовки та отримання необхідної їй зброї", — пише видання.

За словами джерела, більшість урядів ЄС взяли на себе зобов'язання вивчити запити України на озброєння, у тому числі танки та реактивні системи залпового вогню, але ще не вказали точні терміни і не уточнили, яку саме зброю вони можуть надіслати.

Водночас як пише Deutsche Welle, очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила про необхідність збільшення військової підтримки України, у тому числі важким озброєнням, 

"Україні потрібно більше військової техніки, особливо важкої зброї. Зараз не час для відмовок, зараз час креативу та прагматизму", — сказала вона у коментарі журналістам перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Фото: еuroparl.europa.eu