ЄС опублікував п'ятий пакет санкцій проти Росії

ЄС опублікував п'ятий пакет санкцій проти Росії

На сайті Єврокомісії виклали документ про п'ятий пакет санкцій проти Росії. За словами верховного представника Євросоюзу із зовнішньої політики та безпеки Жозепа Борреля цей пакет є "відповіддю на звірства РФ у Бучі".

"Ці останні санкції були прийняті після звірств, скоєних російськими збройними силами в Бучі та інших місцях під російською окупацією. Мета наших санкцій – зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення в Кремлі, що їхня незаконна агресія коштує дорого", – заявив Боррель.

Що передбачають нові санкції:

  • з серпня 2022 року заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.
  • заборона надавати доступ до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором Росії. Відступи надаються для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.
  • заборона будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам, які не дозволяють їм перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. З усім тим, відступи надаються для низки продуктів, таких як фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, а також для автомобільного транспорту в гуманітарних цілях.
  • подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: деревина, цемент, добрива, морепродукти та лікер . Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять лише 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.
  • низка цілеспрямованих економічних заходів, спрямованих на посилення вже існуючих заходів та усунення лазівок, таких як: загальна заборона ЄС на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах, виключення будь-якої фінансової підтримки російським державним органам. розширена заборона на депозити в крипто-гаманці, а також на продаж банкнот і цінних паперів, що переказуються в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС, Росії та Білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі, організації чи органу в Росії та Білорусі".

Фото: europarl.europa.eu