Розвінчування російських фейків 25 березня

Розвінчування російських фейків 25 березня

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити українців у власних силах. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Вадим Міський, програмний директор ГО "Детектор медіа" розвінчує найбільш поширені фейки РФ станом за добу. Дізнаватися спростування найсвіжіших російських фейків можна також у передачі "Русскій фейк" на Українському радіо щодня о 19:50 та 07:50. Або ж підписатись на подкаст на будь-якій зручній платформі.

Маніпуляція. Уряд затвердив певну суму виплат нібито "кожному українцю" на час війни

Як пише фактчекінговий проєкт "Брехунець", зокрема, повідомлення опублікували ряд українських телеграм-каналів. Однак це — маніпуляція, адже автори повідомлень зазначають, що, начебто, український уряд затвердив певну щомісячну суму грошових виплат, яку отримають усі без винятку громадяни. Що не відповідає дійсності. В деяких публікаціях зазначалося, що сума виплат залежатиме від вікової категорії людей.

Насправді влада анонсувала програму допомоги українцям, яка охоплюватиме три основні напрями: гроші, житло, робота. Однак, вона стосуватиметься тих громадян, які вимушено залишили свої домівки через бойові дії, а не всіх, без винятку, українців.

Фейк. Російська армія буцімто "повністю взяла під контроль місто Ізюм" на Харківщині

Таку заяву зробив представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков, його слова тепер ширить російська пропаганда. Проте інформація про взяття Ізюма — не відповідає дійсності.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов спростував це повідомлення. За його словами, про такі ганебні поразки, як під Ізюмом, має бути навіть соромно сказати з пропагандистських екранів. "Ізюм — українське місто! Було і буде. Наші Збройні Сили України тримають свої позиції в цьому напрямку. Українська армія одразу атакує тих, хто хоча б робить спроби наблизитися до міста.І навіть концентрація російських військ біля Ізюма не допомагає рашистам просуватися вперед. Наші війська обороняють місто і на землі, і в повітрі. Зараз тривають запеклі бої", — пише Олег Синєгубов.

За повідомленням начальника Управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника, ворог поширює це через відсутність військових успіхів на Ізюмському фронті: "Це брехня. Наша армія героїчно обороняє Ізюм і не дає ворогу зайти в південну частину міста. Лінія розмежування зараз проходить по руслу річки Сіверський Донець, але російські окупанти, за допомогою місцевих колаборантів, дізналися про брід через ріку і тепер їм вдається потрапляти на південний берег. Однак там їх одразу зустрічають наші захисники і відправляють їх всіх в пекло".

Фейк. Союзники України нібито мають "загарбницькі плани" щодо території нашої держави

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, такий меседж розповсюджує російська пропаганда, навіть голосами псевдоопозиціонерів до путінського режиму.

Пропагандисти стверджують про начебто сепаратистські плани українських союзників щодо нашої території. Зокрема, у їхніх повідомленнях йдеться про небезпеку введення миротворчих місій на територію України, оскільки це начебто завершиться "розподілом території України" — відкатом територій до стану 1939 року. "Серед країн, які начебто, як і Росія, зазіхають на територіальну цілісність України, прокремлівські псевдоаналітики називають Угорщину, Румунію та навіть Польщу. Після фактичної поразки повномасштабного військового вторгнення в Україну та невдалих спроб з проведенням проросійських мітингів у Сербії, Болгарії, Вірменії, Сирії, ворог перейшов до безуспішної демонізації окремих країн. Інформаційні вкиди такого штибу свідчать лише про те, що екосистема російської дезінформації та пропаганди продовжує зазнавати поразки", — йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО.

Фейк. Україна буцімто заздалегідь підготувала для своїх військових так звані медалі "за взяття Криму"

Таку інформацію поширюють пропагандисти у соціальних мережах. До дописів додають нібито фото медалей і посвідчення, яке разом із медаллю міг би отримати військовий. Їх буцім-то знайшли у військових командирів на тимчасово окупованій території Херсонщини.

У публікаціях повідомляється, що операцію "зі взяття Криму" Україна нібито планувала провести навесні 2022 року за підтримки країн НАТО. Проте буцім-то "знайдені" медалі, як і посвідчення до них, фейкові. Як пише StopFake, помітно, що "посвідчення" роздруковане на звичайному чорно-білому принтері, а на самому документі відсутня серія та номер медалі, підпис і печатка президента України. Також наразі в Україні немає жодної внутрішньої нагороди ЗСУ, якою відзначають саме за подвиг на війні.

Крім цього, на те, що "документ" фальшивий, вказує безліч помилок у тексті. Зокрема, "Наказ Президента України" замість юридично грамотного "Указу". Також є помилка у написанні ініціалів президента України. У "документі" вказані ініціали Зеленського як "В.А.", що відповідає "Владимиру Александровичу" російською мовою, проте українською мовою його ініціали мають писатися як "В.О.".

Фейк. Російська армія буцімто "захопила" Маріуполь та вивісила свій прапор на "головній будівлі міста"

Як повідомляє заступник начальника департаменту Патрульної поліції України Олексій Білошицький, таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Проте це — неправда.

Олексій Білошицький говорить, що окупанти не контролюють місто, просто влаштували фотосесію біля будівлі окружної прокуратури в Лівобережному районі. Цей район відділяє від центральної частини міста ріка та промислова зона заводу "Азовсталь".

"Поліцейські, бійці Збройних сил України, Національної гвардії, Територіальної оборони дають гідну відсіч загарбникам та продовжують героїчно боронити місто", — йдеться у повідомленні.

Довіряти треба лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в чиємусь ютубі — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти родичам чи сусідам. І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри.

Фото: bench2bench