Розвінчування російських фейків 24 березня

Розвінчування російських фейків 24 березня

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити українців у власних силах. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Вадим Міський, програмний директор ГО "Детектор медіа" розвінчує найбільш поширені фейки РФ станом за добу. Дізнаватися спростування найсвіжіших російських фейків можна також у передачі "Русскій фейк" на Українському радіо щодня о 19:50 та 07:50. Або ж підписатись на подкаст на будь-якій зручній платформі.

Фейк. Зеленський буцімто "обговорює" можливе визнання "російського Криму" і незалежності самопроголошених республік "Л/ДНР"

У соціальних мережах шириться неправдива інформація про те, що буцімто президент України Володимир Зеленський почав обговорювати можливе визнання Криму і самопроголошених республік "Л/ДНР". Насправді, це не відповідає дійсності.

Пропагандисти посилаються, зокрема, на слова президента в інтерв’ю американському телеканалу ABC News. Однак, його слова, звісно ж перекрутили.

Як пише команда фактчекерів VoxCheck, президент Зеленський в інтерв’ю зазначив, що Україна готова вести переговори щодо гарантій безпеки для країни й майбутнього тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і анексованого Криму: "Я говорю про гарантії безпеки. Я гадаю, що пункти про тимчасово окуповані території і невизнані республіки, які не визнані ніким, крім РФ… ми можемо обговорити і знайти компроміс, як ці території будуть жити".

Як ми бачимо, тут немає ні слова про поступки Росії у питаннях територіальної цілісності України. Нагадаємо, що будь-які рішення щодо цих питань — це предмет регулювання Конституції України, змінювати яку не можна в умовах воєнного стану.

Зеленський 21 березня також прокоментував питання можливих перемовин щодо тимчасово окупованих територій в інтерв’ю Суспільному мовленню: "На першій зустрічі з президентом Росії я готовий підіймати ці питання, вони актуальні, для нас вони важливі — про окуповані території. Але я впевнений, що це рішення буде не в цю зустріч. Тому що, якщо бути повністю відвертим, й у питаннях гарантії безпеки ми будемо говорити про конституційні зміни, зміни українського законодавства. А якщо ми будемо про це говорити, то це у будь-якому випадку буде вирішуватись не тільки президентом. Цей достатньо довгий процес буде вирішуватись і Радою, і народом України. Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом".

Читайте також: Формат компромісів з Росією буде вирішувати народ — Зеленський

Фейк. В Україні буцімто заборонили діяльність "усіх опозиційних політичних сил"

У російських пропагандистських ЗМІ поширюють інформацію про те, рішенням Ради національної безпеки та оборони України в Україні нібито повністю заборонили діяльність опозиційних політичних сил. Таку інформацію поширюють російські ЗМІ – Lenta.ruren.tvСвободная Пресса та інші.

Однак, рішення РНБО спрямоване не проти опозиції, а проти тих політичних сил, чия діяльність має антиукраїнський характер.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що орган ухвалив рішення про зупинку діяльності ряду політичних партій на час воєнного стану. "Це рішення унеможливить дії тих політиків-колабораціоністів, які протягом всієї своєї діяльності сповідують проросійську позицію і поділяють фашистську ідеологію "русского мира". Це рішення має на меті завадити зусиллям спрямованим на розкол українського суспільства та підштовхування до співпраці з ворогом. Є ворог зовнішній, а є його представники всередині країни, і ця п‘ята колона має припинити своє існування», – пише секретар РНБО Олексій Данілов.

Фактчекери з ініціативи StopFake пишуть, що це рішення є законним, оскільки воно передбачено пунктом 9 статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

При цьому в Україні вільно продовжують свою діяльність інші опозиційні до влади політичні сили, і це дуже важливо. Зокрема це і політсили й представлені у парламенті – наприклад, Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, партія “Європейська солідарність”, партія “Голос”, Всеукраїнське об’єднання “Свобода” та інші.

Нагадаємо, що 19 березня Президент увів в дію рішення РНБО, згідно з яким на час воєнного стану припиняється будь-яка діяльність 11 політичних партій: "Партія Шарія", "Наші", "Ліва опозиція", "Союз лівих сил", "Держава", "Прогресивна соціалістична партія України", "Соціалістична партія Україна", "партія "Соціалісти", "Блок Володимира Сальдо", "Опозиційний блок" та "Опозиційна платформа – За життя".

Підставою для обмеження роботи партій є, як зазначено в рішенні РНБО, "антиукраїнська політична та організаційна діяльність, пропаганда війни, публічні заяви та заклики до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, реальні загрози порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, а також дії, спрямовані на незаконне захоплення державної влади, проявів колабораціонізму, насильства, зважаючи на програмні та статутні цілі, що містять антиукраїнську позицію, поширення відомостей про виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України".

Викриття. Російські пропагандисти знімають фейкові сюжети на ЧАЕС

Державне підприємство "Енергоатом" 23 березня повідомило, що на захоплену окупантами Чорнобильську АЕС завезли групу російських пропагандистів, які знімають фейкові сюжети про роботу станції.

У Енергоатомі переконують, що ці сюжети росіяни можуть знімати для Міжнародної агенції з атомної енергії МАГАТЕ, щоб переконати їх у "нормальності" ядерного тероризму.

Це не перший пропагандистський сюжет, який окупанти знімали на ЧАЕС. Як передає "Детектор медіа", "Первый канал" Росії в перші дні після початку повномасштабного вторгнення зняв постановочний сюжет, у якому розповів, що українські гвардійці нібито "добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу з військовими РФ" на Чорнобильській АЕС. Звісно ж, ця інформація була неправдивою.

Війну Росії проти України підтримують буцімто "народи різних країн"

Такі маніпуляції поширюють кремлівські пропагандистські медіа. Зокрема, публікують тексти із заголовком "В Нью-Йорку відбулася акція на підтримку Росії", або «Протестующие несли плакаты с надписями"Россия для нас не враг! НАТО и украинские нацисты нам враги!". Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє, що у таких матеріалах немає посилання на конкретне джерело — натомість окупант використовує фрази на кшталт "про акцію повідомляють місцеві ЗМІ". Також поширюється лише текст та єдине фото, на якому зафіксовано 5 людей у незрозумілому місці (3 людей тримають плакати, 1 — символіку ОРДЛО); моніторинг Центру протидії дезінформації засвідчив, що 27 лютого пропагандистські медіа вже давали подібну новину про акцію в Нью-Йорку без фото з місця подій.

Фейк. "Карта обстрілів України" російськими військами, створена буцімто за матеріалами "британської розвідки"

У телеграм-каналах поширюють фейкову карту «міст, які буцім-то буде бомбити Росія». У таких повідомленнях йдеться, що карту створили нібито за матеріалами «британської розвідки».

На фейковій карті червоним кольором заштриховані три великі зони — Донбас, Крим та зона навколо Києва. А також червоними кружечками обведені багато великих і малих міст по всій території України.

Насправді ця карта немає стосунку ані до російських бомбардувань, ані до «британської розвідки». Її створили напередодні святкувань 30-ліття Дня Незалежності України у 2021 році. Це карта заборонених місць для польотів безпілотників.

Фейк. На Рівненській АЕС буцімто "силою утримують" російських "спеціалістів-атомників"

Таку інформацію поширило представництво Росії у МАГАТЕ. Проте це — неправда. За даними "Енергоатому", жодних російських спеціалістів-атомників на РАЕС не було і наразі немає. "Натомість були чотири озброєні охоронці з Росії, які супроводжували вантаж – елементи ядерного палива, що було поставлене на РАЕС ще до початку військової агресії. відповідно до контракту, від моменту прибуття палива і до моменту його розвантаження і передачі українській стороні, охоронці охороняли вантаж. 23 березня паливо було розвантажено. Після завершення цих робіт охоронці покинули територію станції у супроводі співробітників СБУ, які забезпечують їхню безпеку і передачу російській стороні", — повідомляє "Енергоатом".

Фейк. На Хмельниччині виявили начебто "сигнальні маячки для ведення прицільного артилерійського вогню"

Така інформація днями поширювалася у різноманітних пабліках та чатах Хмельницького. У поліції Хмельниччини повідомили, що це — фейк.

"Насправді, до поліції дійсно надходило повідомлення щодо виявлення предмету, який поліція демонструє на доданій фотографії. Це повідомлення невідкладно перевірили правоохоронці. Поліцейські на місці події з'ясували, що знайдена річ не становить жодної загрози і є використаним піротехнічним засобом (петарда "Літачок")", — йдеться у повідомленні.

У поліції Хмельниччини закликали громадян не розповсюджувати неправдиві чутки, дбати про власну інформаційну гігієну та завжди шукати першоджерело інформації. Та нагадали, що за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність.

Фото: pixabay