Лідери країн ЄC зобов’язалися підтримати Україну і допомогти у відновленні після війни

Лідери країн ЄC зобов’язалися підтримати Україну і допомогти у відновленні після війни

Лідери країн ЄC зобов’язалися підтримати Україну і допомогти у відновленні після війни. Про це йдеться у висновках Європейської Ради щодо російської військової агресії проти України за підсумками саміту 24 березня.

"Пам’ятаючи про руйнування та величезні втрати, завдані Україні внаслідок російської військової агресії, Європейський Союз зобов’язаний надавати підтримку українському уряду для його невідкладних потреб і, як тільки російський наступ припиниться, у відбудові демократичної України", — йдеться у документі.

З цією метою Європейська Рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності в Україні та запрошує своїх міжнародних партнерів до участі й закликає розпочати підготовку без зволікання.

"Також, закликаємо Комісію продовжувати надавати технічну допомогу, щоб допомогти Україні здійснити необхідні реформи", — зазначили в Європейській Раді.

Крім того, Європейська Рада закликає своєчасно організувати міжнародну конференцію для збору фінансування в рамках Трастового фонду солідарності України.

Йдеться у документі й про підтримку біженців з України.

"Російська військова агресія проти України змусила мільйони людей покинути свої домівки. Багато з них знайшли притулок і безпеку в Європейському Союзі — завдяки механізму тимчасового захисту. Особливу увагу слід звернути на потреби найбільш вразливих верств населення та заходи щодо запобігання та виявлення торгівлі людьми", — зазначено у висновках Європейської Ради.

Крім того, наголошується, що безпека українських ядерних об’єктів має бути забезпечена, в тому числі за підтримки Міжнародного агентства з атомної енергії.

Облога Маріуполя та інших міст України, а також відмова російських військових у гуманітарному доступі є неприйнятними. Російські війська повинні негайно забезпечити безпечні шляхи до інших частин України, а також гуманітарну допомогу для доставки в Маріуполь та інші міста, що перебувають в облозі, наголосили в Європейській Раді.