Офіс генпрокурора створює окремий напрямок для розслідування сексуальних злочинів російських військових

Офіс генпрокурора створює окремий напрямок для розслідування сексуальних злочинів російських військових

Офіс генерального прокурора відкриває окремий напрямок для розслідування сексуальних злочинів, вчинених російськими військовими.

Про це в ефірі марафону українських телеканалів розповіла генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

"Увесь світ має розуміти, хто взагалі в цій країні нацист. І точно нацисти — це не ті мирні жителі, які потерпають, а ті, хто приходять, окупують, грабують, вбивають, гвалтують. Ми зараз окремо ще робимо напрямок — це сексуальні злочини. Неприємна тема, але про неї так само треба говорити. І те, що бачимо ми, це — жахливі історії, які так само будуть тягнутися ще не один рік, для реабілітації цих людей, і так далі", — сказала Венедіктова.

Вона відзначила, що правоохоронцям потрібні заяви від жертв, однак наразі є складність з отриманням інформації від постраждалих на окупованих територіях.

"Але з окупованими територіями дуже складно працювати у цій сфері і у цьому напрямку. Ми бачимо вже це у Київській області, у Сумській області, тощо. Нам треба юридично обґрунтована підстава для того, щоб ми почали рухатися у кримінальній і у медичній площинах. Тут потрібна допомога людям, усіляка — і фізична, і психологічна тощо. Тому проблема ця є, вона є, за оперативними даними, дуже вже значуща. Не можна замовчувати і вже зараз треба піднімати це (питання)", — пояснила генпрокурорка.

Вона зазначила, що наразі прокурори зосереджені на безпосередніх провадженнях, які стосуються не тільки воєнних злочинів, а й таких категорій, як держзрада, шпигуни, диверсанти тощо.

Фото: gp.gov.ua