В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв

В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв

Випадок екссудді Верховного суду Богдана Львова — це не єдиний приклад, коли український посадовець має російський паспорт. Втім в Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з державних посад осіб з громадянством Російської Федерації, констатує в ефірі Українського Радіо журналіст-розслідувач проєкту "Схеми" Георгій Шабаєв. За його словами, наявність у Львова російського паспорта, серед іншого, підтверджує "договір про дарування частки квартири в Москві". Однак суддя все заперечує і планує поновитися на посаді.

 

0:00 0:00
10
1x

Богдан Львов. Фото з Facebook-сторінки  

"Щодо отримання російського паспорта, Львов має дві позиції"

— Колишній суддя Верховного суду Богдан Львов, у якого журналісти та Служба безпеки України виявили російський паспорт і який був відрахований зі складу Верховного суду, пішов до суду, де намагається відновитися на посаді у Верховному суді. Що вам про це відомо?

— Зараз триває суд. Богдан Львов подав позов до Київського окружного адміністративного суду з проханням скасувати наказ голови Верховного суду про його відрахування, поновитися на посаді, і виплатити йому заробітну плату за "вимушений прогул", як він вважає. Тривалий час я ходив на ці судові засідання, тобто ми відстежували, наскільки, по-перше, прозоро ці засідання відбуваються. Одразу ж вирішили питання про проведення онлайн-трансляції цих засідань. Тобто засідання щодо цієї справи доволі прозорі. Але довгий час Львов особисто не ходив на ці судові засідання. І вперше ми його побачили там нещодавно — на початку грудня. Було судове засідання, в ході якого виявилися факти, які ми до цього не знали і які проливають світло на те, яка позиція у самого Львова, яка позиція у Верховного суду як сторони відповідача, а також у Служби безпеки України, на підставі листа якої й було відраховано Львова зі штату Верховного суду.

— Яка позиція у Львова? 

— Тривалий час Богдан Львов не вів свою соціальну мережу в Facebook. Але десь місяць, як він почав активно публікувати щось у Facebook, фотографується в суді, каже про те, що він прийшов захищати свої права, що йому незвично бути по ту сторону бар'єра. І тут тривожним сигналом виглядає те, що від початку цей позов Львова мав розглядатися в скандально відомому Окружному адміністративному суді Києва. І розглядати цей позов мав суддя Євгеній Аблов, який фігурує на плівках голови суду Павла Вовка. Дуже неоднозначно особистість. І що цікаво, тепер цей суддя приходить в коментарі в Facebook Львова і каже про те, що бачив матеріали справи та впевнений у правоті Львова. Тож якби справу розглядав суддя Аблов, я думаю, там було б однозначне рішення, як це часто було з Окружним адміністративним судом.

Що стосується позиції Львова, він повністю заперечує факт, що він коли-небудь отримував російське громадянство. Окрім того, він каже, що навіть якби він отримував російське громадянство, то він би все одно не міг бути відрахований зі складу Верховного суду, бо начебто це громадянство було отримано ним до вступу в дію норми закону про те, що суддя з іншим громадянством позбувається права бути суддею. І начебто лист СБУ, який було направлено до Верховного суду, де йдеться про те, що Львов має російське громадянство, не мав ніякої юридичної сили, а встановлювати його інше громадянство мала б або Державна міграційна служба України, або Посольство Росії в Україні.

— А Державна міграційна служба якось у суді зараз фігурує? Вона залучена?

Державна міграційна служба у суді не залучена. Після виходу нашого розслідування було подано петицію на сайті президента про позбавлення Львова громадянства України через те, що він має громадянство Російської Федерації, вона набрала 25 тисяч підписів, і президент доручив комісії при Офісі президента України вивчити питання про позбавлення Львова громадянства України. Після цього ці матеріали з комісії надійшли до Державної міграційної служби України, але цей процес був дуже тривалий, це було запущено ще в жовтні минулого року, і ось зараз Львов під час судового засідання повідомив про те, що Державна міграційна служба припинила розгляд подання про позбавлення Львова громадянства України, тобто це питання більше не розглядається.

— А чому припинила?

— Ми підійшли до Львова після засідання, запитали, чи є там підстави, він каже, підстав немає, нас просто проінформували. Ми також надіслали запит в Державну міграційну службу, чекаємо від них відповідь, але конкретно підстав, чому це було зроблено, ще не знаємо. Але запит ми направили.

— А як щодо позиції СБУ?

— Коли Служба безпеки України передала інформацію Верховному суду про те, що у Львова є російське громадянство, вона ще в цьому ж листі повідомила, що перевірка продовжується. І коли суддя, яка слухає справу по позову Львова, запитала у СБУ, які ще дії були проведені в рамках вашої перевірки щодо наявності у Львова російського громадянства, то під час суду ми почули про те, що жодних інших дій взагалі не проводилося. Після того, як цей лист було направлено, за словами представниці СБУ в суді, більше жодних дій проведено не було.

"Договір про дарування частки квартири в Москві — одне з підтверджень російського громадянства"

— Розкажіть про ваші знахідки, які підтверджують, що у Львова є російське громадянство?

Основною задачею, яку ми ставимо перед собою, коли ми доводимо, що у людини є російське громадянство, нам треба довести факт використання цього російського громадянства для проведення тих чи інших правочинів. Окрім того, що нам вдалося отримати витяги з російської офіційної системи Роспаспорт, де вказується, що Львов отримував одразу два російські паспорти у 1999-му році та 2012-му році за досягнення 45-річного віку. Ми отримали ще інформацію про те, що він використовував цей паспорт, зокрема тоді, коли дарував частку своєї квартири у Москві своїй дружині. Тобто він посвідчував цю угоду своїм російським паспортом. Окрім того, цей російський паспорт є в багатьох базах даних, які були злиті в Російській Федерації. Зокрема, йдеться про бази даних нерухомості Москви, бази даних реєстрації громадянства. Позиція Львова така, що начебто це було навмисно зроблено для того, щоб його дискредитувати під час повномасштабного вторгнення, під час війни з Росією і начебто це може підривати довіру до судової гілки влади. Натомість ми бачимо, що ці бази були вивантажені 5, 6, 7 років тому. Ми зверталися за експертизою щодо російського громадянства і до засновника та керівника проєкту Bellingcat Христо Грозева, і у своїх базах, які Bellingcat має вже десятки років, вони також бачать, що Львов отримував російське громадянство. Тобто це абсолютно виключає ту думку і те пояснення Львова, що це начебто було зроблено навмисно, начебто його дані навмисно в реєстр внесли для того, щоб дискредитувати його перед українським суспільством як представника судової гілки влади. Ми знайшли купу підтверджень того, що він є громадянином Російської Федерації. Але все це Львов спростовує і каже, що це якась робота ФСБ.

— Ви ж запитували у Львова про цю історію з квартирою. Що він вам відповів на те, за допомогою яких документів відбувалося дарування частки? Він же визнав, що їздив в 2012 році до Москви.

— Він сказав, що посвідчував цю нотаріальну дію за своїм українським паспортом і заперечує, що він це робив за російським паспортом. Щобільше, він повідомив про те, що не може тепер знайти цей договір про дарування, що загубив його. Крім того, і дочка, і дружина Богдана Львова також мають громадянство Російської Федерації.

"В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ"

— В Україні законом заборонено, щоб громадянин іншої країни був суддею. Чому, на ваш погляд, ті органи, які мають дбати про інтереси національної безпеки і не допускати іноземців до таких посад, не докладають зусиль, щоб провести достатню перевірку суддів?

— Я думаю, що в Україні не вистачає, по-перше, політичної волі для ухвалення таких стратегічних рішень для держави, оскільки Богдан Львов — це не єдиний приклад українського посадовця з російським паспортом. Особливо суддів. Ми робили розслідування про ще інших суддів, які мають зараз російський паспорт. Але питання полягає в тому, що наразі в Україні не існує жодного правового механізму, який би дозволяв усувати з державних посад осіб, які мають російське громадянство. І це при тому, що у нас триває гібридна війна ще з 2014 року та повномасштабна війна з лютого 2022 року. За цей час не створено ніяких правових чи законодавчих ініціатив для того, щоб щось змінити.

Контекст

Журналісти проєкту "Схеми" (Радіо Свобода) у вересні минулого року стверджували, що "очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов, який має доступ до державної таємниці, є громадянином РФ". У коментарі журналістам "Схем" Богдан Львов тоді заявив, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи та час, щоб "розібратися". 

Як повідомило 21 квітня 2023 року інтернет-видання "Детектор медіа", "після виходу матеріалу "Схем" Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, "не відповідає дійсності". 

Як також повідомило 21 квітня 2023 року інтернет-видання "Детектор медіа", "суддя написав заяву до Державного бюро розслідувань, в якій поскаржився на журналістів. На його думку, поширення такої інформації про нього "спрямоване на вивільнення посади голови суду (примусово чи за власним бажанням), що має полегшити вплив на результати розгляду господарських спорів з боку зацікавлених осіб". Також суддя звернувся (як інформувало 21 квітня 2023 року інтернет-видання "Детектор медіа"), до Служби безпеки України та попросив розпочати кримінальне провадження за статтею 109 Кримінального кодексу України ("Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади").

Останні новини
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Українським полоненим у Росії забороняють писати листи додому — розслідувачка
Чи буде справедливість через 10 років? Адвокатка родин Небесної сотні про справи Майдану
"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст
"Є сигнал для власників російських паспортів, що їм нічого за це не буде" — журналіст про справу Львова