Допінгові та політичні скандали, карантинні обмеження, складні умови. Чим, окрім спортивних рекордів, запам'яталася Зимова Олімпіада?

Допінгові та політичні скандали, карантинні обмеження, складні умови. Чим, окрім спортивних рекордів, запам'яталася Зимова Олімпіада?

У Пекіні завершилися 24-ті зимові Олімпійські ігри. Як і Літня Олімпіада в Токіо, Зимові ігри пройшли в умовах протиепідемічних обмежень. Це не могло не вплинути на спортивні досягнення. Загальний залік ― Норвегія на 1-му місці. Польща, Латвія, Естонія на 27-му місці з однією бронзовою медаллю. Україна, Іспанія посіли 25-те місце з однією срібною медаллю. Результати Зимової Олімпіади в ефірі Українського радіо прокоментував Заслужений журналіст України, спортивний оглядач Сергій Савелій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Про виступ української збірної

"Виступ української збірної оцінюю нормально. Треба згадати, що на зимових олімпіадах ми ніколи не виступали архіуспішно, більше двох медалей у нас ніколи не було. Тому я б не називав цей виступ ганебним, як це роблять деякі диванні експерти. По-друге, треба зважати, що це була ковідна олімпіада, для себе я її назвав "олімпіада-біда". Багато експертів сходилися на тій думці, що можна було б зробити Пекін-2023 замість Пекін-2022, як це торік зробили у Токіо з Літньої Олімпіадою. Адже медичні фахівці прогнозують, що до того часу ковідна криза має затихнути. Хочу всіх привітати з тим фактом, що 21 лютого 2014 року наша біатлонна естафета здобула олімпійське золото у тодішні непрості часи на Олімпіаді в Сочі. Це було рівно 8 років тому.  Важливо пам’ятати і не відходити від відомого гасла П’єра де Кубертена "Головне не перемога, а участь". Навіть потрапити на Олімпійські ігри це вже великий успіх, адже це не просто зібрати валізу і поїхати в ковідний Пекін. Для цього здобувають ліцензії, а здобути ліцензію на Олімпіаду є великим успіхом для спортсмена. Не забуваймо, що медалей лише три. І ті 80 відсотків спортсменів, які не виграли медалі, вони ж не приїхали просто прогулятися! Тому до цієї події треба ставитися спокійно, вітати перемоги і розуміти поразки".

Про організацію змагань в умовах пандемії

"Ця Олімпіада не виглядала як свято, як фестиваль. Не вийшло цього разу провести фестиваль миру, дружби, спорту, зустрічей, адже вболівальників з інших країн взагалі не було. І дуже вливала погода, сильні вітри, великі морози на відкритих майданчиках. Вважаю, це помилка організаторів ― облаштовувати стадіони для змагань на відкритих місцинах. Тож справа тут була вже не в майстерності спортсменів і не для результату, а багато важив просто випадок, удача, фартовість".

Про допінгові скандали

"Розслідування ще не завершені, хтось буде подавати апеляцію, тому з висновками поспішати не варто. Зокрема це стосується допінгових проб нашої бобслеїстки Лідії Гунько. Можливо, це була випадковість ― щось вжили і не помітили у складі шкідливих компонентів. Я впевнений, що свідомо ніхто цей допінг не приймав. Маю на увазі українських спортсменів".  

Про політичні скандали

"Всі очікували, що буде скандал, коли наш скелетоніст Влад Гераскевич вийшов з невеличким плакатом, де було написано: "Ні війні в Україні!". Російські ЗМІ почали, звісно, роздувати скандал. Але ж згадаймо, що Олімпійські ігри ― це мир. Завжди, коли починаються Ігри, настає політичне замирення. Приємно, що Міжнародний олімпійський комітет підтримав Влада Гераскевича, тому що це відповідає духові олімпізму. Тож скандалу не сталося, він був лише в російській пресі".

Фото: m.day.kyiv.ua